Kultur

Nytt liv til matvarene som skal kastes

Gratis og sunn middag til beboerene på Grünerløkka

GRÜNERLØKKA: Formålet er å skape en møteplass der befolkningen i bydel Grünerløkka kan møtes for å snakke sammen. Her er det fokus på gjenbruk og miljø.

De vil skape en ny arena og møteplass for bydelens beboere. Hittil er overskuddsbordet en stor suksess.

Bygningen som opprinnelig huset et kommunalt felleskjøkken for skolebespisningen fylles fortsatt opp med mennesker en mandag i måneden og frem til skolens sommerferie. Slurpen har blitt et sosialt sted for mennesker i alle aldre.

– På sist middag var det noen studenter fra nabolaget, noen i jobb, noen med barn og noen uten, forteller Hodan Ahmed, kommunikasjonsrådgiver i bydelen Grünerløkka.

Kaster 350 000 tonn mat

I Norge kaster vi hvert år over 350 000 tonn mat og dette er et overskudd som vi tar nytte av istedenfor å kaste i søpla. Som en reaksjon på dette har bydelen og KOM (Oslo Kommunes Seksjon for Kvalifisering

Leder for arrangementet Cecilie. FOTO: 855794

og Miljø) bestemt seg for å invitere til overskuddsbord månedlig på biblioteket.

     Sammen med ungdommene fra JobbUNG Grunerløkka dekker de til langbord på biblioteket, lager noen av rettene sammen og på veien lærer de bort noen triks om hvordan man kan “redde” de råvarene som er i ferd med å havne i søpla.

Om været tillater det så har vi det i bakgården på Slurpen hvor vi også dyrker våre egne grønnsaker, Hodan Ahmed.

     Tilslutt deles et måltid basert på råvarer som normalt ville gått tapt i dagens system.

– Vi samarbeider med flere aktører som er satt på agendaen for å arbeide med denne tematikken, forteller Hodan. Han legger til at prosjektet har gått over all forventning.

Viktig møteplass

Aktørene har sammen skapt en møteplass der befolkningen i bydel Grünerløkka kan møtes for å snakke sammen. En positiv fordel som har kommet ut av dette er at de ansatte i bydelen får en mulighet til å komme tettere på befolkningen på en annerledes arena enn de vanligvis møtes på. Det er viktig for de ansatte i bydelen å skape et godt miljø for innbyggerne. Sosiale arrangementer er noe de satser stort på. Man så behovet og folk kastet seg over tilbudet.

     På fellesmiddagen  28.mai var 32 mennesker innom.

– Vi laget mat i bakgården. På menyen var Brenneslesuppe og chibati som ble stekt på takke. Da kunne barna være med på å steke, forteller Hodan fornøyd.   

Fra egen bakhage   

Mye av maten dyrkes i Surpens egen bakhage. Dette er et tiltak for å fokusere på gjenbruk og miljø. Siden så mange forskjellige mennesker er innom syntes arrangørene det er viktig at ulike kulturelle og religiøse forskjeller også tas hensyn til. Alle skal kunne spise maten og føle seg ivaretatt.

Maten som serveres er så langt det er mulig økologisk. La oss ivareta miljøet, Cecilie Dawes.

    – Vi prøver å sette fokus på miljø gjennom å inspirere, og gi enkle triks til hvordan de kan gjenbruke maten sin, sier Dawes.

Bærekraftig mat

De prøver å sette fokus på dette gjennom å lage middager for folk i nabolaget.

– Maten er som oftest vegetariansk og blir lagd så langt det er mulig økologisk.

Har gjort liknende tidligere

På Mitt Grønne Oslo møtte det opp større folkemengder enn dette, men med mye enklere mat. Der ble maten lagd litt etter hvor mange som kommer.

– Vi er jo fortsatt i startfasen enda, og eksperimenterer. Vi har hatt litt forskjellige temaer, en dag hadde vi ville vekster med brenneslesuppe også har vi hatt Afghansk mat, forteller Dawes.

Frivillig arbeid

– Dette er lønnet arbeid for de som driver på med det, hvor alle jobber på forskjellige nivåer, sier Dawes.

Den langsiktige visjonen er at man kanskje kan koble på frivillige organisasjoner og at de som er arbeidsleder kanskje gjør det som en del av sin frivillige jobb. Så det etter hvert kan bære seg selv.

Deles på Facebook

Bydelen deler hver gang det er et arrangement på facebook, ellers har de ikke drevet aktivt med å gå rundt og snakke med folk eller henge opp plakater.

– Det er jo litt også hva vi har ressurser til å gjøre enda, ler Dawes.

Ble invitert av elev

Maria Johnsen Dølo (25) er lærereren til Saud Hashim som jobber på overskuddsbordene, hun invite

Maria ble invitert av en av sine elever. FOTO: 855794

rte hele klassen sin pluss Maria til Slurpen.

– jeg hadde aldri hørt om det før, men dette blir nok ikke den siste gangen jeg kommer hit, smiler Dølo.

Hun er veldig fornøyd med maten. Under store grønne trær, i veldig idylliske omgivelser utenfor ungdomsklubben Slurpen.

Sjekk Bydelen Grünerløkka på facebook for mer informasjon om kommende overskuddsbord.  Bydelen ønsker alle velkommen til en hyggelig sammenkomst.

Nytt liv til matvarene som skal kastes

Mest lest

To Top