Uncategorized

Den verste voldtektstiden

Ifølge Kripos er sommeren den verste tiden for festrelaterte voldtekter. – Selv om en jente er full og lettkledd, så er det ikke bare å forsyne seg, sier Hanna Lauman i Jentevakta.

Februar i år kom Kripos rapport om voldtektssituasjonen i Norge, og den viser at 40 prosent av voldtektene er festrelatert. Disse typer voldtekter når sin topp i sommermånedene juni, juli og august. Hanna Lauman, Karoline Furumo og Rebekka Ravnsborg i Jentevakta forteller at de er ofte den første offeret snakker med etter voldtekten.

–  Vi snakker med jenter både gjennom telefon, chat og mobil, men aldri ansikt til ansikt. Det er helt anonymt, og det er trygt å snakke med oss. De kan få ut tankene sine, få råd og hjelp hos oss, forteller Lauman.

Jentevakta er en frivillig organisasjon som jobber for kvinners rett til egen seksualitet. De tre jentene er ikke overrasket av at festrelaterte voldtekter går opp på sommerstid. Lauman beskriver sommeren som en «big happening» utenom den vanlige hverdagen.

– Man har mer tid til å feste, flørte og dra på konserter. Det er varmt og jenter går lettkledd. Dessverre er det da mange menn som tenker sex med en gang og at de bare kan ta seg til rette. Når alkohol er innblandet blir også ofte grensene utydelige, forteller Furumo.

 

Jentevakta sier en holdningsendring må til for å redusere antall voldtekter.

Jentevakta mener en holdningsendring må til for å redusere antall voldtekter. (f.v.: Rebekka Ravnsborg, Karoline Furumo og Hanna Lauman)

Utdatert seksualundervisning

I rapporten til Kripos kommer det fram at voldtektsofferet ofte føler seg skamfull etter overgrepet. Dette gjelder spesielt festrelaterte voldtekter, der offeret føler seg medskyldig grunnet sin berusede tilstand. Dette er noe Jentevakta ofte hører fra voldtektsoffer, og Ravnsborg har en klar tale til dem.

– Selv om man først var med på å flørte, men angra, så er det lov. Et nei er et nei. Uansett om det er en flørt eller en venn, så er det likevel jentas kropp og hennes grenser. Også når hun er beruset, sier hun.

De tre jentene peker på at holdningsarbeid må til for å få ned antall voldtekter.

– Dessverre er det mange norske menn som har en holdning om at hvis en jente ligger avdrukken, så er det bare å forsyne seg. Men da er det voldtekt. Menn må lære å respektere jenters grenser og hva som er voldtekt, forteller Lauman.

Jentevakta er aktiv med å holde foredrag om holdninger og verdier. De besøker blant annet skoleklasser og konfirmasjonsundervisninger. De tre jentene mener dagens seksualundervisning er utdatert, og at en mer holdningsrettet undervisning hadde tjent samfunnet bedre.

– Ungdommen lærer om hvordan tre på et kondom, hva mensen er og hva som fysisk skjer under et samleie. Denne informasjonen klarer de å finne selv. Det er viktigere å lære ungdom om grensesetting og respekten for hverandre. Lære dem at det er ikke sex når den andre parten sover, men at det er voldtekt. At med alkohol kan det oppstå misforståelser, forteller Lauman.

Jentetrioen mener at man ofte har et inntrykk av at alt ansvaret ligger på jenta. Gjennom hvordan hun kler seg og hvor full hun blir.

– Gutta har også et ansvar. Det er på tide å se på hva gutter kan gjøre for å hindre voldtekt, sier Furumo.

-Vi synes Kripos Kjernekar-kampanje har vært strålende og det er et godt initiativ, legger Lauman til.

Statistikken viser tydelig at festvoldtekter går opp i sommermånedene. Kilde: Kripos.

Statistikken viser tydelig at festvoldtekter går opp i sommermånedene. Kilde: Kripos.

 

Retter seg mot kompisgjengen

I 2013 startet Kripos Kjernekar-kampanjen og rettet seg mot menn for å hindre flere festvoldtekter. Seniorrådigver Ida Dahl Nilssen i Kripos er enig i at holdningsarbeid er det viktigste for å få ned antall voldtekter.

-Vi ønsker at unge skal kjenne til følgene av en voldtekt, både for gjerningsperson og ikke minst offer. Det er ikke alle unge som vet hvor grensen går og hva som er straffbart, sier hun.

Kjernekar-kampanjen retter seg mot kompisgjengen, og tanken er at de selv skal forstå konsekvensene. Nilssen mener at mange av festvoldtektene kunne vært unngått, om man hadde fulgt litt ekstra godt med.

– En kjernekar er en som sier i fra hvis kompisen går for langt med en jente eller bryter noen grenser. På den måten kan man forhindre voldtekt, sier Nilssen.

Facebook er kampanjens viktigste kanal for å spre budskapet. I dag har siden over 60 000 følgere, og Nilssen mener kampanjen har vært en suksess.

– Det lokale politiet har vært flinke med å spre budskapet, og vi skal i år drive med holdningsarbeid mot russen. Dessuten skal vi være tilstede på mange festivaler i sommer, forteller Nilssen.

Hun har stor tro på at informasjon om voldtekt, både til menn og kvinner, vil være med å redusere antallet. Likevel understreker hun at det vil ta tid.

– Det viktigste for å få ned antall voldtekter er å få endret holdningen. Dette er et langsiktig arbeid og holdningsarbeidet må gjøres på alle fronter, sier Nilssen.

 

Kripos kampanje mot voldtekt retter seg mot menn.

Kripos kampanje mot voldtekt retter seg mot menn.

Pass på

Nå står sommeren for tur, og jentetrioen i Jentevakta håper folk passer på hverandre.

-Ikke la venninner ligge alene på et rom, og pass på at alle kommer seg trygt hjem. Dra sammen med dem du kom med, eller send meldinger til hverandre om at dere er trygge, sier Lauman.

Ravnsborg forteller videre at jenter må også ta ansvar for seg selv.

– Det er synd å si det, men jenter må heller ikke drikke seg så fulle, sier Ravnsborg.

Besøk Jentevaktas hjemmesider.

Mest lest

To Top