Nyheter

Ungdomsrådet vil ha mer kontakt med politikere

Agenda: Ungdomsrådet har blitt tilsendt en sak om utveksling til Bosnia. Medlemmene av rådet sitter spent å hører på hva lederen har å si, deretter kommer mange av medlemmene med innspill. Da alle har sagt sitt, er det tid for å stemme. Foto: 855848

GAMLE OSLO: Ungdomsrådet i bydel gamle Oslo er opptatt av få bedre kontakt med lokalpolitikere og bydelsadministrasjonen. Nissrin Khalaf (20) som er leder av ungdomsrådet mener det er noe som må gjøres på eget initiativ.

Jeg møter Nissrin Khalaf utenfor familiehuset på Grønland en mandag ettermiddag. Vi går opp til tredje etasje og hun ber meg vente i utenfor, fordi de er under et møte. De har fått tilsendt agenda fra bydelsutvalget som de skal uttale seg om.

– Det er BU som sender saker til oss, men vi kan på eget initiativ ta opp saker som interesserer oss og få svar fra politikere og bydelsadministrasjonen. De fleste tilfellene vi har sendt inn klage på en sak som vi uttaler oss om, så har vi ikke fått tilbake svar. Grunnen til det kan være mangel på direkte kontakt, innrømmer Khalaf.

Vil bli sett og hørt

Ungdomsorganet er et rådgivende organ for bydelsutvalget. I følget Oslo Kommune består rådet av ungdom mellom 12 til 18 år som er valgt gjennom organisasjoner, skoler og fritidsklubber. Khalaf forteller utover samtalen at de er til sammen 10 medlemmer av rådet som kommer fra ulike skoler og fritidsklubber.

– Vi representerer unge i bydelen vår. Vi uttaler oss om saker som har med bydelen vår å gjøre, det kan være alt fra årsbudsjett til bydelsplaner, oppvekst, kultur og andre tiltak som gjelder barn og unge. Det er viktig at vi blir sett og hørt av lokalpolitikere og administrasjonen for det er vi som bygger fremtiden videre, påstår Khalaf.

God samspill

Khalaf går andre året på statsvitenskap ved Sørøst i Norge og hun mener at det må være god samspill mellom alle organer for at et samfunn skal lykkes. Ungdom er en veldig viktig målgruppe for innsatsen i velferdsstaten og lokaldemokratiet.

– Forskning viser at ungdom og unge voksne dessverre i stor grad faller utenfor de politisk deltakelse og jeg tror en av grunnene til det kan være er at for oss er det viktig at vi blir hørt og ha anledning til å påvirke lokalsamfunnet, men at vi ikke blir det, og det fører til at unge gir opp, sier Khalaf.

Hva tenker dere å gjøre for å få bedre kommunikasjon med politikere og bydelsadministrasjonen?

 – Alle vil det beste for sin bydel, og vi er ikke noe unntak. Det er derfor viktig at vis ikke politikere tar kontakt med oss, så må vi ta kontakt med dem. Vi vil ha svar på de sakene vi uttaler oss om, vi vil at bydelsadministrasjonen skal sende oss rapporter på oppdateringer eller resultater i en sak vi har uttalt oss om. Vi må ta initiativet selv, om vi ønsker forandringer, sier Khalaf.

Dyktige ungdommer

Agnes Nærland som er medlem av Bydelsutvalget og observatør av ungdomsrådet mener det er viktig med innspill fra ungdom. Ungdomsrådet består av dyktige ungdommer som brys seg om bydelen.

–­Som observatør av ungdomsrådet representerer jeg bydelspolitikerne i Gamle Oslo. Bydelsutvalget velger en representant og en vara som er der for å få innspill fra ungdomsrådet og ta dem med tilbake til BU, sier Nærland

Nærland er den yngste i Bydelsutvalget. Hun ble innvalgt i bydelsutvalget og i ungdomsrådet da hun var 18 år gammel.

Åpen halvtime

Alle politiske organers møter er åpne for publikum og starter med åpen halvtime. Her kan alle ta opp aktuelle saker og informere politikerne om saker som man mener er viktig. Nærland mener at det kan være et godt utgangspunkt for Ungdomsrådet å møte opp på og få klarering på spørsmålene sine der.

– Man må vise engasjement og være deltagende på slike møter, for det er da man kan dra nytte av det. Når det kommer til administrasjonen, så ligger problemet i at de må bli flinkere til å oppdatere rådene om sakene som de uttaler seg om, påpeker Nærland.

Ungdomsrådet vil ha mer kontakt med politikere

Mest lest

To Top