Overskuddsmat fra Too Good To Go
Nyheter

Hipt med overskuddsmat

OSLO: I januar 2016 kom appen som skulle redde norsk mat fra søppelet. Den har tatt Grünerløkka med storm.

 – Takk skal du ha, sier Marius og smiler til den unge jenta i kassen idet han tar tak i dagens pose med overskuddsmat.

Det er to år siden Too Good To Go, konseptet som skal redusere matsvinn, etablerte seg i Norge. Gjennom noen få, enkle tastetrykk i appen deres, kan du kjøpe en pose med såkalt overskuddsmat fra spisesteder og butikker rundt om i landet. Dette er maten som ellers ville blitt kastet. På disse to årene har over 700.000 porsjoner med overskuddsmat blitt reddet fra å havne i søppelet.

Flittig bruker

Cirka én til to ganger i uken kjøper studenten Marius Bekken overskuddsmat i appen Too Good To Go. Han er for tiden bosatt på Grünerløkka, et område der mange av spisestedene i nærheten tilbyr poser med overskuddsmat til en billig penge.

– Det er veldig deilig å få restaurant- og kafévarer til en lavere pris. I tillegg får jeg prøvd mange nye varer, som jeg kanskje ellers ikke ville kjøpt. Jeg liker også tanken på at jeg bidrar til å redusere det enorme matsvinnet som tidligere har funnet sted i denne bransjen, sier Bekken.

Ofte må du være kjapt ute dersom du skal kapre en pose fra et av stedene på Grünerløkka. Posene legges ut for salg klokken tolv på natten, og allerede morgenen etter kan det være for sent.

– Jeg synes appen har et relativt mangfoldig utvalg av spisesteder her på Grünerløkka, og man merker at appen er populær. Mange av spisestedene blir fort utsolgt for posene. Derfor skulle jeg ønske de hadde enda flere samarbeidspartnere, sier Bekken.

Overskuddsmat med Too Good To Go på Grünerløkka

HENTER POSE: Marius Bekken henter en pose med overskuddsmat hos W.B. Samson Grünerløkka. FOTO: 854924

Det er ingen tvil om at konseptet har vært en suksess i Norge. Stadig flere mennesker laster ned appen, samtidig som stadig flere spisesteder inngår samarbeid med Too Good To Go. Bekken har tro på at konseptet vil fortsette å vokse i fremtiden.

– Jeg tror vi bare har sett starten. Man sparer penger, får god mat og hjelper miljøet. Det liker alle. Dessuten opplever jeg at spisestedene blir mer og mer opptatt av å minimere matsvinn, forklarer han.

 

Ikke bare en app

Line Larsen i Too Good To Go, forteller at de ikke kun er en app. De er også en bevegelse som jobber for å redusere matsvinn, samt spre kunnskap om hvor viktig nettopp dette er. Appen er et verktøy for å kunne gjøre dette.

– Hittil har over en halv million mennesker i Norge lastet ned appen vår. Vi har 900 spisesteder med oss i kampen mot matsvinn, og disse sprer seg over hele landet. Fra Svalbard til Kristiansand, forteller Larsen.

Hver dag bidrar Too Good To Go til at over 2.700 porsjoner med overskuddsmat blir reddet. Bare i mai ble nesten 70.000 porsjoner med mat reddet fra å gå i søppelet.

– Brukerne av appen vår er i alle aldersgrupper, fra unge studenter til 60-åringer som ønsker å gjøre en innsats for miljøet, sier Larsen.

Kastet kilovis

W.B. Samson på Grünerløkka er en av samarbeidspartnerne til Too Good To Go. Martine Høydal er ansatt ved bakeriet, og forteller at matsvinnet har blitt kraftig redusert etter samarbeidet ble inngått. Tidligere kastet de kilovis med mat hver dag.

– Nå kaster vi nesten aldri mat lenger, så samarbeidet har absolutt hjulpet på matsvinnet her hos oss. Vi satser stort på å gi bort mat med Too Good To Go, og selger i snitt seks til syv poser med overskuddsmat hver dag. I tillegg gjør vi oss attraktive da vi har mer innhold i posene enn hva andre restauranter og bakerier har, sier Høydal.

Hver dag ligger det fem faste poser med overskuddsmat fra W.B. Samson Grünerløkka tilgjengelig i appen. Ofte blir det lagt ut ekstra poser utover dette, avhengig av hvor mye de har igjen ved stengetid. Enkelte dager selges det opptil femten poser med overskuddsmat fra bakeriet.

– Helt fra samarbeidet begynte har vi solgt mange poser. Siden februar 2017 og frem til nå har hele 4.104 stykker blitt hentet hos oss, og vi selger fortsatt like mange. Målet vårt er å ha null i retur, det vil si at vi aldri kaster mat uten å ha prøvd og selge poser, forteller Høydal.

Posene med overskuddsmat på bakeriet må hentes innen et tidsrom på 20 minutter. Hentetidspunktet står angitt i appen. Likevel hender det at kunder ikke får med seg dette.

– Av og til kommer kunder og krever å få hentet posene sine langt etter hentetidspunktet. De har ikke skjønt systemet, og tror de kan hente lenge etter angitt tid. Men slik fungerer det ikke, og slike situasjoner kan føles litt belastende for oss ansatte, sier Høydal.

Når posene ikke blir hentet, gis de heller til besøkende i bakeriet. Likevel påpeker Høydal at slike situasjoner sjeldent oppstår.

– Alt i alt synes jeg det er bra at vi inngikk samarbeid med Too Good To Go.

Hipt med overskuddsmat

Mest lest

To Top