Uncategorized

Ingen fortjener å bli forlatt

Sissel Iren Bremnes, brakkevert. Foto: Maria Hellem Johnson

Nærmere 300 katter blir tatt inn av Dyrebeskyttelsen Trondheim i løpet av ett år. Hvorfor mangler så mange et hjem?Maria Hellem Johnson (tekst og foto)

Dyrebeskyttelsen i Trondheim er en frivillig organisasjon som tar inn hjemløse katter, kaniner og andre smådyr. Flere frivillige gjør sitt ytterste for at dyrene skal få et godt og trygt hjem. De hjelper til med å være brakkevert, fosterhjem, sponsor, pluss mye mer.

Uansvarlige eiere
Hege Wensell (39) er leder i organisasjonen og er svært opptatt av at dyrene skal ha det bra. Hun mener altfor mange katteeiere opptrer uansvarlig. De lar være å kastrere kattene sine, som fører til stor reprodusering. Kattunger gies ofte bort gratis og er enkelt å få tak i. Mange tenker ikke over ansvaret en katt medfører når de skaffer seg en.

– Det er mange som flytter fra katten sin eller drar på ferie i lang tid. Da kan det hende katten roter seg bort eller stikker av. Dessuten er det mange som lar katten føde kattungene ute og ikke bryr seg om dem, forteller Wensell.

Kattene er fine, friske og veldig glad i kos. Foto: Maria Hellem Johnson

Kattene er fine, friske og veldig glad i kos. Foto: Maria Hellem Johnson

Hjemløse dyr er et av Norges største dyrevernproblemer. Det ligger mye lidelse bak de kattene som blir gående uten et hjem, spesielt om vinteren. Derfor er de fleste kattene rolige og fornøyde når de kommer til brakka. Da får de den varmen, maten og omsorgen de trenger.

Behov for frivillige
Sissel Iren Bremnes (60) er en av de frivillige hos Dyrebeskyttelsen. Hun er både brakkevert, fosterhjem og styremedlem. Hun forteller at det kommer inn flest dyr om sommeren, mye grunnet ferieturer.

Antallet hjemløse dyr vil ikke minske. Dyrebeskyttelsen Norge melder om økning av hjemløse dyr, spesielt katter. Ofte må noen settes på en venteliste, da de ikke har kapasitet til alle samtidig. Dette er verre om vinteren når det er minusgrader og mindre mat å finne.

– Vi ser fort om katten har hatt et hjem eller ikke. Derfor er det viktig med id-merking, noe folk må bli flinkere til, sier Bremnes.

Når kattene ikke er merket bruker de blant annet facebooksiden sin til hjelp. Den har ført til at mange har fått tilbake sine bortkomne katter.

Mest lest

To Top