Kaniner eller sjelden vegetasjon?

Det var spørsmålet Oslo kommune stod ovenfor i 2007, mens kaninene spiste opp alle plantene på den idylliske øya i indre Oslofjord. Dette var et human etisk spørsmål, der en problemstilling med utgangspunkt i flora og -planteliv ble lagt frem.

Miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus mente at å avlive kaninene, selvfølgelig på en human måte, var det som måtte til for å bevare det fredede området og for å ikke skade vegetasjonen. Dyrebeskyttelsen i Oslo mente sterilisering av kaninene ville være et bedre alternativ. Med støtte fra både Naturvernforbundet og Natur og Ungdom, ble det seier til Miljøvernavdelingen og mere enn 500 kaniner ble avlivet.

gressholmen 2

På Gressholmen er det ingen kaniner lenger

Gressholmen før og etter kaninene– Kaninene på Gressholmen var et enormt trekkplaster for mange barnefamilier. Om sommeren kom de til øya med båt. Det var en kjempe populær utflukt i mange år. Da kommunen la frem forslag om å avlive kaninene i 2006, ble det mye diskusjoner og konflikter. Det ble demonstrasjoner mot å avlive kaninene, forteller Helene Bottolfsen, styreleder for Gressholmen Kro.

I 2007 tok kommunen likevel en avgjørelse og kaninene ble avlivet. Det ble gjennomført på en human måte som lovet, av profesjonelle jegere. Det ble en helt annerledes stemning her på Gressholmen etter dette. Savnet etter kaninene er stort blant både de ansatte og turistene, og kanskje spesielt barna. 

- Det var en så unik og spesiell opplevelse for barna å komme ut hit, hvor det var ville, men samtidig tamme kaniner overalt.

De hadde med seg gulrøtter og salatblader, forteller Bottolfsen.

De ansatte ved Gressholmen kro har vært i tvil om hvorvidt denne avgjørelsen var særlig nøye gjennomtenkt.

– Jeg kan være enig i at kaninene spiste mye av plantene og gresset her, men at det direkte truet området og floraen, er jeg ikke enig. Motsigende, vokser det nå vilt ugress overalt og stier er gjengrodde, der kaninene tidligere beitet. Vi får stadig vekk forespørsler om kaninene, hvor de er, om de er her og da hvorfor de ikke er her lenger. Spesielt barna syns det er trist, for de skapte en spesiell stemning og sjarm her på øya, sier Bottolfsen.

Ugress vokser vilt nå som kaninene ikke lenger beiter på øya

Ugress vokser vilt nå som kaninene ikke lenger beiter på øya

Kaninfri, men idyllisk øyEtter at kaninene ble borte, er fortsatt Gressholmen et idyllisk sommersted for Oslo borgere. Fra 1. Mai til 31. August er Kroa på Gressholmen åpen og ferjene går ca hver halvtime direkte ut fra Vippetangen.

Gressholmen er et naturreservat med et spesielt og unikt spekter av flora og natur og et sjeldent biologisk mangfold.

– Med små hytter, båthavn og kafè,
er øya fortsatt en populær utfluktsattraksjon, nå heller for litt eldre mennesker og pensjonister, uten barn, omgitt av rolige og behagelige omgivelser. Likevel får jeg alltid en del telefoner rundt fellesferien,
der kaninspørsmålene dukker opp. Det er trist å fortelle at kaninene ikke er her lenger og at de ikke kommer tilbake heller. Det var noe kanskje litt magisk med den grønne, frodige kaninøya vår, avslutter Bottoflsen.

Kaninfri, men likevel idyllisk øy i Oslofjorden

Utryddet kaninene på Gressholmen

Mest lest

To Top