Oslo vegetarfestival
Kultur

Oslo Vegetarfestival: Full baluba på Kuba

Oslo: På Oslo Vegatarfestival i helgen strømmet flere hundre mennesker til for å se, høre, og smake på miljøvennlige tilbud.

Interessen for miljøvennlig mat og marked er i vinden som aldri før. I helgen ble Norges største vegetarfestival holdt i Kubaparken på Grünerløkka. For niende år på rad ble festivalen holdt, og i år ble det solgt flere billetter enn i fjor.

– Vi er veldig fornøyde, sier Heidi Røneid, som sammen med Synne Hewitt arrangerte Oslo Vegetarfestival for første gang i 2009.

Antall besøkende eksploderte
Mandagsmorgen rigges det ned, etter at flere hundre mennesker har besøkt Kubaparken helgen før. På festivalen kunne man blant annet forsyne seg av smaksprøver fra de fleste matboder, høre på foredrag, delta på kokkekurs og være tilskuer på en politisk debatt.

Det var for tre år siden Røneid og Hewitt opplevde at antall besøkende på festivalen eksploderte. Røneid tror grunnen er at flere har blitt opptatt av miljøet, og mer bevisst på at mat utgjør store deler av miljøskadelige utgifter.

– Det er også mange som er nysgjerrige, og ikke nødvendigvis vegetarianere eller veganere, som ønsker å lære mer om hva som er på markedet av miljøvennlig mat, sier Røneid.

Frivillige ildsjeler
Verken Røneid eller Hewitt tar utbytte fra festivalen. Røneid forteller at de prissetter billettsalget så lavt de kan, for at arrangementet skal kunne gå rundt. I økonomisk samarbeid med en blanding av organisasjoner som NOAH, og store matprodusenter som Bama, finansierer de festivalen. Motiverte og engasjerte sjeler som stiller som frivillige er de som gjør festivalen gjennomførbar, forteller Røneid.

Røneid og Hewitt har begge jobb ved siden av å være festivalarrangører. De er begge opptatt av dyrevern og miljøvern, som er det som holder ildsjelene motivert til å legge ned så mye arbeid som de gjør for å spre budskapet.

– Vårt mål er ikke å prøve å få folk til å bli veganere på dagen, men å vise folk at vegetarmat ikke er farlig. For hvis veldig mange spiser litt mer kjøtt har det en kjempe stor fordel for miljøet, sier Røneid. 

Nysgjerrige

Oslo Vegetarfestival

NYSGJERRIGE: Are Skjær og Alessadra Tempini nyter smaksprøver under lørdagens arrangement. – Det er veldig spennende, og vi er veldig nysgjerrige på de kjøttfrie alternativer som finnes der ute, sier Skjær. FOTO: 854782

Are Skjær er besøkende på festivalen for første gang , sammen med kjæresten, Alessandra Tempini som har vært der en gang før. De synes begge at arrangementet er viktig og bidrar til økt bevissthet på miljøet.

– Det er veldig spennende, og vi er veldig nysgjerrige på de kjøttfrie alternativer som finnes der ute, sier Skjær.
Skjær og Tempini hiver gledelig i seg smaksprøver fra Vegme sin matbod.

– Ingen av oss er vegetarianere, men vi  er her for å bli inspirert til å lettere velge bort kjøtt når vi ønsker det, legger Alessandra til.

– En fantastisk mulighet

Oslo vegetarfestival Oumph

NYSGJERRIGE: Are Skjær og Alessadra Tempini nyter smaksprøver under lørdagens arrangement. – Det er veldig spennende, og vi er veldig nysgjerrige på de kjøttfrie alternativer som finnes der ute, sier Skjær. FOTO: 854782

Smaksprøvene ser ut til å ingen ende ta, hvor et godt utvalg av ulike produsenter stiller med generøse mengder mat til folket. Food for progress har matbod på festivalen for tredje år på rad, og promoterer i år sitt varmerke ”Oumph”.

Markedsføringsassistent, Elisabeth Samuelsson, deler ut smaksprøver i høyt tempo til alle som ønsker å smake.

– Oslo Vegetarfestival er en fantastisk mulighet for å promotere vårt produkt, samt å møte målgruppen vår. Vi  ønsker at folk skal smake og oppdage god, miljøvennlig mat og er interessert i å høre hva folk synes om vårt produkt.

Festivalansvarlige Røneid og Hewitt skal først hjem og evaluere, men forteller allerede nå at de satser på festival neste år også.

Oslo Vegetarfestival: Full baluba på Kuba

Mest lest

To Top