Uncategorized

Ølinteressen skummer over

Flere og flere oppdager at øl kan være alt annet enn lys pils fra butikken. Nå er det mørkt øl fra vinmonopolet som gjelder.

I samlet nedgang har salget av øl falt med 12% de siste fire årene, viser E24.no. Det viser seg at trenden har snudd, og med en beskjeden oppgang på halvannen prosent så har det vokst frem et aldri så lite miljø med ølentusiaster.

Helt nytt

Thomas og Andreas Minde har funnet sitt ess. Selv om interessen er relativt ny, har de allerede besøkt ølfestivalen i Oslo, brygget sitt eget mens de samtidig kjøper øl fra polet i snitt én gang i uka.

– Interessen kom vel da jeg fikk en kalender før jul; én ny øl hver dag. Fra før av var det lyst øl som gjaldt, men så syns jeg det mørke ølet var det beste da jeg smakte det i kalenderen, forteller Andreas.

Brygger selv

Etter julen hadde smaken bare utviklet seg. Andreas begynte å kjøpe de ølene han hadde smakt, og likte de så godt at han ville at andre også skulle smake. Og det var da Thomas, broren til Andreas, også fikk smaken for varer fra vinmonopolet.

– Jeg fikk smake på en trappistøl, et øl som er brygget av munker, og jeg likte det veldig godt. Så da begynte jeg å kjøpe det selv. Interessen blomstret først da jeg begynte å brygge selv. Da blir man mer opptatt av de forskjellige smakene og hvor vidt spekteret er.

– Det har nesten blitt en samling av hvor mange man har smakt på, forteller Andreas.

Lokalt er populært

(Foto: NEWSWIRE)

Petter Nome mener at ølsalget vil fortsette å stige. (Foto: NEWSWIRE)

Nye, små bryggerier står for en god del av den økende veksten. Salget av øl  fra mikrobryggerier økte til 36,8% i fjor, viser E24.no

Petter Nome, direktør for bryggeri- og drikkevareforeningen, mener at Norges befolkning har fått smaken for litt andre typer øl enn vanlig pils.

– De små og nye bryggeriene brygger litt andre typer øl enn de store. Det er større mangfold i de små som tør og satse, og når pressen i tillegg skriver om de nye typene så øker interessen.

Han forteller videre at salget av vanlig pils bare har økt, og at de store bryggeriene heller utvikler flere typer øl i samme tempo som de små og mindre kjente.

– Jeg tror at interessen for øl bare vil øke de neste årene. Folk kjøper heller en litt dyrere flaske med øl fra vinmonopolet enn to pils på Kiwi. De har fått smaken på høyere kvalitet, avslutter Nome.

Mest lest

To Top