Kultur

Malerkveld på Smelteverket

FRANSK HOBBYKUNSTNER: Raphael Vaxelaire er stor fan av Blank Space. FOTO: 854909

Oslo: Torsdag 24. mai ble det arrangert Open Paint, som er en malerkveld, på Smelteverket i kjelleren på Mathallen i regi av Blank Space. Arrangementet var gratis og åpent for alle som ville delta, og det møtte opp både erfarne og mindre erfarne malere.

Blank Space er en arena for kunst og kreativitet og har som mål å få folk til å utfordre seg selv og bryte ned barrierer i kunsten. De arrangerer blant annet forskjellige pop-up eventer, festivaler, workshops og kurs. Alt de arrangerer er enten gratis eller billig å delta på.

Open Paint er et arrangement som skjer på Smelteverket en gang i måneden. Arrangementet er helt gratis, og åpent for alle som vil delta. Her møter vi både erfarne og uerfarne kunstnere som har en felles interesse for kunst.

Det møtte opp mange til malerkveld. FOTO: 854909

Lokalet er fult av liv. Noen har kommet hit alene, og andre har møtt opp i større grupper. Noen velger å male for seg selv, mens andre deler lerret med en venn eller en kjæreste. På vinduene er det teipet opp ark som folk kan male på, og alle de ni arkene er tatt opp av kreative sjeler. I bakgrunnen spilles Ain´t No Mountain High Enough´ av Diana Ross. Baren har et industrielt uttrykk med murstein og svarte vinduskarmer, og gjennom vinduene har man første rads utsikt til idylliske Akerselva. Med ti prosent avslag på alkohol i baren for alle som deltar, er det ikke rart at stemningen er på topp.

– Deilig med et kreativt utløp
En av dem som skiller seg ut av malerne, er den 48 år gamle franskmannen Rafael Vaxelaire. Han forteller at han tidligere har drevet med kunst på et halvprofesjonelt nivå og at dette er et arrangement han har sansen for. Han er medlem av Blank Space, og det var gjennom deres nettside at han fikk vite om arrangementet Open Paint. Selv om dette ikke er noe han har vært med på tidligere, er det noe han gjerne kunne tenke seg å delta på igjen.

– Jeg jobber egentlig som trikkefører, men noen ganger er det deilig med et utløp for min kreative side, forteller Vaxelaire.

Vaxelaire malte ferdig bilde sitt 45 minutter. FOTO: 854909

Og kreativ – det er han. Etter bare tre kvarter står bildet hans klart. Han har malt en skikkelse av et menneske, i noe som kan minne om en nattehimmel. Mannen han har malt har silhuetter av ”skyline” foran seg. Lenger inn i lokalet, står et ungt par og maler på et lerret de deler. Emilie Schei (20) og Kristian Høyland (25) fikk begge vite om arrangementet gjennom Facebook-siden til Blank Space. De har heller aldri vært på Open Paint før, men har begge en interesse for kunst og ønsket å delta.

De har klart forskjellige roller på lerretet, og motivene deres går ikke over i hverandre. Emilie maler med en tydelig strek og farger, mens Kristian maler mer abstrakt med en helt annen måte å bruke penselen på. Han er ikke redd for at fargene mikses litt.

Paret delte lerret på Open Paint. FOTO: 854909

Jobber frivillig
Midt i lokalet står det et bord fylt med maling og malerkoster som alle kan forsyne seg av. Der finner vi Jonas Bødker (35) og Thea Monteverde (25). De jobber frivillig i Blank Space, og har vært med på å planlegge kveldens malerkveld.

– Vi er veldig fornøyd med oppmøtet i dag, spesielt med tanke på det fine været! Tenk at de dro hit i steden for å sitte å grille i parken, forteller Bødker.

Bødker og Monteverde forteller også at dette er et populært arrangement, hvor de ser flere gjengangere. De er glade for at de får lov til å arrangere Open Paint her på Smelteverket.

– Blank Space er en viktig arena og et godt samlingspunkt for studenter, men også for eldre. Dette er noe vi ville være en del av, og det er derfor vi jobber frivillig, forteller Monteverde.

Malerkveld på Smelteverket

Mest lest

To Top