Uncategorized

Klar for større oppgaver

I fjor endte sesongen med nedrykk og «gilmores groin». Nå er Eirik Birkelund (21) klar for å ta opp kampen på midtbanen – uansett hvem det måtte være mot. 

Tekst: Espen Sivertsen 

Foto: Brann.no (gjengitt med tillatelse)

– Det tok en liten stund før det gikk innover meg. Jeg var ikke med til Mjøndalen fordi jeg var skadet, men det var trist. Brann er jo favorittklubben min, og uansett som spiller eller supporter var nedrykket grusomt. Kanskje fortjente vi ikke bedre, men det var helt fryktelig, sier Eirik Birkelund.

2014 var ikke et godt år for Brann og ikke Birkelunds beste heller. Etter returen fra den franske klubben St.Etienne ble det ikke mye spilletid på 21-åringen.

– Det er Rikard Norling som tar ut laget, og det respekterer jeg. Som fotballspiller hadde jeg selvfølgelig håpet på mer spilletid, men samtidig gjør det meg bare enda mer spillesugen nå. Jeg har jobbet hardt i ferien og skal jobbe knallhardt i oppkjøringen, lover midtbanetalentet.

Ifølge både Bergens Tidende og Bergensavisen, er Stéphane Badji på vei vekk fra Brann. Senegaleseren er for øyeblikket med Senegal i Afrikamesterskapet, men vil trolig forlate Brann i januar. Det kan åpne opp for Birkelund.

– Badji er helt klart en god spiller. Jeg tror klubben vil erstatte Badji om han selges til en annen klubb. Uansett om han blir i klubben eller noen nye kommer, skal jeg klinke til. Jeg har troen på mer spilletid og skal vise meg for treneren i sesongoppkjøringen, sier Birkelund.

Angrer ikke på retur til Bergen

Birkelund

RETUR: I juli 2014 returnerte Birkelund til Brann. Foto: Brann.no

Til tross for at bergenseren fikk tilbud om proffkontrakt med St.Etienne sommeren 2014, valgte den tidligere Trane-spilleren å returnere til hjembyen.

– Jeg følte det var et stykke opp til førstelaget. Jeg spilte noen treningskamper med laget og trente med dem stort sett hver dag, men det føltes riktig å returnere til Brann, sier Birkelund.

I 2013/2014-sesongen spilte bergenseren 1377 minutter for andrelaget til St.Etienne. Birkelund trente med førstelaget store deler av oppholdet på ett og et halvt år. Før han returnerte til Brann sist sommer, var det ikke bare favorittklubben som var interessert.

– Det var interesse fra Viking også som inviterte meg på et treningsopphold. Men da det ble til at jeg skulle returnere til norsk fotball, var det Brann jeg ville til. Da de ønsket meg, var det et enkelt valg, meddeler 21-åringen.

Høyt nivå i St.Etienne

I januar 2013 ble det bekreftet fra Brann at bergenseren hadde signert med den franske klubben St.Etienne. Da avtalen ble signert med den franske klubben, ble Birkelund forespeilet et opphold på akademiet for de kommende 18 månedene. Birkelund ble fort flyttet opp til førstelaget og trente med dem frem til sommeren. I oppkjøringsperioden før 2013/2014-sesongen fikk Birkelund sin debut.

– Jeg debuterte mot Wolfsburg, og det var kjempestort. Jeg trente jo stort sett med førstelaget hver dag, og noen ganger trente jeg med andrelaget, spesielt dagen før kamp med andrelaget. Jeg var ganske nærme å bli tatt ut til seriekamp på et tidspunkt, men det ble ikke noe av, forteller Birkelund.

Klubben som for øyeblikket ligger på fjerdeplass i den franske ligaen, Ligue 1, er og var en hardtsatsende klubb da Birkelund spilte for grønntrøyene. Det kan være en av grunnene for at det ikke ble spilletid i ligaen.

– St.Etienne er flinke til å satse på unge spillere. Men det er et høyt nivå, og det var også det da jeg var i klubben. De satset knallhardt, og klubben siktet mot å kvalifisere seg for Champions League. Jeg så ikke for meg mer andrelagsfotball i Frankrike, og derfor følte jeg en retur til Brann var best, forteller midtbanespilleren om oppholdet i Frankrike.

Smertefull skade

I slutten av oktober ble 21-åringen operert for «gilmores groin» – eller idrettsbrokk på norsk. Skaden satte midtbanespilleren ut for resten av sesongen, og først i desember trente Birkelund for fullt med ball.

– Det var en belastningsskade over tid. Det brøt ut raskt og var veldig smertefullt den første uken. Til og med det å le gjorde vondt i kroppen. Med ukene gikk det bedre, men det gikk noen uker før jeg kunne starte med jogging, forteller Birkelund om skaden.

Med skaden gikk Birkelund glipp av de siste kampene for Brann i fjorårssesongen, og han fikk kun ti minutters spilletid totalt. Da oppkjøringen startet med Brann i januar, følte Birkelund seg klart bedre.

– Jeg fikk trent godt i ferien og er klar for å vise meg frem i oppkjøringen. Jeg har forsøkt å kjenne litt etter skaden jeg hadde, men det kjennes helt fint ut nå. Nå vil jeg vise meg frem i oppkjøringen på lik linje med de andre, og forhåpentligvis få mer spilletid kommende sesong.

birkelund3

NUMMER 4: 21-åringen poserer med den røde drakten etter returen fra fransk fotball. Foto: Brann.no

Endret treningsuke i Brann

Etter nedrykket til OBOS-ligaen ble det gjort store evalueringer i Sportsklubben Brann. I evalueringen kom det frem at spillerne var misfornøyd med treningsopplegget, og at spillerne selv følte det var for lite trening. Treningsuken for Brann-spillerne er før 2015-sesongen endret.

– Uten at jeg kan gå i detaljer, virker det nye opplegget veldig bra. Spillergruppen er veldig positiv til det. Det er mye doble økter nesten hver dag nå. Vi trener en økt på formiddagen og en på ettermiddagen, forteller Birkelund.

Den siste uken har det vært mye snakk i Bergenspressen om de fysiske testene Brann-spillerne var gjennom tidligere i januar. Birkelund har siden barndommen vært kjent for å være svært treningsvillig og gjorde det godt på testene.

– Det gikk bra på testene. Jeg synes det er fint med slike tester, det gir et godt bilde på hvor spillerne står. Det er også greit å se sin egen fremdrift når vi skal ta disse testene igjen om noen ukers tid, forklarer Birkelund.

Branns første treningskamp er 30.januar mot Fyllingsdalen, og første seriekamp er borte mot Fredrikstad 6.april. Tiden vil vise om det blir mer spilletid på Eirik Birkelund i den kommende sesongen.

Mest lest

To Top