Uncategorized

Vil gi publikum et varmt energikick fra kulda

Med utstillingen «Ad Infinitum» ønsker maler og grafiker Åse Anda å skape en strålende opplevelse for de som går forbi eller besøker utstillingen.

– Jeg fikk en tanke om at den skulle lyse mot publikum når de gikk forbi galleriet eller kom inn i det. Gi dem et energikick, forteller Åse Anda.

Åse Anda er født i Stavanger. Hun er utdannet ved Kunstskolen i Rogaland og var hospitant ved Grafisk Verksted Stavanger. Hun har hatt en rekke utstillinger i inn- og utland, og er blant annet innkjøpt av Universitetet i Oslo, Universitetssykehuset i Stavanger, Trondheim Kommune og Stord Sykehus.

Utstillingen «Ad Infinitum» åpnet 8. Januar og står fram til 1. Februar på Grafikernes hus i Tollbugata i Oslo. Den består av 21 silketrykkbilder montert sammen til en fargesterk og mektig vegg og fire lettere bilder som en kan hvile i, som henger lenger inn i lokalet. I tillegg er det utstilt et innrammet trykkbilde i vinduet. Det presenteres også en bok bestående av fire serier koldnålsraderinger montert sammen, noe som gjør at man bla i alle fire parallelt, slik at en selv kan skape egne uttrykk. En animasjonsfilm av boken viser et utvalg av bokens utallige kombinasjonsmuligheter.

«Mot uendelig»

Utstillingen har fått navnet «AD INFINITUM», som betyr «mot uendelig». Utrykket har dobbel betydning.

– Det handler om livet, men det er også slik at i grafikken eksisterer det uendelig med muligheter. Det er grafikkens vesen jeg undersøker i utstillingen, forklarer Anda.

Kunstneren har innimellom vært opptatt av kvadratet som grunnelement. Prosessen springer ut fra dette kvadratet. Inspirasjonen  til utstillingen kommer også fra en bok med variasjoner over et kvadrat som hun trykket allerede i 1997. Der startet hun med en enkel strek i første trykk og endte tilsist opp med en helsvart flate. Hun tilførte en og en forandring fra trykk til trykk på den kvadratiske trykkflaten.

Meditativ opplevelse

Silketrykkbilde fra utstillingen "Ad Infinitum"

Silketrykkbilde fra utstillingen «Ad Infinitum»

Anda håper at betrakteren kan se på veggen som en helhet og se hvordan de forskjellige fargeflatene kommuniserer og refererer
til hverandre.

– Du kan se på prosessene i de forskjellige bildene, hva som ligger bakom, se på mellomrom, dynamikk, overlapping og gjennomskinnelighet. Kanskje vil bildene åpne opp for en poesi. Det finnes ingen forklaring, ingen fasit, det er som et musikkstykke som man bare må oppleve. Kunsten oppstår i møte med det usagte, forklarer hun.

Syntesen av alle uttrykkene, hvor flere lag av farger, kvadrater, boksider og tid møtes kan fremstå som en helstøpt meditativ opplevelse.

– Det er alltid flott for meg å få vist frem det jeg har jobbet fram gjennom en periode. Det er først når arbeidene kommer opp på veggen at en får sjansen til å se hvordan det fungerer. Denne gangen er jeg glad for resultatet, sier Anda.

 

Mest lest

To Top