Nyheter

Ønsker flere besøksvenner med hund

TESTER HUNDENE: Alle hundene på kurset blir testet i forskjellige situasjoner for å se om de er egnet som besøksvenn. FOTO: 854645

Grønland: Røde Kors sin besøkstjeneste arrangerte i mai et kurs for eiere med hund som ønsker å bli besøksvenn.

Tekst og foto: 854645

Som en godkjent besøksvenn med hund kan man besøke mennesker over 18 år som ønsker selskap. Oppe på kontoret til Røde Kors besøkstjeneste er det dekket på med kopper, glass, vannmugger og skåler med Twistsjokolade. Jeg blir møtt i døra av en smilende Laila Åteigen, hun er en av dem som har hovedansvaret i besøkstjenesten. Kort tid etter begynner både folk og hunder å komme inn dørene, og kontoret fylles opp av hunder i alle størrelser.

TÅLMODIG: Hunden Flash ligger rolig og venter mens matfar følger med på kurset. FOTO: 854645

Omsorgsmenneske

Ole Martin Kullberg er på kurset sammen med hunden Flash, en Staffordshire bullterrier, og han ønsker å bidra til at unge mennesker får en bedre hverdag.

– Jeg har alltid vært en omsorgsperson som forsøker å hjelpe andre, så det ligger nok i min natur. Før i dag visste jeg ikke mye om hvem man besøker, så for meg at det var en del på sykehjem. Men etter informasjon fra instruktøren om at de også besøker ungdom over 18 år så tror jeg kanskje at det er noe jeg ønsker å gjøre. Besøke de som er yngre og gjøre en forskjell hos dem, sier Kullberg. Hunden Flash ligger på gulvet, smilende og rolig med oppvakte øyne.

Under hele kurset har Flash ligget rolig og stille under stolen til Ole Martin. Når jeg ser på han og begynner å ta kontakt, går han fra 0 til 100 og er godt på vei oppe i fanget mitt før jeg rekker å tenke meg om. Dette er en hund som er glad i folk!

I besøkstjenesten ønsker de at flere menn skal bli med. På kurset denne dagen var det én mann ved bordet sammen med rundt ti damer. Men alle er velkomne, og flere ekvipasjer med hund og eier er det alltid behov for.

For å kunne gå kurs og bli godkjent må hunden først gjennom en forhåndstest der man vurderer om hunden kan være egnet til å bli med på besøk. Her testes de for høye lyder, hvor godt de liker å bli tatt på, hvordan de tar en godbit fra hånden og generelt hvordan den trives blant mennesker og andre hunder. Hunden må under kurset være mellom to og åtte år gammel. Det viktigste er at hunden trives.

Lær hunden din triks

Tor Øyvind Bertheussen har fagansvaret for kursene, og han mener det beste man kan gjøre som hundeeier er å lære hunden mest mulig triks.

– Ved å lære hunden triks og gi belønning så begynner hunden å se på deg og dere får en helt annen kontakt, dere blir en ekvipasje, dere blir to. Mange setter hunden i bånd, går tur, kommer tilbake og slipper hunden løs i stua. Det blir veldig statisk, mener Bertheussen.

Selv har han en liten valp som heter Willy, han er en Kleiner münsterländer og ligger fredelig og sover på gulvet mens jeg prater med Tør Øyvind. Våkner ikke engang av at døra åpner og lukker seg flere ganger.

Bertheussen har erfaring med hund fra før og ble leid inn til prosjektet med å lage kurs for besøksvenner med hund, og for å lage kursene som utdanner instruktører.

– Vi har kjøpt inn tjenester fra andre i utviklingen av kurset, og jeg har ledet arbeidet med å lage kurset. Vi begynte å jobbe med dette for 2,5 år siden og ble ferdig nå for ett år siden. Vi har til nå utdannet 70-80 hunder og holdt rundt 10 kurs. Det er en enorm pågang, sier han.

Selv om de fleste hundene som kommer på kurs er egnet for dette, er det ofte noen ting som må jobbes litt med.

– Det går veldig mye på linjeføring. Jeg bruker å si at hvis du skal lære hunden din tre ting, så gjør du hunden en stor tjeneste. Det å kunne gå pent, å sitte og helst å kunne bli på plass. Har du en hund som kan gå pent, som sitter når du sier det, så slipper hunden å dra i båndet og være stresset. Når du sier sitt, så kan den sitte og være rolig i forskjellige situasjoner, sier Bertheussen.

Godt egnet

Danielle Stephan er en av de som kom på kurset sammen med hunden Odin, en Nova scotia duck tolling retriever. Hun har lenge vurdert å bli med på kurs, men har først nå hatt tid. Siden Odin har epilepsi så bruker han alltid å være med henne på jobb og reiser med t-banen hver dag, og der ser hun at han alltid er komfortabel blant mange mennesker og mye bråk.

– Jeg ser at han sprer glede, og jeg skjønner at noen mennesker, kanskje spesielt på sykehjem ikke får lov til å ha hund og at de kanskje har vokst opp med hund før de kom dit. Så det kan være veldig fint for dem å få tilbringe litt tid sammen med hunder, sier Stephan.

Odin sitter med nysgjerrige øyne og følger godt med på både eier og alle hundene rundt. Med den lyserøde pelsen sin minner han litt om en liten løve.

– Jeg tror Odin er veldig egnet til å bli besøksvenn, jeg ser det i atferden hans når vi er ute på tur. Han trekker mennesker til seg, de vil gjerne hilse på og han liker å hilse på dem også.

Som besøksvenn med hund får man muligheten til å til å gjøre hverdagen til andre mennesker litt bedre. Enten man bor på sykehjem eller i private hjem, så kan det å få besøk av andre mennesker og hunder gjøre livskvaliteten bedre til veldig mange.

Ønsker flere besøksvenner med hund

Mest lest

To Top