Nyheter

Etterlyser bedre rådgivning om høyere utdanning

USIKKER: 22 år gamle Onur Yigitalp er usikker på hva fremtiden vil bringe.

OSLO: Onur Yigitalp (22) fra Hasle i bydel Grünerløkka er en av mange unge som har søkt høyere utdanning til høsten. Nå raser han mot den dårlig rådgivningen unge får i forbindelse med valg av utdanning.

– Jeg synes alt som har med jobb og utdanning å gjøre må introduseres tidligere for barna. Det er tross alt et ganske viktig valg. Plutselig sitter man der etter videregående uten å egentlig ha blitt noe klokere på hva man vil videre. Hva gjør man da?

Droppet ut

Onur gikk studieretningen medier og kommunikasjon på videregående og valgte å jobbe i to år før han for første gang prøvde seg på høyere utdanning. Han kom inn på barnehagelærerutdanningen, men fant raskt ut at dette ikke var noe for han. Han valgte derfor å droppe ut og gå tilbake til jobben på Kiwi.

– Det er klart at ved å teste ut en utdanning finner man ganske fort ut om det er noe for deg eller ikke. Nå vet jeg også at jeg kan ekskludere utdanninger som har med skole å gjøre, fordi det ikke falt i smak. Men jeg mener at dersom rådgivningen i forkant hadde vært bedre og mer grundig kunne kanskje flere hatt en bedre idè om hva de vil drive med. Jeg husker spesielt godt en lærer på videregående som var så glad i å fortelle oss at alle yrkene vi var på vei mot var helt umulig å få jobb i, og at det nesten ikke var vits i å prøve engang. Da blir man ikke akkurat veldig motivert.

Vokste opp på Hasle

Onur vokste opp på Hasle i bydel Grünerløkka og roser bydelen opp i skyene. Han forteller om en flott oppvekst preget av et multikulturelt miljø som han mener hjalp han til å bli mer tolerant ovenfor andre kulturer og mennesker i ung alder. Han lyser opp når han snakker om å arbeide med mennesker.

– Selv om barnehageutdanningen ikke var helt for meg, så vet jeg i hvert fall at jeg kunne tenke meg å jobbe med mennesker. Jeg er en sosial fyr som trives i møte med andre og liker å bygge relasjoner, smiler han.

Etter å ha droppet ut av barnehagestudiet har Onur nå jobbet fulltid i snart tre år. Til høsten er han dog klar for å prøve seg på høyere utdanning igjen.

– Jeg kjenner at jeg begynner å bli litt klar for å komme meg videre i livet, men er fortsatt veldig usikker på hva jeg vil. Jeg har søkt sosialt arbeid og engelsk og litt forskjellig, så skal bruke sommeren til å tenke mer igjennom hva jeg virkelig vil, og se an hvilke studier jeg kommer inn på. Jeg har også tenkt mye på at jeg kunne tenke meg å studere i utlandet. Da tror jeg man finner ut mye om seg selv og lærer seg å bli mer selvstendig. Det har vel alle godt av.

En sosial fyr: Onur vet at han kunne tenke seg å jobbe med mennesker. FOTO: 854793

Bruk hodet, men også hjertet

Onur snakker om at drømmestudiet nok er media og kommunikasjon på Høgskolen i Oslo og Akershus, og at reklamebransjen er drømmeyrket, men mener at han har blitt skremt fra de tankene.

– Folk er glade i å advare deg mot å velge sånne typer yrker. Selvfølgelig burde man bruke fornuften også når man velger, men gi folk muligheten til å prøve seg fram litt her i livet. Det finnes ikke en oppskrift på hvordan man skal leve livet sitt, selv om det kan virke sånn i blant.

Tall fra samordna opptak viser at antall folk som søker seg til høyere utdanning stadig øker, i takt med årene. De mest søkte studiene anno 2018 er rettsvitenskap Oslo (høst), siviløkonomutdanningen, rettsvitenskap Bergen, politiutdanning og sykepleie.

Etterlyser bedre rådgivning om høyere utdanning

Mest lest

To Top