Reportasje

Brødre åpner hipsterbar på Grønland

NYÅPNET: I denne baren kan du spille spill, med utsikt mot Barcode. FOTO: 855491
NYÅPNET: I denne baren kan du spille spill med utsikt mot Barcode. FOTO: 855491

OSLO: Brødrene Aurangzeb driver den populære baren ”Fyrhuset Kuba” i kubaparken. Nå satser de på bar-business også på Grønland.

I Schweigaards gate 17, rett ved siden av gangbroen som tar en over til Barcode, finner man den nyåpnede baren ”Mastermind”. Tirsdag 24 april 2018 var den offisielle åpningen.

På uteplassen står det 15 nye og til nå, nærmest ubrukte benker. Solen skinner. Barcode flotter seg. Mastermind har plass på første rad til den arkitektonisk spennende utsikten. Det er åpent, og vinden blandes perfekt sammen med varmen fra solen som holder seg over plassen til godt utover kvelden.

Baren er åpnet for dagen, men Mastermind venter fortsatt på sine første gjester. Jahanzeb Ali Aurangzeb (30), setter seg ned på ett av benkene utenfor, og finner frem en sigarett. Han virker litt urolig før han tar det etterlengtede første trekket. Han puster godt ut, skuldrene senker seg, og han retter litt på kapsen. Der. Nå er han klar.

– Det er stressende å åpne en bar. Man vil jo at det skal gå bra. Jeg sluttet egentlig å røyke før jul jeg, sier han og ler, og tar et trekk til.

UTEPLASS: innbydende uteområde med sitteplasser til mange. FOTO: Kandidat nr. 855491

Ligger i blodet
Foreldrene til Ali er fra byen Tetouan i Marokko. De bestemte seg for å flytte til Norge slik at de kunne hjelpe slekten hjemme økonomisk. Det var ikke bare lett å pakke sammen livet sitt og dra, så moren reiste i forveien over til Norge i 1972. På grunn av jobben hjemme i Marokko, måtte faren vente med å flytte før 1974. De fant seg et hjem på Holmlia, og ventet ikke lenge med å starte familie. Ali er en av seks søsken.

Flere av onklene til Ali er i bar-businessen. Faren åpnet sin første i 1991, og trivdes med det frem til han ble syk, og måtte legge opp i 2007. Men storebror Jamal Touil Aurangzeb (40), rakk å bli bitt av basillen, og åpnet sin første bar samme året. Ali, fra han var gammel nok, jobbet alltid i barene til faren og broren. Mastermind er første han selv er medeier i.

– Jamal ønsket å ekspandere, og jeg synes det var på tide at jeg ble med. Vi ville gjerne føre en rød tråd mellom konseptet på Fyrhuset og Mastermind. Selv om lokalene ikke kunne vært mer forskjellig fra hverandre, prøver vi å oppnå samme følelse på begge stedene. Vi vil ha et sted hvor folk kan komme og føle seg avslappet, og vi synes det er spennende å åpne her på Grønland, sier Ali.

BAK BAREN: Ali står for den daglige driften av Mastermind. FOTO: Kandidat nr. 855491

Retro Hipsterbar
Lokalet er stort og luftig. Vinduene strekker seg fra gulv til tak, noe som slipper dagslyset godt inn. Veggene er malt i en solid grønnfarge, og gulvet malt i en klar turkis. Møblene er 70-talls retroinspirerte, og gir en intim romfølelse, selv om lokalet i seg selv er veldig åpent.

– Det er Jamal som står for interiøret. Han liker å bruke kreativiteten, og er veldig flink. Jeg hadde selv aldri tenkt an en sånn type grønnfarge og turkis hadde gått sammen, men det ble ganske kult. Jeg står bak baren og tar meg av den daglige driften, sier 30-åringen.

Spill og billig øl
Brødrene har lært seg hva som skal til for å tiltrekke kunder til en helt ny bar. Det holder ikke med bare god lokasjon. De tar med seg suksessen fra Fyrhuset, og sprenger konkurrentene med å sette prisen på ølen drastisk ned på ubestemt tid. I tillegg har de tatt med seg den populære drikkeleken ”beer pong”, og satt opp to bord til det. De har mange forskjellige brettspill, og venter på at et syv meter langt shuffleboard-bord skal komme i posten.

Ali forteller at det tar tid å komme i gang, og innrømmer at han har hatt noen søvnløse netter.  Han synes det er utrolig gøy å få være kreativ, og finne ut hva som fungerer og ikke. Et par kommer gående forbi, og stopper opp. De titter nysgjerrig inn, veksler noen ord, og går mot baren.

– Se der, nå må jeg gå, sier han, og reiser seg opp for å ekspedere dagens første gjester.

Mest lest

To Top