Nyheter

Dobbeltfeiring for Jan på eldresenteret

17. mai

Oslo: På nasjonaldagen fylte Jan Skarstrøm 80 år på Engelsborg eldresenter. For første gang på flere år ble Engelsborg holdt åpent på 17. mai – med kakesalg, korps og direkte TV.

Tekst og foto: 854939

Etter litt duskregn skinner dagens første solstråler inn gjennom glassdørene på Engelsborg eldresenter. På den store lysbildeskjermen marsjerer barnetoget ned til Henrik Ibsens gate etter å ha passert slottet. Noen ivrige øyne følger nøye med. Gråhårede kvinner og menn ikledd finstasen sitter og småprater rundt bordene foran lerretet. Stemningen er behagelig lavmælt. En ung jente går i forkle med “frivillig”-button på. Hun skjenker cola i glasset til Jan som fyller 80 år i dag.

Flyttet inn etter sykdom
Jan flyttet inn i en omsorgsbolig hos Engelsborg i høst 2016. Det gjorde han sammen med Aslaug som han møtte for tjuetre år siden. De valgte å flytte etter at Aslaug ble syk og etter at det det stadig ble vanskeligere å være alene hjemme. Jan skryter av eldresenteret og variasjonen av tilbud de har. Senteret er drevet av kirkens bymisjon og er for alle over 60 år. Det ligger sentralt i Grünerløkka, på Helgesens gate. Jan benytter seg av treningstilbud som svømming og styrketrening ukentlig mens Aslaug stortrives på dagsenteret i Sofienberghjemmet. Sofienberghjemmet eller “det åpne sykehjemmet” ligger i samme bygg.

– Det er veldig greit med litt trening på dagsenteret. Vi pleier å ha fysioterapi eller mosjonstrening. Det opplever jeg som sunt og aktivt, sier Aslaug.

Blir rørt av musikkorps
Jan og Aslaug setter stor pris på 17. mai-feiringen hos Engelsborg. Som seniorer er det første gang de feirer nasjonaldagen i fellesskap med andre.

– Det er litt annet enn å se TV hjemme. Ved å være her får vi opplevd nasjonaldagen på en mer deltagende måte. Jeg liker veldig godt å se og høre korpset. I byen er det nok litt for mange folk og for mye som skjer. Men 17. mai er nok i utgangspunktet barnas dag. Høydepunktet er barnetoget, synes Jan.

Lyden av et marsjerende musikkorps nærmer seg. Jan og Aslaug støtter seg til rullatorene og går ut glassdøra. Fargerike bunad, skolebarn, klarinetter og drilljenter fyller gatene. Jan blir blank i øynene.

– Han blir alltid så rørt av korpset, sier Aslaug og smiler mildt.

Givende å være frivillig
Etter at de siste restene av trompetlyd og latter har forsvunnet ned gaten, rusler Jan og Aslaug tilbake inn i senteret. Kafeen i hjørnet holder åpent i ukedagene og selger både frokost og middag. I dag er det både sjokolade- og eplekaker i disken for en rimelig penge. Kassemannen Ole Andreas Hansen (73) er frivillig hos Engelsborg en gang i uken. Etter at han sluttet i sin faste jobb som ingeniør hadde han mye tid til overs som ha ville bruke på noe nyttig. Han ønsket å bidra med noe sosialt og hyggelig og da passet jobben som frivillig på eldresenteret perfekt.

– Å være frivillig er absolutt givende. Det er mange ensomme i den eldre generasjonen som trenger noen å prate med, sier Ole.

Han er leder for Forum for menn som er en sosial gruppe for menn over 60 år. De møtes hver tirsdag for samtaler, diskusjoner og felles aktiviteter. Det er ingen møteplikt og det er frivillig hvor mye du ønsker å delta.

For få menn
I dag på 17. mai er det stort sett eldre kvinner som er tilstede og det er dermed en manglende kjønnsbalanse. Ole mener det er uheldig at få menn benytter seg av de sosiale tilbudene hos Engelsborg.

– Det er stort sett damer som strikker og prater mens de drikker kaffe. Det er litt mer tabubelagt for menn å prate om personlige problemer og sårbare ting. Det er derfor Forum for menn er et viktig tilskudd her på Engelsborg. Likevel tror jeg ikke at det vil være et problem for den neste eldre generasjonen. Det er allerede mindre fy-fy å snakke om ensomhet og følelser hos menn, mener Ole.

Mest lest

To Top