Uncategorized

Møter seg selv i dansen

Årets kompaniforestilling fra Touch of Dance vil åpne for spørsmål rundt egen og andres identitet.

Tekst og bilder: Vilde Holta Røssland

I Touch of Dance sine lokaler i Skolebakken på Rotnes i Nittedal er det tid for full gjennomgang av koreografiene til årets forestilling, ”Ansikt til Ansikt”. Danserne får for første gang kjenne på kroppen hvor mye som kreves av dem for å gjennomføre alle delene i ett. Noe pirk gjenstår fremdeles, men det er tydelig at jentene er vant med å jobbe sammen. Bevegelsene er synkrone og følelsene og uttrykkene som kommer frem er ekte.

En forestilling i tre deler

Forestillingen er 40 minutter lang og består av tre ulike deler, alle koreografert av ulike koreografer. Prosjektleder Ina-Helén Oskarsen har koreografert hoveddelen ”Ansikt til Ansikt”. Øvrige koreografer er Heidi Marian Haraldsen, som har koreografert en del om drømmer og narrativ identitet, og Alexander Emanuel Waal Hem som har koreografert delen med navnet ”Humachine”.

Alle de tre delene har identitet som hovedtema, men koreografene har ulike tolkninger av tematikken. På denne måten utforsker og belyser forestillingen som en helhet flere områder rundt temaet. Bilde, tekst og rekvisitter blir brukt aktivt gjennom hele forestillingen som et forsterkende virkemiddel.

SYNKRONE: Det er tydelig at mange timer og mye arbeid er lagt inn i forestillingen.

SYNKRONE: Det er tydelig at mange timer og mye arbeid er lagt inn i forestillingen.

Personlig preg

Dansekompaniet er nå i fasen der de ferdigstiller prosjektet. Siden oppstart har det vært mye planlegging, innstudering og utvikling av materialet. De tre delene har etter mye arbeid blitt til en blanding av koreografenes satte materiale og jentenes egne tolkninger, opplevelser og erfaringer.

– Danserne har under hele prosessen fått knagger å henge ting på, og derfra har de utarbeidet mye av koreografien selv. Dansene har blitt skapt i et samarbeid mellom koreografene og danserne, med en grunnkoreografi som har fått et personlig preg, forteller prosjektleder Ina-Helen Oskarsen. Hun legger til at en stor del av å være med i kompaniet er nettopp dette, at man får større frihet til å få frem eget uttrykk og tolkning.

Samarbeid

Nytt i år er en danseworkshop lørdag 7. februar. Kompaniet har invitert idrettslag, teatergrupper, kor og andre aktører i lokalsamfunnet til å bli med på en liten reise for å få se hvordan det jobbes mot en danseforestilling.

I tillegg har ansvaret for å lage plakat i år blitt gitt til elever som går mediefag på Bjertnes videregående skole. De lager også teaservideoer som slippes opp mot forestillingen.

– For elevene er det morsomt med et konkret prosjekt som blir til et ferdig produkt, ikke bare fiktive oppgaver. Det er fint å kunne dra flere inn i arbeidet med å lage en forestilling, sier Ina og ser fornøyd bort på årets plakat.

En god opplevelse

På spørsmål om hva jentene ønsker å oppnå med forestillingen er svaret enstemmig. De ønsker å gi publikum en god opplevelse. Samtidig legger jentene til at et tema som identitet vil gi folk en individuell opplevelse. Kanskje vil publikum møte seg selv, se seg selv på en annen måte. Kanskje vil de få en liten tankevekker. Kanskje vil de i større grad respektere andres bakgrunnshistorie. Men mest av alt: de vil få en god opplevelse.

Forestillingen ”Ansikt til Ansikt” vises søndag 8. Februar på Hagan, Folkets Hus klokken 18.

Mest lest

To Top