Kultur

Selvhjelp i bilder

Fotokunst: Sanne Kalleberg tar bilder for å gjenskape følelser. Foto:854948

OSLO: Det sies at «et bilde sier mer enn tusen ord». I fotokunsten er det rom for både kreativitet, undertrykkede følelser og håp. Og selvhjelp.

Sanne Kalleberg (19), bosatt på Tøyen, har utpekt seg med sine abstrakte bilder. Når hun har mye på hjertet, tyr hun til kameraet.

Hun forteller at fotohistorien startet i en periode i livet hvor hun hadde mange følelser hun ikke visste hvordan hun skulle få utløp for.

– Jeg tok frem et kamera jeg hadde liggende, og malte ansiktet til en venninne. Jeg trengte å få ut alt jeg stengte inni meg, jeg trengte å se det. Det ga meg en mestringsfølelse.

 

Hjelper seg selv videre

Mestringsfølelsen Kalleberg fikk da hun tørket støv av kameraet har hun holdt fast ved i ettertid. Hun har hentet mye inspirasjon i den retro stilen store deler av hjemstedet Tøyen er preget av.

– Flere av bildene mine er ekstreme. Sminket, staget og lagt til rette. Det er slik jeg liker det, sier Kalleberg. Hun forteller videre at hun liker å bruke abstrakte bilder og ansiktsuttrykk for å kunne gjenspeile følelser fremfor hva øyet kan se.

– Jeg liker å se forbi det man ser. Det er kunst så vel som en form for selvterapi.

 

Gjenskaper følelser

Den unge fotoentusiasten er sikker på at foto har hjulpet henne videre i livet.

– For meg handler fotografi om å gi slipp på de mørke følelsene som holder meg tilbake. Jeg gjenskaper de negative følelsene, og gir dem et bilde hvor de kan leve videre. Da tar jeg tilbake kontrollen.

 

Fra selvhjelp til jobb

Kalleberg er ikke alene om å bruke kameraet som en form for selvhjelp.

Joakim Kleven (25) er utdannet mediegraf, og har i det siste utpekt seg i realityserien «Sophie Elises verden», og i VGs rampelys, hvor han ønsker å sette kroppspress blant gutter på dagsorden. Og grunnen til at han kan jobbe med dette? Hans store lidenskap i det å uttrykke seg i form av fotografi.

–Det er kanskje litt klisje å si, men foto ble min måte å uttrykke meg på, forteller Kleven. Han, som alle andre ungdommer, kjente på følelser han ønsket å få utløp for. Han forteller at han aldri var flink med ord.

– Fotografi ga meg muligheten til å fatte meg i korthet. Jeg kunne skape en visuell virkelighet, og plassere følelsene et sted.

 

Hva er poenget med å leve hvis man ikke har en gnist
Fotografi er blitt en selvterapi flere og flere tyr til. Det gir rom for en visuell virkelighet, men også rom for dybde, sårbarhet og åpen tolkning.

Som fotografen selv formulerer det, her har man mulighet til å rømme fra noe, eller å stille seg selv midt i det, uten å bruke ord.

– Bilder gir meg inspirasjon, forteller Kleven.

Fotografen sier videre at han ikke er så glad i å lese, men at å se på bilder eller å knipse dem selv har gitt han en indre ro.

– Jeg er i min egen sone, og kan skape min egen virkelighet- eller gjenspeile den virkeligheten jeg har. Det tenner en gnist i meg, fortsetter han.

– Og hva er poenget med å leve hvis man ikke har en gnist?

 

Omtalt fotograf

Gnisten Kleven nevner har tatt han langt, og kameraet er ikke lenger bare en følgesvenn på den personlige fronten. I løpet av det siste året har Kleven fått mulighet til å dyrke hobbyen sin i form av mange forskjellige prosjekter. Han har blant annet tatt del bak kamera i Aftenpostens serie, STUCK, og har blitt et kjent fjes i andre realityprogrammer, som «Bloggerne» og «Sophie Elises verden».

– Da 14 år gamle meg lagde løp rundt med et kamera, hadde jeg aldri sett for meg at mulighetene var så mange. Jeg er heldig som har fått muligheten til å kombinere jobb og hobby.

Klevens Instagramprofil har vokst i takt med jobben han har gjort som fotograf. Han slår allikevel fast at bildene hans ofte gjenspeiler han som person, og ikke bare jobben han gjør.

– Jeg har kanskje blitt mer og mer som en influenceretter hvert, sier Kleven og ler litt.

– Fotografiene mine viser mye av jobben jeg gjør, og livet jeg lever. Mye er hverdagen min. Men de beste bildene gjenspeiler meg, mine følelser og meg som person. Det var der det startet, og det står fortsatt sentralt hos meg.

Selvhjelp i bilder

Mest lest

To Top