Nyheter

Øyafestivalen vil bidra til lokalmiljøet

TØYENPARKEN: Øyafestivalen samler tusenvis av musikkglade mennesker til fest hver sommer. FOTO: Privat

Tøyen: Den anerkjente musikkfestivalen har som mål å være blant verdens mest miljøvennlige festivaler. I år vil også billettkjøpere kunne donere penger til byggingen av en utendørs treningspark for ungdom i Bydel Gamle Oslo.

  • TEKST OG FOTO: 854747

Siden 2014 har Øyafestivalen blitt arrangert i Tøyenparken hver sommer. I år er festivaldatoen satt fra 8. til og med lørdag 11. august. Gjennom hele driften vil arrangørene ha et målrettet fokus på miljøet. Dette innebærer blant annet en innkjøpsplan med miljøkriterier, økologisk mat, omfattende panteordninger og materialgjenvinning. Hele festivalen skal også gå på faststrøm, istedenfor forurensende aggregater.

Billettkjøperne har også tidligere vært med på å finansiere et nytt musikkrom til en fritidsklubb på Tøyen, og en foodtruck for Kompassmat. Dette har gitt underholdning og arbeidstrening til vanskeligstilt ungdom gjennom instrumenter, matlaging og redesign. I år kan billettkjøpere donere penger til byggingen av en utendørs treningspark for ungdom i Bydel Gamle Oslo, i samarbeid med Oslo Røde Kors.

Fokus på ungdom
– Vi ønsker god dialog med mange ulike aktører i nærområdene til festivalen, både når det gjelder de som kan bidra med noe til oss, og de vi kan bidra med noe til, sier PR-sjef og koordinator for Øyafestivalen, Jonas Prangerød.

Festivalen har gjennom årene hatt flere brede og lokale samarbeid av ulike typer. Alt fra dialoger med store aktører som Tøyenbadet, Munchmuseet og Botanisk Hage, til engasjerte grupper som Tøyenravnene, Tøyen Sportsklubb og Tøyeninitiativet. For tredje gang vil de også lage en innsamlingsaksjon til et konkret prosjekt retter ungdommen i lokalmiljøet.

– Alle som lager store arrangementer i nærheten av tettbebyggende områder, bør ha tanker om praktiske løsninger som kan fungere for både arrangører og naboer. Av erfaring blir det også satt utrolig pris på at vi viser engasjement ovenfor de lokale, forteller Prangerød.

Videre påpeker han at det viktigste prosjektet deres nå, er den nye hospitantordningen for ungdom, som de opprettet i fjor.

– Vi håper denne ordningen vil gi flere festivalnysgjerrige unge, et innblikk i hva det er vi driver med. På lengre sikt ønsker vi å kunne rekruttere lokal ungdom til å bli en del av Øya-organisasjonen, avslutter han.

Åpnet muligheter
Fjorårets finansiering, som gikk til en foodtruck for Kompassmat, har i ettertid vist seg å gi svært gode ringvirkninger til de lokale ungdommene i bydelen. Daglig leder for selskapet som heter Kompass & Co, Sherry Hakimnejad, er taknemmelig for at Øyafestivalen støttet dem. De fikk da muligheten til å kunne spre budskapet sitt ytterligere.

– Ungdommene i vårt selskap elsket ideen om å ha en rullende restaurant. Mange av dem stammer fra området Tøyen, og vi har ved hjelp av denne foodtrucken klart å hjelpe mange ut i arbeid. Forretningsmodellen og oppfølgingsmetoden vår ser ut til å fungere, sier hun.

FOODTRUCK: Dette er vanen som får ungdommer ut i arbeid ved hjelp av matlaging og servering. FOTO: Privat

Når foodtrucken først var ferdig finansiert og presentert til ungdommen, ble den tatt svært godt imot. Tre heldige personer fra selskapet fikk, sammen med båtdesignere, være med på å bygge den.

Det har gått ett år siden foodtrucken inntraff veiene, blir den fortsatt brukt mye?

– Akkurat nå trenger motoren en liten service på grunn av slitasje. Den har gjennom året hatt mange timer på veien. Vi har brukt den mye ved å møte opp på mange ulike begivenheter i bydelen. I løpet av denne tiden, har konseptet vårt blitt mer synlig. Vi opplever også at ungdommene våres utgjør gode rollemodeller for yngre barn. Jo mer vi er på veien, jo bedre resultater for ungdomsmiljøet får vi. 

En bedre nabo
Den totale arbeidsperioden for festivalen ser ut til å bli fra mandag 30. juli til torsdag 16. august. Gjennom denne perioden vil det jobbes intensivt med alt fra opprigging og planlegging, til nedrigging. Denne perioden har tidligere ført til mye arbeidstøy og klager fra naboene. I år vil arrangørene prøve å være enda mer hensynsfulle.

– Vi vil foreta måling av lydnivå, som skal sikre at vi holder oss innenfor regelverket. Mot et borettslag har vi flere år også satt opp en lydskjerm, som demper noe. Dette vil vi fortsette med flere steder. Angående søppel så rydder vi både områdene vi leier, samt gatene rundt. Ved tips om steder vårt publikum har forsøplet til kommende festival, vil vi ta en umiddelbar opprydningsrunde, sier Prangerød.

Øyafestivalen har en egen nabokontakt som er i dialog med de nærmeste naboene i forkant av festivalen. De svarer på henvendelser og spørsmål. Gjennom innspill fra disse, har de gjort en rekke  justeringer fra år til år. Tom Skoglund, som bor kun et steinkast unna festivalområdet, er meget positiv til utviklingen.

NÆRME: Tom Skoglund kan sitte i vinduskarmen for å se på den kjente musikkfestivalen. FOTO: 854747

– Når jeg for første gang hørte at Øyafestivalen skulle bli flyttet hit til Tøyenparken i 2014, var det vanskelig å se annet enn negative utfall. Første året med høy musikk og mange mennesker gikk overrasende bra. Etter dette har det også bare blitt bedre og bedre, sier han.

Skoglund forteller videre at musikkfestivalen ikke er så bråkete og vill som den ofte blir fremkalt i media. Det er ytterst få han kjenner i nærområdet som velger å reise bort under perioden, eller sende inn klager.

– De har vært flinke til å informere oss om program og planlegging tidligere. Vi har allerede begynt å få informasjon angående nye tiltak dette året. Det høres lovende ut. Det har også blitt kjent for meg at billettkjøpere av festivalen, kan bidra til å finansiere nye tiltak for forbedringer når det kommer til den lokale ungdommen i miljøet. Jeg som bor her, ville gjerne sett en fin treningspark bli utviklet, avslutter han.

Øyafestivalen vil bidra til lokalmiljøet

Mest lest

To Top