Uncategorized

Bymuseet introduserer ny utstilling

Tirsdag 20 Januar åpnet bymuseet i Oslo dørene til deres nyeste utstilling,«OsLove». Utstillingen er en hyllest til Oslo og menneskene som lever i byen.

Det er god stemning på Bymuseet. Et hundretalls mennesker har møtt opp for å ta del i åpningen av «OsLove» utstillingen. Flere generasjoner er representert. Det blir lest opp flere taler, fra blant annet Oslos ordfører Fabian Stang.

– Jeg liker jo navnet på utstillingen veldig godt. OsLove. Det blir vanskelig for bergenserne å følge opp den, sier Stang.

 Kjærlighet til byen

Publikum oser av entusiasme og latter fyller rommet. Fabian Stang deler noen viktige poeng om Oslos historie, mens publikum følger godt med. Musiker Lars Lillo-Stenberg er også tilstede under åpningen. Med gitar og mikrofon spiller han noen av sine kjente sanger, mens publikum synger med.

– Oslo, Oslo du er så liten til å være så stor, synger Lillo.

Stemningen er god idet Fabian Stang klipper over det røde båndet og erklærer utstillingen for åpnet. Det blir servert både champagne og brus for gjestene som har møtt opp. Sakte men sikkert beveger folkemengden seg inn mot utstillingen. Det første man blir møtt med er et blått neonlys som lyser opp ordet «OsLove».

FOTO: Ida Brentebråten OsLove utstillingen på Bymuseet er nå åpen for alle.

FOTO: Ida Brentebråten
OsLove utstillingen på Bymuseet er nå åpen for alle.

 Viktig å formidle

Leder for marked og kommunikasjon på bymuseet, Mette Møller forteller om et spennende prosjekt som har som hovedpoeng å formidle Oslos historie.

– En by du kjenner er lettere å bli glad i. Det er vårt ansvar at folk vet hva som skjer, og hva som har skjedd i byen vår, sier Møller.

Utstillingen strekker seg i kronologisk rekkefølge fra middelalderen da byen ble kalt Christiania til nåtidens Oslo. Man får innblikk i hvorfor folk har kommet til byen, hvordan den har utviklet seg og hvilke ideer og ting de har hatt med seg.

– Det er en utstilling med flere glimt fra by historien. Det er også viktig å vite at historien ikke

slutter her. Det som skjer i dag er historie i morgen, og slik forsetter det, sier Møller.

 Eksperter på egen by

Mot slutten av utstillingen dukker det opp en vegg med portrettbilder av forskjellige mennesker og bygninger. Bildene er blitt tatt av elever på 8.trinn ved Linderud ungdomsskole, og elever på medier og kommunikasjon ved Bjerke videregående skole. Det er en stor variasjon av ansikter og bygninger, hvor forskjellige kulturer og generasjoner er presentert.

– Ideen med bylaboratoriet er å vise at det er personene som bor i Oslo som er eksperter på sin egen by. Det er ikke lenger bare museet som eier sannheten. De som lever i byen tar også del i utstillingen. Vi spurte elevene om å ta bilder av hverandre, personer de kjente og steder de likte. Det skapte et større bilde av mangfoldet i nærmiljøene, sier Møller.

 Veldig interessant

FOTO: Ida Brentebråten Antikke gjenstander er utstilt på bymuseet.

FOTO: Ida Brentebråten
Antikke gjenstander er utstilt på bymuseet.

Edgar Rueda er en av de oppmøtte på bymuseet. Han forteller at han hørte om utstillingen via en venn, og de bestemte seg for å dra sammen. Det var en positiv overraskelse som ventet dem når de møtte opp på bymuseet. God stemning, fin utstilling og bra musikk gjorde at kvelden ble vellykket, forteller han.

– Det er veldig interessant å se hvor mye byen har forandret seg over tiden, sier Edgar.

Han forteller at han selv ikke har bodd i byen lenge, og det var derfor han valgte å komme.

– Jeg har bodd i Oslo de tre siste årene. I løpet av den tiden har jeg blitt glad i byen jeg bor i, og syntes derfor at utstillingen var interessant å få med seg, sier Edgar.

Navnet på utstillingen er blitt brukt hyppig i sosiale medier den siste tiden, og det viser hvor mange som er stolte av byen sin, forteller han.

– Jeg likte godt de antikke gjenstandene som var utstilt. Samtidig syntes jeg portrettbildene på slutten var fine. Utstillingen var en fin måte å lære om Oslo på, sier Edgar.

Utstillingen er nå åpen for alle på Bymuseet i Oslo. Det er gratis inngang og man kan komme innom fra Tirsdag til Søndag fra 11.00-16.00. Om man vil ha en omvisning med museumsvertene kan man komme på omvisning på Lørdager og Søndager mellom 12.00 til 14.00

 

 

Mest lest

To Top