Kultur

Marked på Birkelunden

SØNDAGSSHOPPING: Flere kunder stikker innom Birkelunden på søndags-ettermiddager. Foto: 854741

OSLO: Birkelunden marked på Grünerløkka er et bruktmarked som først ble startet i 2003. I Birkelunden park kan en finne samtlige vintage-gjenstander som faller i smak hos både samlere og nye brukt-handlere.

Tekst og Foto: 854741

Markedet er åpent til handlere nesten hver søndag i året. Tidene endres når årstidene går mot høst og vinter, ettersom markedet alltid befinner seg utendørs. Mellom klokken 12 til 19 kan man gå rundt Birkelunden park og finne gamle skatter.

ELSKER BRUKTHANDEL: Line Andreasen har samlet siden hun var ung. Foto: 854741

 

 

 

Fra Fredrikstad til Oslo hver søndag

Line Andreasen er en av de som leier salgsplass på Birkelunden marked. Hun har leid i mange år før, men tatt en pause etter hun åpnet sin egen antikk-butikk, ”Lille Perle Antikk og Retro” på hjemstedet i Fredrikstad tidligere i år. Nå er hun tilbake, og utrolig fornøyd med responsen og pågangen fra folk som kommer innom hver søndag. – Det er absolutt pågang om dagen. Det har nok veldig mye med været å gjøre, sier hun.

Samlet siden hun var ung

Hver søndag tar Line turen til Birkelunden fra Fredrikstad. Hun har en stor interesse for å dele sine skatter med andre, og samtidig ha muligheten til å finne noe selv. Hun synes det er utrolig hyggelig, spesielt når man møter folk som er like interessert som hun selv, og deler fascinasjonen over brukthandel. – Det er alltid morsomt å møte kunder som også har samlet mye opp gjennom åra. Selv har jeg samlet siden jeg var ei lita jente, og synes fortsatt det er like gøy, sier hun mens hun smiler blidt.

Trendy med brukthandel

De siste årene har man sett en økning av interessen for bruktbutikker og markeder. Vintage, som er et begrep for ting som er mer enn 20 å gammelt, har fått økende popularitet, også i rampelyset. Offentlige personer fremmer sin interesse for brukthandel på sosiale medier, som kan være en av grunnene til at populariteten har vokst så voldsomt den siste tiden. Grünerløkka har et bredt utvalg av vintagebutikker, med blant annet Veloria Vintage, Retro og Fretex.  – Trenden er at folk er blitt flinkere til både å handle brukt og levere inn klær og ting til Fretex. Nå har så og si alle har et forhold til Fretex, forteller Bent Udnesseter, butikkjedesjef i Fretex.

Godt for miljøet

I følge statistisk sentralbyrå var importen av klær i 2010 den høyeste registrerte i Norge. Regnet per innbygger har veksten på de siste 20 årene vært på 90 prosent, sier tall fra statistisk sentralbyrå. Line Andresen på Birkelunden marked er også veldig opptatt av å være miljøbevisst. – En ting som er supert med brukthandelen er jo at det er miljøvennlig. Det er viktig for meg å være opptatt av det, da jeg føler jeg bidrar godt når jeg selger videre tingene mine videre i stedet for å kaste det bort, forteller Line Andreasen.

Hver søndag de siste 15 årene

SØNDAGSSHOPPING: Et bredt utvalg med ulike boder. Foto: 854741

Birkelunden marked arrangeres og administreres av Kalora AS, som det har blitt de siste 15 årene. På Birkelunden marked kan man finne brukte ting fra 40-tallet og fram til vår tid. De har et variert og fargerikt utvalg, som man godt legger merke til da man vandrer rundt de forskjellige bodene. Det kan være verdt å vurdere den neste søndagsturen hit, om du er opptatt av gjenbruk og vintage.

Marked på Birkelunden

Mest lest

To Top