Uncategorized

Når kropp betyr alt

Ekstremt kosthold og hard trening tiltrekker rekordmange jenter. Fitnessmiljøet i Trondheim vokser i takt med økt kroppsfokus. “Strong is the new skinny” – to sider av samme sak?

Tekst: Line Pevik

Foto: ElitePT AS

Det løftes vekter døgnet rundt på treningsstudioet Kaliber i Trondheim. Rockemusikk strømmer fra høytalerne. Veggene er tapetesert med plakater av mennesker med abnorme muskler. Lokalet på Vestre Rosten er fylt opp til randen av treningsapparater.Torsdag formiddag skinner solen ute. 20 mennesker løfter vekter inne. Over halvparten er jenter.

Populært

– For mange år siden gikk det uker mellom hver jente på studioet. Nå er vi jentene i ferd med å ta over, sier personlig trener hos Kaliber, Line Celius.

Celius forteller at de har merket en stor økning av jenter som vil drive med fitness. Mange kommer til Kaliber for å få det de mener er drømmekroppen. Den personlige treneren opplever likevel at noen har feil fokus.

De ansatte ved senteret vektlegger et sunt forhold til trening og kosthold. Noen velger likevel å ikke følge rådene til en ledelse med lang erfaring. Man må faktisk spise for å bygge muskler.

– Vi merker fort om noe ikke stemmer. Det har vært tilfeller hvor vi har kastet ut medlemmer grunnet spiseforstyrrelser, avslører Celius. 

– Det kan være lett å få spiseforstyrrelser uten de rette folkene rundt seg. Man blir veldig blind på seg selv.

Risikogruppe

Dr. philos. Einar Vedul-Kjelsås har en doktorgrad som omhandler treningsavhengighet og spiseforstyrrelser. Han forteller at hard trening og tøffe dietter er en enorm psykisk påkjenning. Spiseforstyrrelser kan desverre være en konsekvens.

– Kvinner innen idrettsgrener med fokus og særegne krav til kropp er spesielt utsatt, sier han.

Hardt arbeid: Timesvis med hardt arbeid, treningsprogram og dietter er hverdagskost for uttøverne.  Foto: Line Pevik

Hardt arbeid: Timesvis med hardt arbeid, treningsprogram og dietter er hverdagskost for uttøverne.
Foto: Line Pevik

Førsteamanuensisen ved NTNU henviser til flere internasjonale studier om kvinnelige idrettsutøvere og spiseforstyrrelser. Han trekker også frem at presset ikke begrenses til uttøverne. Bilder av unge jenter i fitness-sammenheng er også med på å påvirke jenter i andre miljøer.

Geir Arild Espnes er professor og leder ved Senter for helsefremmende forskning ved NTNU. Han påpeker at styrketrening i utgangspunktet er en god ting. Slike trender har likevel en tendens til å bli ekstreme for enkelte. Det er ikke nødvendigvis slik at fitnessmiljøet skaper spiseforstyrrelser.

– Forskning tyder på at problematikken ikke ligger i trenden, men i personen selv, sier Espnes.

Professoren forklarer at trender som “strong is the new skinny” kan være en utløsende faktor. En form for løsning.

– Hadde det ikke vært fitness så hadde det kanskje vært noe annet, utdyper han.

 

Blind på seg selv

Stine Dahl er 20 år. I tights og sportstopp befinner hun seg innerst i treningslokalet. Musklene dirrer og blir nøye overvåket i speilet. Tyveåringen forteller at hun tidligere trente uten mål og mening. Den ønskede fremgangen uteble.

– For en gangs skyld får jeg resultater av det jeg gjør. Med rett kosthold vil kroppen bli bedre, forklarer hun.

Så langt har Dahl deltatt på en konkurranse innen Bikini Fitness. Oppkjøringen gikk bra, treningen og den tøffe dietten taklet hun godt. De siste to ukene før konkurransehelgen var likevel ikke alt som det skulle.

– På diett ble jeg en helt annen person. Jeg var lei meg, nedbrutt, sulten og for sliten til å være sosial, utdyper Dahl.

Fitnessuttøveren forteller at det er harde påkjenninger rundt konkurransetider. Samholdet på Kaliber hjelper mye. Det er mange som forstår situasjonen uttøverne er i. Mye hjelp og gode ord hjelper når presset er som verst. Et godt team med mye kunnskap kan forhindre at noe går galt.

– Det kan være lett å få spiseforstyrrelser uten de rette folkene rundt seg. Man blir veldig blind på seg selv, konstaterer Dahl.

 

10961899_10155106740595034_980289872_n 10967804_10155106739890034_1102670103_n_copy

Mest lest

To Top