Reportasje

Oslo Vegetarfestival – mat med god samvittighet

GRUNERLØKKA: Oslo Vegetarfestival ble igjen en suksess denne helgen med miljøvennlige matretter, smaksprøver og rekordmange besøkende. Vegetarisk og vegansk mat har aldri vært så populært som nå.  

  • Tekst og foto: 854931

Oi, køen strekker seg jo langt nedover gaten jo!

Den overraskende damen stirrer vantro på køen som åler seg langt nedover veien mot mathallen. Hun er ikke den første til å utbryte det, og heller ikke den siste. Alle i køen snakker lavmælt til hverandre om hvor overrasket de er over at så mange har møtt opp til en så viktig festival. Den lange køen, og alle de ventende menneskene gjenspeiler hvor mange som synes det er viktig å leve mer miljøvennlig, eller i det minste få mer kunnskap om det. Alt er lov, og alt er greit på Oslo Vegetarfestival.

Suksess på Oslo Vegetarfestival

POPULÆRT: Det var hundrevis av mennesker som var ivrige da festivalen åpnet. FOTO: 854931

Dette var det niende år Oslo vegetarfestival holdt, og fant sted i Kubaparken i Oslo.

Mange folk i alle aldre. Spente, forventningsfulle og utålmodige. Silje Kristine Øino på 17 år er en av de mange hundre gjestene i køen. Hun kommer helt fra Kongsberg, og dette er tredje året på rad hun deltar på festivalen.

Oslo Vegetarfestival åpner øyne
– Festivalen er utrolig åpen og inkluderende. Maten og atmosfæren her inspirerer til å velge mer miljøvennlige matalternativer, sier Øino.

Kongsberg-jenta vektlegger at arrangementet og smaksprøvene åpner folks øyne for den vegetariske og veganske maten. Hun forteller at festivalen bidrar til et enormt engasjement og inspirasjon ved sine kokkekurs, foredrag og stander. Øino tror festivalen på denne måten bidrar til å overbevise mange om å bli hakket mer miljøvennlig når det kommer til kosthold og livsstil.

Latteren sitter løst, og praten går i ett, mens solen steker og Akerselva bruser. Kubaparken yrer av liv og mennesker som bærer t-skjorter printet med «I’m a vegan» over brystet. Dufter fra mange forskjellige matretter oser i den friske luften, og alle går rundt med sekker, vesker og armer fylt av veganske, velsmakende matvarer og matretter.

Mange forskjellige stands
Silje spaserer til neste bod. Hun inhalerer alle inntrykk, lyder, smaker og lukter, sog forsyner seg fornøyd av alle smaksprøvene som står framme. Vegansk ost, linse- og bønnesnacks og veganske cookies er noen av de mange tingene man kan tilfredsstille smaksløkene med. Alt med god samvittighet. Hun lytter nøye når hver og en person i de ulike bodene forklarer produktet sitt med engasjement og lidenskap.

Og det er nettopp noe av det Silje framhever som det mest positive med Oslo Vegetarfestival.

– Det er så hyggelig å se at de representantene som står i bodene er så engasjert med det de driver med, og brenner såpass mye for det. Det smitter veldig over på alle besøkende som er her, smiler hun.

Hun legger også til at det er mange flere stander fra ulike forhandlere enn det har vært tidligere, og det er mange flere forhandlere med stands enn første gangen hun deltok på festivalen.

– Dessuten det er også mye bedre plass, påpeker Silje fornøyd.

Håpet på 6000 besøkende
Heidi Røneid og Synne Hewitt startet opp Oslo Vegetarfestival i 2010, etter å ha vært på en vegetarfestival i England i 2008. Røneid forteller at de to syntes det var veldig mye spennende på festivalen i England, og ønsket å starte noe lignende selv, hjemme i Norge. Den første festivalen ble holdt på Håndverkeren, og 500 mennesker var forventet å komme. Likevel dukket mer enn 1000 mennesker dukket opp, og alt av mat var utsolgt innen kl. 14.00. Oslo Vegetarfestival var altså en suksess fra første stund.

Matfesten har siden den gang vokst seg mye større, og før årets Vegetarfestival var det forventet å komme 6000 mennesker.

Suksess på Oslo Vegetarfestival

VEGANSK: All mat på festivalen var vegansk, blant annet disse velsmakende vaflene. FOTO: 854931

– Vi håper det kommer flere, men man vet jo aldri. 6000 mennesker er antallet som har kommet jevnlig over de siste årene, og det er derfor greit å legge listen der, forteller Røneid.

Hun opplyser også at Facebook etter hvert har blitt til god hjelp når de skal planlegge og markedsføre Oslo Vegetarfestival slik at flest mulig mennesker får det med seg. Røneid tror festivalen har blitt så populær fordi det er masse god mat, litt annerledes, og at man ønsker å treffe andre mennesker som er interessert i det samme som dem selv.

– Man trenger ikke være vegetarianer eller veganer for å komme hit, hvem som helst kan komme hit for å få inspirasjon til å spise mindre kjøtt og bli mer miljøvennlig, understreker hun.

Hun legger vekt på at man uansett kommer til å ha et hyggelig besøk på festivalen, og at det ikke har noe å si om man er veganer, vegetarianer eller kjøtteter.

I år endte jo antall besøkende på 6 700, og det er ny rekord for oss, noe som er utrolig morsomt, opplyser Røneid.

Bare positive sider
Lege og leder av Helsepersonell for plantebasert kosthold (HePla), Tanja Kalchenko, synes utviklingen og utbredelsen av veganisme og vegetarisme er svært positivt. Hun legger vekt på at denne type kosthold ikke bare er bra for miljøet, men også veldig sunt og godt for kroppen.

 Ved å skutte ned på, eller kutte kjøtt helt, får man mye bedre helse, og kan forebygge hjerte- og karsykdommer, flere livsstilssykdommer, overvekt, og enkelte typer kreft forteller hun. Hun legger også vekt på at dette er godt dokumentert.

Hun trekker også fram at plantekost reduserer medisinbehov, normaliserer kolesterol og blodsukker. Til tross for dette tror legen folk mener plantebasert mat fort blir kjedelig, vanskelig og at man ikke blir mett. Men dette avkrefter hun med en gang.

 Alt i alt er det altså bare positive ting ved å ha et plantebasert kosthold, og det at Oslo Vegetarfestival holdes hvert år, er en

Suksess på Oslo Vegetarfestival

PAELLA: Vegansk Paella var svært populært på Oslo Vegetarfestival. FOTO: 854931.

fin mulighet for å få opp øynene til folk, sier hun.

Hun mener det bare kommer positive siden ut av et plantebasert kosthold, og viser til flere studier som beviser nettopp dette. Som et eksempel drar Kalchenko fram Adventist Health Study viser at de tidligere nevnte sykdommene har en god del lavere forekomst blant veganere og vegetarianere, enn de som spiser kjøtt.

Første gangen helt utendørs
Røneid og teamet hennes har måttet tilrettelegge  Oslo Vegetarfestival etter hvert som den har vokst seg større og mer populær. I år holdes festivalen i Kubaparken, og for første gang i vegetarfestivalens historie, er hele arrangementet utendørs. Røneid forteller at de i fjor både var ute og inne, men at lokalene inne var for trange for alle menneskene som dukket opp. Målet i år var derfor å finne det perfekte stedet å arrangere festivalen, slik at alle skulle ha nok plass, og bli fornøyde.

 I bunn og grunn er det viktigste at alle er fornøyde, både gjester, men også de som står i bodene på festivalområdet. Det er nødt til å være en god balanse mellom pågang på bodene, og kundene som står i kø. Vi håper at Kubaparken ender opp med å bli den perfekte plassen for festivalen, forteller Røneid håpefullt.

Og god balanse er akkurat det som preger hele arrangementet. Været er varmt, nesten kokende, og flere hundre mennesker vandrer mellom de mange bodene. Likevel får man ikke følelsen av å dulte inn i hverandre eller stå altfor lenge i kø, slik det har vært de tidligere årene.

 Dette er faktisk det første året jeg har gledet meg ordentlig til  Oslo Vegetarfestival, og det er en veldig deilig følelse, avslutter Røneid.

 

Oslo Vegetarfestival – mat med god samvittighet

Mest lest

To Top