Kultur

Kjøkkensjef som 20-åring

Oslo: Søkertallene til restaurant- og matfag har sunket så mye at NHO fryktet for den framtidige matindustrien og reiselivsnæringen i Norge. Noen som anbefaler kokkeyrket er Ivy Angela Solheim. Hun er restaurantkonsernet Lava sin yngste kjøkkensjef.

Tidligere i år publiserte NRK en artikkel som belyste at restaurant-og matfag har mistet 500 søkere fra 2016 til 2018. Dette skjer til tross for at kokkeyrket er hottere enn noen gang og Norge produserer kokker av stjernekvalitet.

En av de som har blitt opplært av disse superkokkene er Ivy . Hun har to gode argumenter for å utdanne seg innen restaurant og matfag.

– Du får ett kort utdanningsløp og kan jobbe hvor som helst i verden. Selv har hun fått jobbtilbud i London på en restaurant som spesialiserer seg på meksikansk mat. Men England fikk vente for Tøyen.

Sjefen på kjøkkenet
Bare 20 år gammel fikk hun jobb som kjøkkensjef på Handwerk, i idylliske Botanisk hage . Her fokuserer de på naturlig og økologisk mat lagd fra bunnen av.

–Det er jeg som styrer kjøkkenet. Og det er dritkult! Jeg får lage det jeg vil og bestemme menyen. Det siste jeg satt på menyen var steam buns med pork belly. Den skal langtidsstekes så den er juicy og sykt digg når den er ferdig, sier hun mens hun smiler lurt.

Ungjenta har tidligere jobbet som lærling på Strand restaurant med en av Norges mest profilerte kokker, Tom Victor Gausdal, og hatt fast jobb på Fyr Bistro og Bar. Restauranten ble kåret av Aftenposten til en av de beste restaurantene som åpnet i Oslo 2017.

Skolelei
Tanken på om å en dag leve av å lage mat dukket opp i niende klasse.

– Jeg husker at jeg var skolelei og tenkte at tre år med videregående funker ikke for meg. Det var en av lærerne hennes som skulle sette ideen i hodet på henne.

– Hun fortalte meg at jeg var flink på kjøkkenet i mat og helse, og at om jeg skulle bli noe, skulle det være kokk. Og jeg tenkte ”avslappende fag og mye fri”. Mye fri ble det dog ikke.

Da Tom Victor Gausdal møtte opp på Fræna videregående utenfor Molde for å undervise i en uke spurte Ivy rett ut om hun kunne få være lærling hos han.

–Han svarte at han hadde mange søkere, ment om jeg ville tok han meg gladelig i mot. Og dermed gikk turen til Oslo året etter.

Stjernelærere
Og hvordan var det å jobbe som lærling?

–Det var skummelt i starten. Spesielt når du kommer til en som Tom Victor, som virkelig har peiling. Etter hvert, når du blir komfortabelt, er det veldig gøy. Noen av mine beste venner møtte jeg i løpet av tiden på Strand.

Det var på Strand Ivys fremtidsplaner forandret seg. Målet var å få seg jobb på Nordsjøen med turnus og bra betalt. Dette endret seg med de kulinariske omgivelsene. Omringet av mennesker som var forelsket i faget sitt og dyktige i alle ledd. Fra de i oppvasken til servitører, vinkelnere og kjøkkensjefer. Blant disse fant du å medlemmer av kokkelandslaget og kokker med erfaring fra Michelin restauranter.

–Det var der jeg ble skikkelig inspirert og ordentlig interessert i faget. Det var da jeg tenkte at det her er noe jeg vil satse på. Det her er noe jeg faktisk vil bli.

Etter to år på hos Tom Victor og fagbrev i boks fikk hun sommeren 2017 jobb på Fyr Bistro og Bar.

– På Fyr lærte jeg utrolig mye om meg selv. Jeg gikk gjennom en tøff periode, men når service starter kobler jeg helt av. Da glemmer jeg guttedrama, vennedrama og familiedrama. Det tror jeg er sunt for meg.

Mat som terapi?

–Ja, jeg vil nesten si det er slik.

Spennende fremtid
Men Solheim skal bare styre kjøkkenet på Tøyen over sommeren. Til høsten har hun fått jobbtilbud om være med på ett nytt, spennende prosjekt. Hva det blir er fortsatt hemmelig.

Og du sier ja, uansett?

–Ja, ja, ja!

 

To Top