Suppe og samvær på Slurpen
Nyheter

Slurpen byr på suppe og samvær

Suppe og samvær på Slurpen

BAKGÅRD: Litt skyer og et par regndråper stoppet ikke bebanningen i å holde mandagens fellesmiddag ute bak Dragen. Foto: 855561

GRÜNERLØKKA : 28 mai var alle bydelens beboere invitert til fellesmiddag på Slurpen utenfor fritidsklubben Dragen i Lakkegata på Grünerløkka. Middagen er helt gratis, og er først og fremst for å skape et felleskap mellom både små og store i nabolagene.

  • TEKST OG FOTO AV: 855561

Det er Cecilie Dawes (37) som ønsker oss velkommen da vi besøker fellesmiddagen på Slurpen. Hun er miljøkonsulent og leder i organisasjonen Food studio, som setter sitt fokus på sunn og god mat produsert på en miljøvennlig måte, som verken skader natur eller dyr.

Fokus på det sosiale
Slurpen er det eiendommelige tilnavnet til Lakkegata 79C, og huset er opprinnelig et kommunalt felleskjøkken for skolebespisning. Temaet for dagens middag er” ville vekster”, og på menyen står brenneslesuppe og chapati, en type brød stekt på takke. Alt blir laget i bakgården, og mens noen rører i suppa, står andre og baker brødene for hånd på en benk. Dawes inviterer oss til bords, og forteller samtidig om hvordan de kom opp med ideen om å lage en slik tilstelning.

-Vi hentet inspirasjon fra skoler i Danmark, som hadde stort fokus på fellesskap også utenfor skoletiden, forteller hun.

-De ville samle familiene, og fant ut at å tilbringe måltider sammen er svært sosialt.

Dawes forklarer videre at premieremiddagen for Slurpen var i vinter, og selv om det ikke er fullt så mange mennesker som besøker Dragen akkurat denne mandagen, kan hun og de andre forsikre oss om at de som regel har vært nødt til å sette opp ekstra-bord under de andre middagene.

-Denne mandagen er flere familier borte på et annet arrangement i regi av skolen, så vi regnet heller ikke med at det kom så mange.

Suppe og samvær på Slurpen

SUPPE OG BRØD: På menyen sto brenneslesuppe og Chapati stekt på Takke. Foto: 855561

Møtes utenom skoletiden på Slurpen
Noen av de som har tatt turen til Lakkegata denne dagen, er Marit Strand, og hennes to stedøtre, Thea (11) og Cecilie (4). Thea er elev på barneskolen like ved, og Marit syns det er veldig koselig at hun og de andre familiene kan treffes på denne måten, når barna er ferdige for dagen.

-Det er veldig hyggelig å treffes i andre tilstelninger utenom barnebursdager og foreldremøter. Da blir man litt bedre kjent, og barna setter stor pris på at vi reiser hit.

-De koser seg veldig når de er her, og får nye inntrykk av både mat og mennesker, forteller småbarnsmoren.

Suppe og samvær på Slurpen

VÅR: Bordet var pyntet med blomster fra området rundt og duker laget av barna. Foto: 855561

Ungdommer i arbeid
Samtidig som vi sitter og spiser, merker vi oss alle de unge smilende fjesene, som både rydder og snakker med de besøkende. Dawes kan raskt fortelle oss at ungdommene som dekker bord på disse middagene, kommer fra JobbUNG Grünerløkka, som er et prosjekt for å få unge i jobb, slik at de kan tjene litt ekstra lommepenger. Prosjektet har fått bidrag fra nasjonal tilskuddsordning mot barnefattigdom i barne- ungdoms og familiedirektoratet, slik at de kan lønne ungdommene. Ordningen er et samarbeid mellom skolene, Bymisjonen og barnevernet.

-Prosjektet skal bidra til kvalifisering og inkludering av ungdom med ingen, eller liten arbeidserfaring, sier Dawes. Hun er veldig fornøyd med ordningen og forteller at de unge er svært arbeidsvillige og flinke.

-Alt i alt har disse middagene vært svært vellykkede, og vi håper å se så mange som mulig etter sommeren også, sier Dawes.

Helt til slutt kan hun også informere om at de som ikke rakk mandagens middag, er hjertelig velkommen til Overskuddsbord på Mitt Grønne Oslo, lørdag 2 juni. Dette bordet skal være en reaksjon på all maten vi kaster i Norge som faktisk kunne vært spist. Det hele er et samarbeid mellom blant annet Oslo kommunes seksjon for kvalifisering og miljø (KOM), Food Evolution, Matsentralen, biblioteket på Schous plass og holdbart.no.

 

 

Slurpen byr på suppe og samvær

Mest lest

To Top