Uncategorized

Endelig tilbake på parketten

Etter en flere år lang kamp mot sykdom, kan Henrikke Svane (20) ta på seg steppeskoene igjen. Hun drømmer om at flere skal få muligheten til å steppe.

– I 2011 måtte jeg legge steppeskoene på hyllen, og jeg følte at hele min verden raste sammen, forteller Henrikke. Hun ble hardt rammet av sykdom, som gjorde at hun ikke lenger hadde krefter til å danse.

Året før døde også hennes danselærer gjennom alle år, Lorene Yarnell. Hun tok Henrikke inn i varmen da hun var bare 7 år. Yarnell var en amerikansk steppedanser og skuespiller som i , og har blant hatt gjesteopptredener i The Muppet Show og Wonder Woman.

Danset på toget

Henrikke legger ikke skjul på at hun alltid har vært glad i å opptre, og Yarnell tok alltid Henrikke med på dansetreninger.

–Jeg husker vi hadde hatt en dansetime på Bårdar, og da vi tok toget fra Oslo og til Sandefjord, der vi begge bodde, bestemte vi oss for å lage show for alle passasjerene hele veien hjem. Folk klappet og lo, og det var noe som inspirerte Henrikke til å fortsette med dansen.

Dette er ting som Henrikke har tatt med seg videre, da hun forteller at steppemiljøet alltid har vært lite, og lite kjent blant unge. Hun har koreografert flere danser for Studio Nille i Larvik, med stor suksess.

–Jeg liker å tenkte litt utenfor boksen, og det tror jeg er viktig for at flere skal få øyene opp for den typen dans.

Et universelt språk

Siden Henrikke bare var 7 år da hun startet å steppe, var det ikke alltid like lett å kommunisere med den amerikanske treneren sin. Dermed lærte Henrikke å kommunisere gjennom dansen.

På flere turer til utlandet har Henrikke også sett at mange av de samme trinnene er felles flere steder i verden.

–Det er det som gjør det så gøy, vi kan kommunisere gjennom felles grunntrinn.

Var sengeliggende i to år

Først dør Lorene av sykdom, så blir Henrikke også rammet av syksom. Hele kroppen hennes ble lammet og hun ble lenket til sengen i to år. Dette gjorde at hun ble nødt til å gi slipp på dansen. Skolen ble også umulig for Henrikke å fullføre. Hun hadde kun fullført første året på videregående skole, og ble nødt til å slutte.

I dag går hun på Bjørknes privatskole og tar opp fag fra de to årene hun gikk glipp av på videregående.

 Gjennomførte audition i en bakgård

Etter lang tids sykeleie var Henrikke lei av å ikke kunne danse. Derfor tok hun i fjor kontakt med Bårdar, med et ønske om å utføre en audition for å se hvordan hun lå an. Dette fikk hun lov til og ble kalt inn for å danse foran tre dommere.

–Da vi skulle gå inn til der audition skulle bli avholdt, fant en av dommerne ut at de hadde glemt nøklene til salen. Dermed ga jeg dem et tilbud om å danse på betongen i bakgården. Jeg tenkte at dette kunne være med på å bevise at jeg er nytenkende innenfor dansen Betongen ga en kjempe god klang og dommerne ble strålende fornøyd.

Hver mandag går nå Henrikke på Bårdar danseakademi og tar steppetimer. Til tross for tilbud om privattimer, går hun på gruppetimer, fordi hun syns det er med å skaper er godt nettverk danserne seg imellom.

Ønsker å undervise

Fra å ha danset med en profesjonell instruktør siden hun var 7 år, er drømmen at hun en dag selv også kan lære andre å steppe.

–Jeg vil så gjerne at flere skal få oppleve den sammen gleden ved dans som jeg har, og at vi sammen kan bidra til å utvikle dansen.

Henrikke fikk øynene opp for stepping da hun så det på tv som liten, og var fra da av fast bestemt på at dette ville hun også lære seg. Moren og faren hennes letter flere steder etter steppeklasser for Henrikke, uten hell.

Overbeviste med glans

Da de endelig fant et sted med steppeklasser, viste det seg at Henrikke var for liten, og hun ble nødt til å vente. Deretter kom de i kontakt med Lorene Yarnell, som egentlig bare hadde danseklasser for åtte åringer og oppover.

Likevel var Henrikke fast bestemt på at dette var det hun ville, og hun fikk overbevist Yarnell om å få starte tidligere.

Viktig å bruke tidsriktig musikk

Selv tror Henrikke at en av grunnene til at så få vet om stepping er på grunn av musikken.

–Musikken som mange bruker til stepping er gammeldags, tenk Charlie Chaplin, sier hun.

Hun tror dette er med på å drepe gleden for dansen blant unge, da de ikke kjenner til musikken, og heller ikke lar seg fenge av den.

–Musikken burde ikke sette grenser, men heller åpne opp for nye muligheter for dansen. Når jeg lager egne koreografier, bruker jeg modere musikk jeg liker, da blir det lettere for meg å skape noe nytt.

Mest lest

To Top