Uncategorized

Verdens moteskatter samles på Grünerløkka

RETROHIMMEL: Bess Retro tilpasser klærne etter riktige mål for kundene sine. FOTO: 854552

OSLO: Ett steinkast unna hovedgaten finnes en liten butikk med skatter fra verdens største motebyer. Stilige retro butikker som rommer håndplukkede vintage klær, sko og smykker fra en rekke tiår.

Grünerløkka er en perle når det kommer til vintage, og definitivt stedet for folk som er på utkikk etter antrekk som ikke blir sett på enhver Oslo- borger denne sesongen. Blant utvalget av ulike second hand- og vintage butikker finnes det tidløse skatter som passer en hver smak. Bess Retro i Herslebsgate er ett verdig stoppested om man er på utkikk etter nettopp dette.

Prisvinner

Oslo Fashion Awards var en årlig prisutdeling til aktører innenfor den norske motebransjen som har utmerket seg på en positiv måte det foregående året. Prisutdelingen ble først etablert i 1991 og i mellom årene 2004 til 2013 besøkte de 25 norske byer med sin bransjeaften og lokal prisutdeling i kategorien Årets Motebutikk. Etter dette gikk vinnerne videre til den nasjonale finalen under moteuken i Oslo. Bess Retro utmerket seg ved flere anledninger under den moteriktige prisutdelingen.
I fire år har eier Lise Johnsen drevet den prisvinnende butikken Bess Retro i hovedstaden. Til tross for at vintage butikken har en forholdsvis ny plassering har navnet vært allmenkjent for moteelskere i en årrekke. Bess Retro var tidligere etablert i Tromsø fra 2003-2009, samt Trondheim inntil 2010. Dette har ikke bare sikret henne tittelen Tromsøs beste motebutikk i 2006, men året etter ble også den gjeve prisen Norges beste motebutikk med hjem etter Oslo Fashion Awards. I tillegg har Bess Retro vist redesign under Oslo Fashion Week, den årlige norske moteuken, til gode kritikker. Johnsen har tidligere satt opp en rekke moteshow med klærne fra butikken.

– Det har vært utrolig gøy med moteshow, men det er mye hard jobbing som står bak slike prosjekter. Det er jeg som både velger ut modeller, klær og musikk og det er en tidskrevende prosess.

 Ligger i familien

Johnsens gode øye for klær, smykker og tilbehør er arvet fra tidligere generasjoner med klesbevisste kvinner. Og selv om hun mislikte at moren kledde henne opp i flotte kjoler som 3- åring, har det satt sine spor.

– Tenk å plassere et lite barn i sandkassa med ballkjole på, det er jo helt latterlig. Jeg mislikte det sterkt da, men det har vel gjort noe med meg. Moren min var alltid veldig opptatt av klær og faren min var alltid på reise med jobben sin. Jobben min har i mange år vært en kombinasjon av nettopp de to tingene.

Johnsen håndplukker selv produkter til butikken fra USA og store europeiske motebyer som Paris, London og Amsterdam. Klærne som hovedsakelig ble laget på 20- til 70- tallet er fortsatt i topp stand, men hvert plagg bærer enda en historie. Det var bestemoren til butikkeieren som inspirerte henne til å lære seg å sy, noe som kommer godt med for bedriften. Kjøper man ett plagg på Bess Retro vil det tilpasses etter riktige mål slik at det sitter helt perfekt.

For enhver smak

Bess Retros sortiment består for det meste av flotte kjoler og kjørt i ulike lengder, og om stilen din bærer ett litt mindre feminint preg kan det da være verdt å ta turen videre i hovedgaten for en titt. Kun en spasertur unna finnes også andre alternativer. Velouria Vintage i Thorvald Meyers gate har ett større utvalg av jeans, jakker, topper og tilbehør av diverse slag. Klærne som er samlet i denne vintage butikken er hovedsaklig 60-, 70- og 80- tallet.

Verdens moteskatter samles på Grünerløkka

Mest lest

To Top