Sport

Publikumsfest med betingelser

OSLO: Aldri før er det brukt så mye penger på et OL. Til tross for det svimlende beløpet på 500 milliarder kroner er det ikke sikkert vi får den folkefesten vi ønsker oss.

De olympiske lekene arrangeres fra 7. til 23. Februar i den russiske byen Sotsji, og er de 22. olympiske vinterleker. 65 deltakernasjoner skal konkurrere i 98 forskjellige øvelser.

Terrortrusler, penger og overvåkning er noen stikkord som svermer rundt årets vertsby. Russerne vil bruke over 500 milliarder kroner, noe som blir 25 ganger dyrere enn forrige vinter OL i Vancouver. Men det er ikke dermed sagt at vi får den gode gammeldagse folkefesten som hører med i et olympisk mesterskap. Russerne har gjennomført en rekke antiterror-operasjoner og har satt inn enorme ressurser av russiske sikkerhetsstyrker.

 

Sikkerhetstiltak

Sikkerhetstiltakene og informasjon rundt OL og terrortruslene er hemmelig. Men i følge CNN vil det være opptil 40 000 politi- og sikkerhetsfolk i Sotsji – en by med 400 000 innbyggere.

Soldater vil patruljere, dykkere vil kontrollere elvene og det vil være kommandosoldater som har kontrollpunkter i fjellområdene.

I tillegg til dette vil det også være fullt av sikkerhetsfolk på de olympiske arenaene.

 

Har tro på folkefest

Arve Hjelseth, sosiolog ved NTNU mener at til tross for alt som blir sagt, er det ikke gitt at årets OL ikke blir noen folkefest. IOCs ambisjon er at arrangementet skal være mest mulig upåvirket av den politiske uroen i Russland.

– Så dersom sikkerhetsopplegget er så godt at alt forløper fredelig på selve OL-området, tror jeg godt at publikum kan erfare det som en folkefest, forteller han.

Tribunekulturen på slike mesterskap er til dels preget av at mange av tilskuerne kommer fra øvre sosiale lag, på grunn av pris. Med mye russere til stede ligger det likevel til rette for god stemning dersom arrangementet forløper fredelig, særlig i idretter som er populære blant russerne, som for eksempel ishockey og skiskyting.

 

Rookie

FOTO: NIHF

FOTO: NIHF

Oslo-gutt, og nåværende Frölundaspiller i den svenske ”Elitserien”, Mats Rosseli Olsen skal delta i OL for første gang. 22-åringen har ikke selv tenkt så mye på russernes tribunekultur, og heller ikkepå de russiske sikkerhetsstyrkene som vil patruljere i arenaen hvor han skal spille.

– Jo mer lyd og stemning, jo morsommere er det å spille. Samtidig stenger man jo dette ute når man spiller kamp, forteller han.

Når det gjelder folkefesten vet ikke Rosseli Olsen hva han skal forvente seg.

– Det blir vel en annerledes form for ”folkefest” enn hva vi er vant med i Norge. Samtidig har jeg aldri deltatt i et OL, så jeg vet ikke hva jeg skal forvente meg, sier 22-åringen.

 

Sikkerhet først

Den 18 år gamle freestyle-utøveren Hedvig Wessel skal også delta i sitt første OL. Hun synes det er synd at ikke blir en stor folkefest, men for hennes del er det helt greit.

– Det gjør at konkurransen blir likere andre verdenscup renn. Det viktigste for meg er at det er sikkert å dra dit, og det har vi fått beskjed om at det er. Da kan OL gjennomføres, selv om det ikke blir masse publikum, forteller hun.

 

Advarer mot mobil- og databruk

Rykter om overvåkning av mobiler og PCer har spredd seg.

Dette bekymrer ikke Rosseli Olsen.

– Jeg har ikke fått med meg at de advarer mot PC og telefon. Men tanken er i hvert fall å ha det med, sier han.

 

Publikumsfest med betingelser

Mest lest

To Top