Uncategorized

En kjærlighetserklæring til Oslo

Frilansjournalistene Aina Kristiansen og Hanna Norberg har falt for hovedstaden. Januar 2015 åpnet de fotoutstillingen ”Stakkars oss som bor i Oslo”- en kjærlighetserklæring til byen mange elsker å hate.

Hannah Falck (tekst og foto)

Vi var rett og slett lei av at folk snakket dritt om Oslo. Vi ønsket derfor å bidra til å øke stoltheten rundt byen vår, sier Aina Kristiansen, en av de to initiativtakerne til fotoutstillingen.

Fra blogg til utstilling

I nærmere ti år har de to journalistene, opprinnelig fra Lier og Hadeland, bodd i Oslo. I 2012 startet de bloggen Stakkarsoss.no, som et motsvar på all kritikken byen har fått. I tillegg opprettet de en egen Facebook-side, samt en Twitter- og Instagram-konto, der det ble mulig for alle og enhver å dele sine bilder av byen. I fjor våres foreslo en av deres kontakter ved Norsk Design- og Arkitektursenter (DogA) å sette opp en utstilling, der innbyggernes egne Oslo-bilder kunne vises frem. Siden har det gått slag i slag for jentene.

– Vi så på dette forslaget som en fantastisk mulighet, og vi følte at vi ikke kunne la sjansen gå fra oss, sier Kristiansen.

De beskriver begge utstillingen som en forlengelse av bloggen. Rundt 35.000 bilder under hasjtaggen #stakkarsoss har blitt lagt ut på Instagram. Kristiansen og Norberg forteller at de daglig får inn flere bilder tatt av stolte Osloborgere.

– Ønsket vårt var jo i prinsippet å vise frem hva byen er for oss, men det viste seg å skulle bli en kjempestor Oslo-dugnad der andre som også elsker hovedstaden fikk muligheten til å vise den frem slik de kjenner den, forteller Kristiansen.

Vegger med humoristiske kommentarer og bilder tatt av stolte Osloborgere. FOTO: HANNAH FALCK

STAKKARS OSS: Vegger med humoristiske kommentarer og bilder tatt av stolte Osloborgere. FOTO: HANNAH FALCK

På fotoutstillingen kan en se humoristiske og ironiske titler som ”stygge bygninger”, ”grå asfaltjungel”, og ”et grusomt sted å vokse opp” rundt omkring på veggene. Ved siden av titlene ser en bilder og fotografier tatt i Oslo, av historiske og vakre bygg, grønne og naturskjønne parker, og bilder av smilende barn som leker i vannkanten, på lekeplassen, og i skogen.

Fornøyde besøkende

Student Alvilde Louise Jerpseth (22) besøkte fotoutstillingen dager etter selve åpningen. Selv er hun født og oppvokst i byen, og ser på seg selv som en stolt Oslo-borger.

– Jeg har fulgt Stakkarsoss på Instagram i en god stund, så selve utstillingen ble det en selvfølge at jeg måtte få med meg, forteller Vilde, som for tiden studerer jus og økonomi i Oslo.

Sosialarbeider Fredrik Worren (33) er meget imponert over utstillingen på DogA. Født og oppvokst i Horten, har han akkurat som Kristiansen og Norberg falt pladask for Oslo.

– Før jeg flyttet hit hørte jeg veldig mye negativt om byen, av folk som selv bodde her. Jeg ble betatt av Oslo med en gang jeg flyttet hit for åtte år siden, og kjenner meg fortsatt litt nyforelska, sier Fredrik.

Han tror fotoutstillingen kan bidra til at kritikere av byen vil se den med nye øyne.

Besøkende får muligheten til å fortelle hvorfor de selv liker hovedstaden

HVORFOR LIKER DU DENNE BYEN?: Besøkende får muligheten til å fortelle hvorfor de selv liker hovedstaden. FOTO: HANNAH FALCK

Hundrevis av grunner til å like Oslo, dekket hele tavlen på utstillingen.

VARM TRIKK: Hundrevis av grunner til å like Oslo dekket hele tavlen på utstillingen. FOTO: HANNAH FALCK

Et ubetalt hobbyprosjekt med god respons

Norberg og Kristiansen er begge i full jobb og lever travle liv ved siden av arbeidet med fotoutstillingen. De forteller at det er snakk om flere hundre timers arbeid som har gått med til å få utstillingen klar i tide. Til tross for at dette er et ubetalt hobbyprosjekt, er begge jentene enige i at det var verdt all tiden.

– Det var godt å sove skikkelig helga etter åpningen kan du si. Heldigvis har vi venner og bekjente som har bidratt og hjulpet oss enormt mye, forteller Norberg.

De to frilansjournalistene er overveldet av responsen de har fått, både fra folk som besøker utstillingen og fra media.

– Det kjennes så godt når noe man har jobbet så hardt med, endelig står ferdig og mottas så varmt, sier Kristiansen.

 

Fotoutstillingen ”Stakkars oss som bor i Oslo” holder åpent frem til 1. mars.

Mest lest

To Top