Kultur

Smaken av nye verdener

GRAFFITI: Forsiden på scorpius sine lokaler er det graffiti kunst. FOTO: 854732.

Rodeløkka: Den bortgjemte butikken på Rodeløkka fyller 40 år. Scorpius er en alternativ butikk med ting fra hele verden, og lukten av røkelse gir deg følelsen av å være i et annet land.

Tekst og foto: 854732

Scorpius er en butikk som ikke virker noe spesiell ved første øyekast, kanskje bare veggmaleriene på utsiden av bygget får deg til å undre. Dette skaper en viss sjarm over den 40 år gamle butikken. Scorpius ble grunnlagt fordi det ikke fantes noen lignende butikker. I den alternative butikken finner man smykker, Buddha-statuer, rullepapir, drømmefangere og mye mer enn man kan forestille seg.

En ny verden

Janne Julan har jobbet på Scorpius i 4 år og kunne ikke vært mer fornøyd med jobben. Hun forteller om hvilke typer folk som går inn i den døra og om den rare historien om rusmisbrukeren som beskyldte dem for å stjele fra han.

– Du kan nesten aldri forutsi hvem som kommer inn den døra, etter 4 år så klarer jeg fortsatt ikke det, forteller hun med et smil.

Butikken er proppfull av både unge og gamle mennesker som ser febrilsk rundt seg på alle de rare gjenstandene i rommet. Janne forteller videre at det sjeldent pleier og være så mange folk inne i butikken på en gang som det er nå. Videre forteller hun om hvordan butikken er bygd opp, samt om de forskjellige tjeneste de tilbyr på huset.

– Som du sikkert har sett så har vi nesten alt mulig man kan tenke seg, men vi tar jo også hull i øret for 65 kr, og det synes jeg er ganske rimelig og greit.

URBANT: Både taket og hyllene er fulle av ting til både innredning til drømmefangere. Foto: 854732.

I underetasje viser Janne festantrekk av alle typer stoffer og fasonger. Både for store og små, hun forklarer videre at dette er noe som går mest av, hun forteller til og med at kjendiser kommer innom stadig og kjøper for flere tusen kroner.

– Vi hadde venner av Carl Aksel Jansen, ja han fra Paradis Hotel vet du. Jeg tror de kjøpte for rundt førti tusen kroner bare på kanskje en halvtime. Det synes jeg var helt surrealistisk siden de brydde seg nesten ikke hvor mye penger de brukte, forteller hun begeistret.

Midt i mellom

Scorpius selger alt du trenger til dyrking av alle mulige typer planter. Når spørsmålet om dette er lovlig, begynner bare Janne å le og forteller at ingen har brydd seg selv om butikken har vært oppe i 40 år.

– Det er ikke akkurat som at politiet har stoppet oss fra å selge bøkene eller varmelampene, og det tror jeg virkelig ikke vil forandre seg den neste tiden framover.

På et bakrom er det 5 hyller, stappfulle med glassbonger i alle mulige farger og fasonger. Dette forklarer Janne at er helt lovlig å selge, men selv kaller hun butikken en gråsone til den ulovlige siden av samfunnet. Under disken i det neste rommet ligger det rullepapir av forskjellige slag, Janne forklarer at disse er til å rulle hasj i.

– Jeg kan vel trygt si at de 3 tingene vi selger mest av er rullepapir, røkelse og det at vi tar hull i øret, forteller hun.

Josefin Torstensrud har bare jobbet på Scorpius i 4 måneder, men gleder seg hver eneste dag til å komme seg på jobb. Hun mener selv at hun ikke kunne hatt noe bedre jobb, grunnen er den gode atmosfæren.

– Kan vel lett si at jeg er inspirert av hippie tiden, det kan man se på alt fra hvordan jeg kler meg til hvordan jeg tenker, forteller hun muntert.

Hun sier at det ikke finnes en gjennomsnittskunde, men heller at de mest regelmessige kundene er rusmisbrukere som gjerne skal kjøpe seg litt rullepapir til å røyke hasj. Janne sier seg helt enig. Utenom hasjrøykerne så er det gjerne ungdommer som vil ta hull i øret for en rask og billig penge.

Framtiden til Scorpius ser lys ut, både Janne og Josefine forteller at butikken kommer mest sannsynlig til å være oppe i sikkert 40 år til, eller helt til folk går lei av hva de har og tilby.

– Jeg tenker at om denne butikken ikke har blitt lagt ned enda så vil den være oppe en stund til. Kanskje 40 år til, forteller Janne.

Smaken av nye verdener

Mest lest

To Top