Uncategorized

Nesten i mål

I går var det duket for høytopplesning av Olaug Nilssens siste verk på nynorskpuben.

 

RAUDVIN MED BERGEN MÅLLAG: Hver måned arrangeres nynorskpub på Logen Bar. Olaug Nilssen besøktes sist for ti år siden, så det var ifølge henne på tide med et nytt visitt.  FOTO: ANDREA FRAMMARSVIK

RAUDVIN MED BERGEN MÅLLAG: Hver måned arrangeres nynorskpub på Logen Bar. Olaug Nilssen besøktes sist for ti år siden, så det var ifølge henne på tide med et nytt visitt.
FOTO: ANDREA FRAMMARSVIK

«Eg tenkte å prate om mine to siste utgivelser… Nei, søren! Eg beklager så mykje. Eg meiner sjølvsagt utgjevingar.»

Olaug Nilssen er en 37 år gammel forfatter fra Førde, men er bosatt i Bergen. Foran Bergen Mållag måtte hun tirsdag kveld beklage sine bokmåltendenser.

«Det er vel ikkje å kome utanom at eg som oftast pratar bokmål til borna mine. Eg har jo faktisk budd i Bergen i ti år no,» unnskylder hun seg.

 

«Dei trur småbarnstilværelsen er perfekt»

Ifølge forfatteren selv er de to siste utgivelsene hennes vidt forskjellig, samtidig som det er mulig å trekke noen paralleller. «Kjøkkenbenkrealistene» er en sakprosabok, som inneholder ti kvinner og én manns perspektiv på den o’ så store tidsklemmen. «Stort og stygt» er derimot et teaterstykke om to familier, hvor begge kvinnene er gravid og det begynner å demre for den ene familien at deres sønn på 2,5 år har spesielle behov.

Nilssen sier at hun i begge bøkene har vært opptatt av å skille teori og praksis når det kommer til å være småbarnsforelder.

«Mange har store forhåpningar og forventningar til at alt skal være perfekt når dei får born. Etter mange intervju med småbarnsforeldre, og ikkje minst mine eige erfaringar som mor, så verkar det som om at tidsklemma stammer frå for høge ambisjonar og krav til seg sjølv,» forteller hun.

 

«Tidsklemmen er eit polarisert fenomen»

 

En motivasjon bak sakprosaboken «Kjøkkenbenkrealistene» var å ødelegge det polariserte inntrykket av tidsklemmen man får gjennom diverse medier. Ifølge Nilssen er det enten bare den onde karrierekvinnen eller den hjemmeværende ”cupcake-moren” som får fortelle sine historier, noe hun mener skaper et feil bilde av samtiden.

«Her har nok diverse foreldre-magasiner mykje av skulda. Dei har store intervju med kjende mødre, som ofte har store motsetningar og uttrykkjer seg skarpt. Det er ein utidig polarisering,» forteller Nilssen.

Videre forteller hun at det som oftest er usikkerhet som ligger bak interessen for andres hverdag og suksess.

«Dei som står fram er ofte sårbare foreldre som føler for å legitimere sine eige val. Vidare er det usikre foreldre, ofte førstegangsforeldre, som tar til seg kva dei skriv, og begynner å tvile på seg sjølv.»

 

Arrangeres hver måned

Det er Bergen Mållag som står bak arrangementet Nynorskpub. Nils Mehlund, som er leder av mållaget, mener det er viktig at medlemmene samles i en uformell setting.

«Vi opplevar at nynorskpub er ein stor suksess, og ikkje bare blant dei som er medlem. Nynorskpuben arrangeres kvar første tirsdag i månaden, og vi får besøk frå diverse nynorskforkjempare kvar gong,» sier han.

Mest lest

To Top