Uncategorized

Harry Potter-generasjon skaper fantasyoppsving

Fantasy har lenge vært en respektabel sjanger i utlandet, men i Norge har begeistringen vært noe matt.

I USA og England er det å være fantasyforfatter et legitimt yrke. I lang tid har fantasybøker i utlandet blitt anmeldt av de største avisene og kommet inn på bestselgerlistene. I Norge har bokbransjen vært tilbakeholden mot sjangeren. Med tre norske fantasyforfattere på fjorårets bestselgerliste og gode anmeldelser i norske aviser, ser det ut til at noe er i forandring.

–  Mye måtte modnes for at fantasy skulle bli populært i Norge, sier forfatter Tone Almhjell.

En mektig gruppe

Fantasyforfatter Tone Almhjell hoppet rett inn på den norske bestselgerlisten. Foto Line Almhjell/Gyldendal.

Fantasyforfatter Tone Almhjell hoppet rett inn på den norske bestselgerlisten. Foto Line Almhjell/Gyldendal.

Tone Almhjells fantasybok Vindeltorn ble først gitt ut på det amerikanske forlaget Penguin, før den i fjor høst kom på norsk. Almhjell mener det har vært vanskelig for norske fantasyforfattere å slippe til i bransjen.

–  Holdningen har vært at fantasy bare passer for barn, nerder og spesielt interesserte som ofte foretrekker å lese bøkene på engelsk. Derfor har de ikke klart å plassere den i en lett markedsførbar kategori. De har ikke sett mulighetene, forteller Almhjell.

 Vindeltorn er en av bøkene som har delt bestselgerlisten med andre norske fantasybøker. Almhjell tror det er en spesiell generasjon som gjør at norsk fantasy begynner å få sin oppsving.

– Harry Potter-generasjonen har vokst opp, og selv om de blir voksne slutter de ikke å like eventyr og fantasy. Unge voksne er en mektig gruppe og de leser ofte den sjangeren, sier hun.

Almhjell tror det gjør at norske forlag tørr å satse mer på sjangeren, både for barn og voksne. En ny målgruppe gjør det også enklere for forlag å sette det i kategorier, mener hun.

– Markedet er nå etablert i Harry Potter-generasjonen. Selv om det fremdeles er vanskelig å gi ut voksen fantasy, så ser det likevel lysere ut for norsk fantasy, legger Almhjell til.

Påvirker hverandre

Redaktør Cecilie Feyer i Gyldendal barn og ungdom er enig med Almhjell om at Harry Potter-generasjonen påvirker den økte populariteten for sjangeren.

– Unge lesere ble vant til å være i større og komplekse univers, og bevege seg utenfor realismen. Samt lese lengre bøker, sier Feyer.

Hun trekker likevel fram Kristine Toftes boksuksess som en viktig faktor. Feyer mener at den siste oppsvingen på norsk fantasy begynte med Toftes bøker, Song for Eirabu, i 2011.

– Dette gav nok stor inspirasjon til andre forfattere. For vår del var det interessant da Siri Pettersen kom med manus til Odins barn, og Tonje Tornes med Hulder. Dette var originale, sterke og nyutviklede manus som vi ønsket å utgi for ungdom og fantasylesere, forteller Feyer.

Hun sier videre at pågrunn av gode fortellinger fra norske fantasyforfattere, har interessen for hjemlig fantasy økt.

– Et knippe av norske forfattere ser ut til å påvirke hverandre positivt og bidrar til at det norske fantasymiljøet vokser, legger Feyer til.

Gyldendal har flere planlagte utgivelser i sjangeren, og satser nå på norsk fantasy på lik linje som andre sjangere.

– Vi skal se etter manus og være i dialog med det viktige miljøet norske fantasyforfattere representerer. Vi satser alltid på den gode fortellingen som kan vekke entusiasme og leseglede hos barn og ungdom, avslutter hun.

Mest lest

To Top