Uncategorized

Bokbad med Linnéa Myhre

Fullt hus på det offentlige biblioteket i Bergen når Linnéa Myhre kommer på besøk.

Av: Katrine Mjelde og Gro Nundal

Biblioteket er fylt til randen. Det er verken sitteplasser eller ståplasser igjen. Da forfatter Linnéa Myhre kommer inn i rommet, får lydnivået en helomvending. Hun har klart å gjøre et rom fullt av kvinner helt stille, uten å si et ord.

– Så mye folk har det ikke vært under noen arrangement her før, sier Charlotte Myrbråten, som skal holde bokbad sammen med forfatteren som er aktuell med romanen Kjære.

Romanen kom ut i 2014 og har fått mye oppmerksomhet i media. I boken skriver hun brev til familien, kjæresten, og kjente personer som statsministeren. I statsministerens brev nevner hun at hun er kommet lengre enn Solberg i Candy Crush. Da Myhre møtte statsministeren sent i høst nevnte hun ikke dette, Myhre var sikker på at hun hadde lest boken.

– Jeg vet hun har lest brevet, noen må ha sagt det til henne. Kanskje hun bare er sur for at jeg har kommet lenger enn henne.

Media må ta ansvar

Ann-Helen Selbak er en av mange som har tatt turen hit i kveld for å høre Myhre snakke om den nye utgivelsen. Hun har selv fulgt Myhre som blogger og nå som forfatter. Hun kjenner seg igjen i mye av det Myhre skriver.

– Det er utrolig at det er så mange som har kommet hit i kveld, jeg tror hun snakker om noen temaer som veldig mange kjenner seg igjen i. Hun er åpen om noe som er ganske tabu og det presset mange unge føler på, sier Selbak.

Under bokbadet setter Myhre også søkelyset på media og påvirkningen media har på unge jenter og kvinner. Hun er opptatt av å være et godt forbilde, og hun har tidligere gått ut mot forskjellige moteblader og magasiner som har retusjert bilder av henne.

– Jeg er ingen kvinneforkjemper eller aktiv feminist, men retusjering og bilderedigering i blader er jeg veldig imot. Det er en farlig trend å vokse opp på internett. Du får så mange inntrykk fra andre som gjør ting bedre enn deg og ser bedre ut. En dag tror du at om du gjør det samme som de, blir du som dem, forteller Myhre.

Hun mener det er et større press på kvinner enn menn.

– Media fokuserer mye mer på utseende og kroppen til kvinner. Det er et konstant press for å se perfekt ut. Med dette tempoet må Norge utdanne flere psykologer, legger hun til.

Ikke en vanlig roman

Myhre har nå forfattet to bøker, men innrømmer at hun ikke liker å skrive.

– Jeg synes ikke det er gøy å skrive, men jeg synes det er gøy å bli ferdig. Det gir meg en mestringsfølelse å bli ferdig med et prosjekt, forteller forfatteren.

Mari Nymoen Nilsen, som har anmeldt boken i VG at Kjære ikke er en roman, og Myhre innrømmer at hun ikke følger skriveregler når hun skriver. Det har hun aldri gjort.

– Jeg måtte gi boken en kategori slik at bibliotekaren vet hvor boken skal stå plassert, da ble det roman, forteller Myhre.

Det blir også diskutert om boken er en selvbiografi, ettersom at Myhre skriver om egne hendelser. En del av kritikken om de to bøkene hennes går nettopp ut på at bøkene er selvbiografier.

– Jeg er 24 år, og alt for ung til å skrive en selvbiografi, sier Myhre som mener at boken fint kan passe under kategorien ”brevroman”.

Norges største hykler.

Samtidig som Myhre holder kortene tett til brystet når det kommer til privatlivet sitt, har hun også blitt med på programmer som Skal vi danse og drømmer om å få være med på Masterchef med Hellstrøm.

– Jeg kaller meg selv Norges største hykler. En dag vil jeg ha privatlivet mitt helt for meg selv mens i neste sekund har jeg ikke noe imot å bli profilert i media, sier hun.

Stort oppmøte

Biblioteksjef Leikny Haga Indergaard sier at det er veldig stas at så mange har møtt opp på kveldens arrangement. Godt over 350 stykker kom til biblioteket denne kvelden. Over 200 stykker fikk sitte i salen med Myhre og høre på, mens ca 150 stykker satt i naborommet og fulgte med på live stream på TV-skjermer. Rundt 400 stykker har også sett bokbadet hjemmefra.

– Vi så det var mange som var påmeldt på Facebook og lurte litt på hvor vi skulle gjøre av alle sammen, men det gikk fint med livestreaming og alle som kom fikk plass. Vi håper vi klarer å skape lignende arrangementer ved flere anledninger hvor mange møter opp, avslutter biblioteksjefen.

Mest lest

To Top