Sport

Satser stort innen dressur

TRONDHEIM: Bare 14 år gammel har Pål Vuttudal kommet inn som juniorrytter på kretslaget i dressur med ny hest, men målet er å komme inn på landslaget.

Tekst og foto: Lise Buberg

Pål Vuttudal fra Orkdal er én av veldig få gutter som driver med dressurridning i Norge. Han er ambisiøs og vet godt hva han vil i fremtiden. I desember 2014 gikk han fra å være ponnirytter til å bli juniorrytter da de kjøpte hesten, Ma Donna. I helga skal de starte sitt første dressurstevne sammen.

Tar etter mor

– Pål har jo alltid vært med meg, påpeker mor Tove Vuttudal.

Selv om familien Vuttudal har hatt flere hester opp gjennom årene, var det ikke før i 2010 at Pål begynte å interessere seg stort for hestene. Han startet med å ri litt på mors fjording, Enzo, men sier selv at det var lite seriøst og mest på gøy denne gangen.

Det var høsten 2013 det hele startet for fullt. På det første dressurstevne Pål startet, havnet han som første utenom plassering. Mor Tove syntes dette var en utrolig prestasjon siden hesten Enzo var veldig urolig og motvillig denne dagen. Etter dette har det bare gått oppover med unggutten.

154

Pål trener den nye stjerna si, Ma Donna før helgas dressurstevne.

Ikke alltid like enkelt

Pål har hatt to ponnier på fôr tidligere. Den første kom til han høsten 2013 og var liksom gal, og hadde derfor stått ubrukt i to år. Pål og ponnien fikk raskt god kjemi og sammen fikk de blant annet to tredjeplasser, fire andreplasser og resten førsteplasser i klassen LA. De kom også inn på kretslaget for ponniryttere.

Tidlig på sommeren i 2014 bestemte eieren seg for å selge ponnien, og da hun ville ha mer penger enn mor Tove Vuttudal ville tilby ble han solgt til noen andre.

Nok en nedtur

Omtrent én måned etter denne hendelsen ble Pål tilbudt å ha en annen ponni på fôr, denne heller ikke så lett å ri på. Nok en gang stemte kjemien mellom Pål og ponnien, og de tok seg også inn på kretslaget i dressur. Pål ble lovet at han fikk ha ponnien så lenge han selv ønsket. De manglet bare 0,1 % på resultatene for å komme med på landslaget for ponniryttere.

Dessverre varte ikke gleden lenge. Eierne til ponnien ville ha den tilbake i oktober. På grunn av en «oppsigelsestid» på to måneder dro ikke ponnien før i desember, likevel til Påls store fortvilelse.

184

Det trenes og trenes frem til helgas stevne.

– Det er enda et sårt tema for Pål å snakke om denne ponnien, da han likte den så godt, sier mor Tove og ser bort på Pål som har hendene i lomma og ser ned på stallgulvet.

Et nytt kapittel

Etter den siste ponnien dro fikk Pål tilbudet om å kjøpe en hest. Hesten skulle være spesiell å ri på, så eieren ville ikke selge til hvem som helst. Pål dro for å prøve hesten, og de ble raskt forelsket i damen som heter Ma Donna. Senere i desember ble Pål hesteeier for første gang.

Siden han nå har gått over til hest er han ikke lenger ponnirytter, men juniorrytter. For å bli trukket ut til å bli med på kretslaget er man egentlig nødt til å vise til resultater man har fra stevner. Pål har enda ikke startet Ma Donna, og har ingen resultater og vise til, men er likevel trukket ut til kretslaget, noe som er veldig stort.

Første stevne med ny hest

I helga, 7.-8. februar skal Pål ut og starte Ma Donna for første gang. De skal starte i klassen LA på Bratsberg ridesenter. Han får ikke øvd på hele programmet før stevnet, da konkurransebanen er på 20 x 60 meter, mens banen han til daglig rir på er 20 x 40 meter. Han forbereder seg derfor ved å terpe på øvelsene som skal ries dagene før start.

– Jeg gleder meg skikkelig til stevnet i helga. Det blir gøy å vise frem hesten min, sier Pål og smiler.

Høye ambisjoner

Pål har satt seg store mål, noe han også jobber hardt for. Det går raskt tre timer i stallen hver dag, og det ender ofte opp med at han rir flere enn bare sin egen hest på kveldstid. Pål er en gutt som ikke bryr seg så hardt om hva andre mener, spesielt om han blir kritisert for å være gutt som holder på med hest. Han vet selv hva han er god for.

At han har kommet med på kretslaget gjør at han er ett steg nærmere den ordentlige drømmen, nemlig å ri på landslaget. Siden han nå har gått over til hest er det litt større krav for å komme med på landslaget, men Pål er ikke en gutt som gir opp, og har allerede bestemt seg for at han skal klare å komme med i løpet av fremtiden.

277

Pål stiller Ma Donna i et pent holdt, som også gir poeng i konkurranse.

Sponsoravtale

I hesteverdenen er det svært vanskelig å skaffe seg sponsorer, men tirsdag denne uka skrev Pål under en sponsoravtale med Orkla Shipping & Trading AS. Bare dette viser hvor langt Pål har nådd på kort tid. Denne avtalen gjør det lettere for Pål å dra på stevner, og utvikle seg innen det han vil holde på med.

– Det og virkelig satse på hest og ridning er veldig dyrt, denne sponsoravtalen gjør det litt enklere for Pål og nå målene sine, sier en glad Tove Vuttudal.

Fakta om dressurkonkurranse

• Hver klasse har et bestemt program man skal ri. Klassene er delt inn i vanskelighetsgrader.
• For hver øvelse man gjør i programmet får man en karakter.
• Karakterene går fra 0 og opp til 10.
• Karakterene blir regnet sammen, og deles på ett oppgitt tall, slik at man får en prosent.
• Det er prosenten man får som avgjør hvor bra man har gjort det.
• Et resultat under 50 % gir ikke godkjent, og derfor ingen mulighet til plassering.
• Alt over 50 % er godkjent program, men her er det om å få den høyeste prosenten for å bli plassert.
• I tillegg til selve øvelsene som blir ridd i programmet, blir også ekvipasjen dømt i sin helhet, dvs. dommeren ser på hvordan hesten går og hvordan rytteren sitter og bruker hjelperne sine.
• Ekvipasje er betegnelsen for hest og rytter sammen.
• Dressurkonkurranser foregår enten på baner som er 20 x 40 meter, eller 20 x 60 meter. De fleste programmene ris på baner som er 20 x 60 meter.

Satser stort innen dressur

Mest lest

To Top