Uncategorized

Nattens voktere i all slags vær

Det er fredag kveld i Trondheim sentrum og hos Bymisjonen er natteravnene på plass for å fordele ruter.

Hver fredag og lørdag rundt klokken elleve møtes en gruppe frivillige for å vandre i Midtbyen. De begynner med et organiseringsmøte før de deles inn i to til tre team. Denne kvelden har seks frivillige møtt opp. I det åpne Bymisjonslokalet går samtalen lett. Noen har lang erfaring som ravn og andre er ferske. Når klokka nærmer seg elleve er det på tide å komme seg ut i gatene.

 

Stormfull aften 

Det regner kraftig og temperaturen greier ikke å overstige ni grader. Selv om været ikke er på ravnenes side, har ikke dette noen innvirkning på humøret. I kveld det Torkil Rønning (23) som er teamleder på første team. Han har med seg spanske Dulce Maria Diaz (50) og eritreiske Ghirmay Keleta (40).

Denne kvelden går teamets første runde til Bakklandet, over til Solsiden og tilbake opp i sentrum. Praten går uten stopp blant de tre erfarne ravnene. De har alle ulik motivasjon til å utføre det frivillige arbeidet.

Keleta forteller at han har vært natteravn siden han kom til Norge for tre år siden. For ham er hovedsaken med arbeidet å komme i kontakt med nordmenn. På denne måten lærer han språket bedre og opparbeider erfaring med norske kvaliteter.
– Jeg stortrives som natteravn. Det er godt å gjøre noe for andre, samtidig som jeg treffer en hel haug med hyggelige mennesker, smiler han.

Rønning har gått natteravn i rundt tre år og stortrives med arbeidet. Han ble inspirert av sin far som sekstenåring og har brukt mange helger på å vokte over byens uteliv. Han nevner også at han er en av få natteravner under 30 år.

En liten matbit

Etterpå venter pizza på Egon. Rønning forteller at avtalen med Egon gir natteravnene en gratis matbit før arbeidet starter for fullt. Byens utesteder har flest besøkende etter midnatt. Det er da ravnene trengs. Teamet er enige om at matavtalen er en stor fordel med det å være natteravn. I tillegg leveres restene til Vår Frue kirke, slik at de besøkende der også kan få litt å næres på. Ravnene spiser og koser seg imens de planlegger ruter for resten av kvelden.

Ved midnatt begynner vandringen for alvor. Teamene deles ved Vår Frue kirke, hvor de nettopp har levert maten fra Egon. Første team begynner nedover Nordre gate, mens det andre teamet fokuserer på Munkegata, Dronningens gate og Thomas Angells gate.

Stedene få vet om

 Trondheims gater er fulle av smug og blindgater. Som natteravn er det viktig å kjenne til dem. På denne måten har mange uheldige hendelser blitt avverget. Både Rønning og Diaz har flere historier om folk som har sittet berusede og lettkledde alene i smug og sovet.
– Vi finner spesielt lettkledde jenter sittende i bakgatene. En gang fant vi en iskald jente sovende bak noen paller. Det var egentlig bare flaks, forteller Rønning og tar med seg teamet inn i ett av mange smug.

Det gjelder å være litt føre var. De tre frivillige lyser med lommelykter ned trapper og bak levegger. Denne kvelden er det heldigvis ingen som har søkt tilflukt i dette smuget.

Politiets høyre hånd

I Fjordgata er det en god del som har inntatt utestedene. Rønning spanderer et lite «hei» på flere forbipasserende. Noen svarer, andre ikke. Det er foreløpig ganske rolig.

Selv om regnet øser ned ser folk ut til å kose seg, og gatene bærer lite preg av drama. Stadig vekk passerer politibiler. Natteravnene opererer som politiets høyre hånd og har et tett samarbeid med dem.
– Vår oppgave er å passe på og prate med folk. Å gripe inn i for eksempel slåsskamper og uenigheter er politiets oppgave. Vi bare rapporterer, opplyser Rønning.

«Droppet» kan ofte føre til kaos; noe ravnene tar alvorlig. Bilde: Susann Dahl

«Droppet»

Rundt halv tre begynner utestedene å stenge og folk trekker ut i gatene. Situasjonen har politiet gitt navnet «droppet». Plutselig blir hele opplevelsen betydelig mer kaotisk.

På et gatehjørne høyner stemmebruken i en guttegjeng. To av dem begynner å dytte på hverandre. I slike tilfeller er det viktig for natteravnene å følge med. Rønning og Keleta går bort til guttene som står litt på sidelinjen for å forhøre seg om hva som skjer.

Annet enn dette ser nattetimene ut til å være en rolig affære denne fredagen.

Kveldsrunden går mot slutten. Teamene møtes i Nordre gate, og tar en siste samlet runde langs kanalen før de returnerer til Bymisjonen. Ravnene utøver en storslagen innsats. Selv om de er slitne og kalde, har de en plikt som de oppfyller til punkt og prikke.
– Det finnes jo tross alt ikke dårlig vær, bare dårlige klær, ler Diaz.

Mest lest

To Top