Uncategorized

Flere unge velger å jobbe i utlandet

Stadig flere unge velger å dra til utlandet etter videregående for å jobbe og oppleve hvordan hverdagen kan være i en helt annen kultur. Siril Sjøflot – koordinator ved reiseprogrammet GoXplore – er begeistret over den markante økningen de har merket av eventyrlystne unge som vil til utlandet for arbeid.

– For mange vil jeg tro at det rett og slett er et ønske om å ta en liten pause og prøve noe helt nytt etter tretten års skolegang. Vi lever ganske isolert i Norge, og det er stadig flere som ser verdien i å lære mer om andre kulturer, levesett og verden generelt. Ja, det er en klisjé, men man lærer mye på et opphold som dette – både seg selv personlig, og om resten av verden.

– En radikal kulturforskjell

Simen Persch Andersen (21) er født og oppvokst i Nordre Aker i Oslo, og er én av de mange som bestemte seg for å bruke tiden før høyere utdanning på å oppleve en annen kultur, og flyttet til Tyskland i fjor høst. Andersen har både gått på folkehøgskole og jobbet i barnehage et helt år etter videregående, men følte seg fortsatt ikke helt sikker på hva han ville videre eller om han ville begynne å studere, og så sitt snitt til å oppleve en annen kultur, få andre jobberfaringer enn det han har hatt tidligere, og i tillegg lære seg et nytt språk som han har hatt erfaring med fra tidligere av. Det som har slått ham mest, er den utpregete forskjellen på den tyske lokalbefolkningen i forhold til den norske.

– De er utrolig sosiale og imøtekommende. Jeg bor på et lite tettsted hvor det stadig vekk anrettes arrangementer i forbindelse med – eller utenom – de utallige spennende tradisjonene de har her, og det nøles ikke med å invitere og involvere meg i alt dette. Jeg har blitt møtt med en åpenhet og vennlighet jeg ikke er vant med hjemme i Oslo.

Andersen har flyttet til den sjarmerende småbyen Urbar, cirka en time nord fra Frankfurt.

Andersen har flyttet til den sjarmerende småbyen Urbar, cirka en time nord fra Frankfurt.

– Et stadig mer globalisert samfunn

Å jobbe som frivillig eller å finne lønnet arbeid i et annet land blir bare mer og mer populært blant unge. Et utenlandsopphold der man samtidig jobber er ofte nyttig for videre studier hjemme, og kan bidra til å gi en internasjonal utdanning, samt en positiv innvirkning på språkkunnskaper og fremtidige yrkesmuligheter. Særlig språkkunnskaper vektlegges i økende grad på arbeidsmarkedet, nå som det stadig blir mer internasjonalt rettet.

Å ta et eller flere friår etter videregående skole før man tar fatt på høyere utdanning er svært populært i Norge, og flere og flere velger å jobbe i utlandet på lik linje med reising og folkehøgskole, for å komme tett på nye kulturer og oppleve en helt ny hverdag. Med et stadig mer globalisert samfunn, mener Sjøflot at alle disse faktorene et utenlandsopphold kan gi, bare blir en stor bonus for livet videre, og at populariteten for dette alternativet bare vokser sammen med respekten for å fylle et friår med et utenlandsopphold.

– I tillegg blir man påvirket av andre i nærmiljøet som reiser til det store utlandet for å bli kjent med kulturen og folket på en helt annen måte enn ved f. eks en charterferie til Gran Canaria. Noen tenker også litt lenger frem i tid og lar dette være «det lille ekstra som gjør at CV-en skiller seg ut ved jobbsøking.

– Stor økning

Sjøflot jobber selv i firmaet GoXplore, og hjelper til med å sende ut unge til utenlandsarbeid i form av programmet deres Work and Travel. Firmaet ble startet i 2001, og siden det har de sendt tusenvis av unge mennesker til forskjellige deler av verden. I 2004 begynte de å tilby frivillig arbeid – som omhandlet både mennesker og dyr – i en rekke land. Etter hvert ble det flere tilbud av programmer, og i enda flere land. Nå kan du reise til og jobbe i blant annet Australia, Canada, New Zealand, Argentina, Kina, Sør-Afrika, Thailand, Ghana, Namibia og Zimbabwe. Sjøflot sier at økningen i pågangen av unge som vil ut i verden og jobbe, er tydelig.

– Vi har absolutt merket større pågang og økt interesse de siste årene. Etter at vi også begynte med frivillig arbeid i utlandet har tallene skutt i været. Her har man også muligheten til å kombinere flere prosjekter og land, så her er mulighetene nærmest endeløse.

– Åpenhet og gjestfrihet som fengsler

Australia er det landet de helt klart sender flest til når det kommer til Work & Travel, men både Canada og New Zealand har begynt å trekke flere deltakere. GoXplore har programmer i 27 forskjellige land, og deltakerne er relativt jevnt fordelt utover de forskjellige landene.

– Det som ofte går igjen – for alle landene egentlig – er åpenheten og gjestfriheten man møter når man kommer til et annet land. Både når det kommer til Work & Travel og våre andre programmer, opplever vi at menneskene på stedet er veldig interessert i å lære bort sin kultur og levesett, noe som igjen styrker det spesielle ved opplevelsen ved å reise på et program som dette.

Det er nemlig aspektet ved å oppdage en helt ny kultur og en omveltende åpenhet som har blitt en romantisert idé som ser ut til å innfri hos de mange unge. Unge nordmenn har skjønt at et er mer til livet enn det man finner hjemme i Norge – et land der befolkningen ved flere anledninger blir omtalt som «kalde og innelukket», særlig når det kommer til innbyggerne i hovedstaden. Med den økte språkmektigheten og åpenheten i forhold til utlandet blant dagens unge, blir ikke andre land lenger sett på som skremmende og fremmede i like stor grad, og store grupper ønsker et lenger opphold i utlandet, med enten jobb eller studier. Trenden kan altså ha kommet med den økte bevisstheten blant ungdommen, og hvordan vi stadig mer blir opplyst om hvordan kulturer opererer på helt forskjellige måter rundt om i verden.

Andersen fikk jobb i produksjonen på en fabrikk, der han etter hvert fikk jobb med bedriftens database.

Andersen fikk jobb i produksjonen på en fabrikk, der han etter hvert fikk jobbe med bedriftens database.

– Fant sin yrkesinteresse

Simen Persch Andersen leier en leilighet i en liten by ved navn Urbar – cirka en time unna Frankfurt med tog. Han har kort avstand til den berømte elven Rhinen, og i områdene rundt fins det mye kulturarv i form av borger, kirker, middelalderske bygninger og byens sosiale tradisjoner. Andersen har i tillegg kjøpt seg sin egen bil, som han også kan ta seg til større byer med.

I høst startet han med å jobbe i produksjonen på en fabrikk, der han fikk innblikk i hvordan en bedrift fungerer og tilegnet seg et unikt innsyn i forholdet mellom alle parter i en bedrift. Dette var ikke noe han hadde tenkt å livnære seg med i framtiden, men det var en god, praktisk erfaring. Likevel var Andersen heldig nok til å få en veldig klar pekepinn på hva han ville ta seg utdanning i, etter at han skadet foten og ikke var egnet for arbeid i produksjonen, og derfor ble satt til arbeid med en database.

– Jeg fikk i oppdrag å bygge en ny ramme for databasen på jobben fra grunnen av, og fikk dermed oppleve hvordan det kan være å jobbe med IT i et firma. Dette var en opplevelse jeg likte veldig godt, jeg fikk kjenne på at det passet meg, og denne erfaringen gjorde at jeg fikk stadfestet mine tanker om å utdanne meg som dataingeniør.

– Et fortrinn for fremtiden

Undersøkelser viser at arbeidsgivere foretrekker søkere med utenlandserfaring. Avstandene er mindre mellom land grunnet utveksling av tjenester, varer, kapital og arbeidskraft. Vi reiser mer enn noen gang, og med Internett har vi lett tilgang til rikelig kunnskap om andre land og kulturer. Norge får flere handels- og samarbeidspartnere internasjonalt, og dette krever kunnskaper og kompetanse utover hjemlandet. Muligheten for å få en internasjonal jobb senere i livet, øker betydelig med et utenlandsopphold. Andersen kunne selv tenke seg å jobbe i utlandet senere i livet, etter å ha fått en forsmak på det.

– Jeg kunne absolutt tenke meg å jobbe i utlandet senere, om muligheten dukker opp, og om det gir mening med tanke på livssituasjonen min. Erfaringer og inntrykk er noe jeg veldig gjerne griper meg i hen om jeg har mulighet for det.

Andersen kjører ofte til den kulturelle storbyen Koblenz - som er den tredje største i delstaten.

Andersen kjører ofte til den kulturelle storbyen Koblenz – som er den tredje største i delstaten.

– Gull verdt

Til dags dato snakker Andersen nå veldig godt tysk, som er en uhyre nyttig egenskap som blander seg med alle de gode erfaringene han har fått som er gull verdt. Videre vektlegger han de andre aspektene han har hatt stor glede av.

– Jeg har fått et dypere syn i hvordan «voksenlivet» som en selvstendig person kan være. Jeg har lært meg å kjenne flere personligheter. Jeg har fått et innblikk i arbeiderklassen; en gruppe jeg ikke er mye vant med, ettersom jeg selv har oppvokst i et akademikerområde i Nordre Aker, og det er definitivt store filosofi- og verdiforskjeller der. Jeg har opplevd hvordan det er å stå helt alene og klare seg 100 % på egenhånd.

Andersen fortsetter å bo og jobbe i Tyskland fram til mai. Da er planen å vende tilbake til Oslo, og ruste seg opp for å komme inn på dataingeniørutdanningen – som han i løpet av hans utenlandsopphold fant ut var den han higet etter.

– Det har så langt vært en positiv opplevelse både å bo og jobbe her i Tyskland, og det er en erfaring jeg unner alle og som jeg mener det er sunt å ha opplevd.

Mest lest

To Top