Uncategorized

Attraktiv veteran

Slankepress, spiseforstyrrelser og catwalken i Paris, er bare noen av tingene Tone Emilie Sjåvik har opplevd i sine 25 år som modell. 

 

– Etter mange år i bransjen kommer jobbene til meg, og jeg slipper å gå på castinger. Det trives jeg best med.

Tone Emilie er nå 40 år, trebarnsmor og bosatt i Mjøndalen. Til daglig jobber hun som administrerende koordinator for GE Oil and Gas. Men hun blir ringt opp av Heartbreak modellbyrå med gjevne mellomrom for å gjøre fotoshoots.

Nå er Tone aktuell med flere reklamekampanjer. Hun er blant annet å se i alle Brillelandbutikker og snart i Apotek 1.

 

image[6]

Foto: Brilleland

 

Bred erfaring
Med sitt blonde hår og blå øyne har hun det klassiske nordiske utseendet, og et bredt smil som har prydet alle Norges blader. Men i løpet av sine mange år i bransjen har hun gjort det meste.

– Hva har jeg ikke gjort, ler Tone, før hun begynner å ramse opp.

– Jeg har gjort forsider på blader, motevisninger og reklame for utallige produkter. Her snakker vi om alt i fra briller, øl, is og damebind, you name it.

Hun har jobbet i de største motebyene i verden, men modellkarrieren startet hjemme i Norge på slutten av 80-tallet. Da var Tone bare 16 år gammel.

– Det hele startet med at jeg vant Se og Hørs modellkonkurranse årets fotofjes, i 1989. Siden ble jeg sendt til den internasjonale finalen i Rio de Janero, forteller hun.

Der ble hun oppdaget av Elite modellbyrå, som ble springbrettet for karrieren. Hun fikk kontrakter med flere byråer, blant annet Heartbreak i Oslo – der hun har jobbet i hele 25 år. Tone er den modellen som har jobbet lengst for byrået.

– En kan si at jeg er en veteranmodell, smiler hun.

 

Foto: Shape-Up

Foto: Shape-Up

 

 

Japansk mote i Paris
Finalen i Rio ble et gjennombrudd for Tone. Etter dette fikk hun mange jobber både på visninger og i magasiner. Av alle disse opplevelsene er det vanskelig å plukke ut en favoritt, tenker hun høyt.

– Reklamer må være favoritten, for de er best betalt, forteller Sjåvik.

Men dette spøker hun raskt bort. Etter en kort tenkepause forteller hun videre om en tidlig erfaring.

– En av jobbene jeg husker best var i Paris. På dette punktet var jeg bare 17 år og skulle fotograferes for et japansk magasin. Vi reiste rundt i en campingbil en hel dag. Det var masse klesskift og veldig hektisk. Japanerne var veldig morsomme, men de ville være effektive. Det var en helt fantastisk dag, men veldig energikrevende, mimrer hun.

 

Foto: Tone Emilie Sjåvik. I bakgrunnen - Cindy Crawford.

Foto: Tone Emilie Sjåvik. I bakgrunnen – Cindy Crawford.

En fersken om dagen
Selv om modelljobbingen i utlandet bød på mange gode opplevelser, var det ikke alltid like lett. Hard konkurranse og slankepress var en del av hverdagen for Tone og modellkollegaene.

– Jo tynnere en var, jo bedre, sier hun sarkastisk. En kunne ikke bli for tynn, rett og slett, sier hun.
Men så ombestemmer hun seg.

– Jeg hadde ei venninne som spiste en fersken om dagen. Ikke noe mer enn det. Etter en stund på den dietten ble hun faktisk sendt hjem og fikk ikke jobbe der lengre. Så man kan faktisk bli for tynn for bransjen. Sykelig tynn.

Tone fikk også merke presset. På castingene fikk hun høre at hun var for stor, selv om hun bare var størrelse 32.

– Om jeg var ute og spiste sammen med noen i fra bransjen, så bestemte de hva jeg skulle spise. De kom med slengbemerkninger om at jeg burde slanke meg. Jeg følte meg så stor som en elefant.

Hun forteller at en må være veldig hardhudet for å overleve i modellbransjen. Tone ble etter hvert veldig kynisk, og mislikte kroppen sin. Slanking ble viktigst.

– Det endte med at jeg utviklet spiseforstyrrelser. Slankepresset fra jobben var nok ikke hovedgrunnen, men det var absolutt utslagsgivende. Jeg er frisk nå, men sykdommen kommer alltid til å være en del av meg, konstaterer hun alvorlig.

 

 

Foto: Tone Emilie Sjåvik

Foto: Tone Emilie Sjåvik

 

 

Trives best i Norge
Tone Emilie sluttet å jobbe i utlandet, men karrieren utviklet seg hjemme i Norge. Her er konkurransen mindre og det er ikke like mye kroppspress, mener hun.

– Moteindustrien har tatt noen steg i rett retning, men det synes dessverre ikke på catwalkene i Paris og Milano enda. Der er innstillingen at klær ikke henger bra på kvinner med former.

Men nå trives Tone i bransjen som aldri før, og hun nyter å stå foran kamera.

– Det handler ikke om produktet jeg skal selge, men kjemien jeg har med fotografen. Jeg liker meg best når jeg får bevege meg og være kreativ på fotoshooten.

Hun mener at markedet er mer åpent for modne modeller i dag, i forhold til da hun startet i bransjen. Motebladene har nye målgrupper, nemlig voksne kvinner. Tone tenker at dette kommer av at kvinner i denne alderen er en kjøpesterk gruppe, og da trenger en bilder av voksne modeller også.

– Jeg kommer til å fortsette med modelljobbingen så lenge jeg får tilbud om jobber. Men hvem vet hvor lenge det blir? Jeg håper å få fortsette i alle fall ti år til, avslutter veteranmodellen.

 

Foto: Tone Emilie Sjåvik

Foto: Tone Emilie Sjåvik

Mest lest

To Top