Uncategorized

Nedprioritering av søvn for mer serietitting.

tired-lady

Studier viser at ungdom i dag får færre timers søvn, og en av grunnene viser seg å være at de ser for mye på serier. Det har blitt mer populært blant ungdom å nedprioritere søvn ovenfor nettsurfing og serietitting. Flere og flere ungdom viser seg å være avhengige av å følge med på serier, og det har blitt en vane å følge med på serier over nett enn TV. Hvorfor ser ungdommer så mye på serier? Hvorfor er serier så viktig blant ungdommen?

I dag har ungdommer lettere tilgang til internett som gjør det lettere for dem å se på film, serier og videoer.

–       Når man begynner klarer man ikke å stoppe! Sarah, 16.

 16 åringen Sarah ble spurt om hvor mange timer hun bruker på å se på serier i uken, og hvilke serier hun følger med på. Svaret kan være sjokkerendes for folk flest. ”Jeg ser på rundt 7 serier, og blant de er Vampire Diaries og Gossip Girl, sier Sarah. ”Det kommer nye episoder hver uke, derfor kan jeg se på serier ca 4-5 timer hver dag. Jeg ble ferdig med Gossip Girl og har litt lyst å se på det på nytt. Det er litt vanskelig å stoppe!”.

Serier har vist seg å være avhengighetsdannende blant ungdommen, og har ført til at de prioriterer det ovenfor hvor mange timer søvn de får.

Denne 16 åringen forklarer at de fleste vennene hennes ser på de samme seriene som henne: – På skolen så snakker vi mer om serier enn gutter. Hvis en ikke har sett en episode eller ikke ser på samme serie, blir det vanskelig å finne på noe annet å snakke om. Serier blir brukt som et kommunikasjonsbånd, og gir ungdommen noe å snakke om i hverdagen.

Det finnes uttalelige nettsider som tillater streaming av serier på nett. Blant disse er Netflix blitt veldig populært. Noen ungdom velger også ulovlig nedlastning av serier. Denne store tilgjengeligheten av serier på nett har gjort det lett for ungdommen å gi etter vanene sine.

–       Stor konsekvenser på helsen

 – Ungemennesker får Pc og andre elektronisk virkemidler tidlig og lærer å bruke de med stormskritt, mener Tanja Katrine Nordang, psykiatrisk sykepleier ved høgskolen i Oslo. Med disse virkemidlene for de lettere tilgang til disse nett sidene og blir derfor mindre sosial. Det er nå en stor trend blant ungdommene å bruke mye tid å se på serier på nette. Bruke så mye tid på det kan ha stor konsekvenser på helsen ved å ikke sove nok og ikke spise riktig.

–       Det er lettere å åpne Pcen sin enn en bok.

En trenger i gjennomsnittet minst 8 timer søvn hver dag. De fleste ungdommer mister søvn fordi de er på nettet til sent om morgenen, mener allmennlegen på Oslo City.

Ungdommer mener at det er lett å bli avhengig av serier og når de begynner så kan de ende opp med å titte til sent på natten. Det er også et tema som de kan snakke lenge om på skolen, eller når de er sammen med venner.

 

Mest lest

To Top