Helse og fysisk aktivitet
Nyheter

Skolehelsetjenesten vil sette fokus på helse og kosthold

Grünerløkka: Helsesøstre ved Sofienberg ungdomsskoleskole jobber aktivt, men skolen har manglende ressurser.

Jeg møter helsesøstrene Gølin Grini og Katherine Fink Eriksen en Onsdag morgen. Grini og Eriksen er helsesøstre ved Sofienberg ungdomsskole. Eriksen har nylig begynt å jobbe ved Sofienberg skole og har tidligere jobbet på Hasle barneskole. Det er et sjeldent syn av elever på vei inn til helsesøsterkontoret.

– Vi innleder skoleåret med en helsesamtale om kosthold og fysisk aktivitet for ungdommene på 8.trinn. Vi kartlegger kosthold og måler vekt og høyde på hver enkelt elev. Hvis en elev ligger unormalt høyt eller lavt, i vekt eller høyde, tilkaller vi eleven til en samtale.

– Enkelte ganger observerer vi elevene i skolegården for å kunne kartlegge deres aktivitet i friminuttet. Viser det tegn til alvorlig under- eller overvekt hos en elev, sender vi et brev til de foresatte med en tilkallelse til et møte, forteller Grini.

Helse, kosthold, fysisk aktivitet.

Gølin Grini og Katherine Flink Eriksen representerer skolehelsetjenesten ved Sofienberg ungdomsskole.

Helsesøster på kjøkkenet
Ut over helsesamtalen, får elevene kostholdsundervisning i mindre grupper. Det ene året lagde elevene frokost sammen med helsesøster. De fikk i praksis muligheten til å se hva en god frokost innebærer. Elevene fikk smaksprøver og informasjon om ulike grønnsaker.

– Gode vaner legges tidlig, derfor bør fokus på kosthold og fysisk aktivitet prioriteres fra barneskolen. Det er gjerne foreldre og som handler inn og tilbereder maten. Vi ser tegn til mangelfull kunnskap samtidig som det er høyere forekomst av fedme i dag. Vi må bidra til å bremse denne utviklingen, poengterer Grini.

Grini skal i et møte klokken ni. Hun tar seg en rask tur ut for å se om vedkommende har kommet og lar døren stå åpen mens vi fortsetter vår samtale. Hun viser til plakater på veggen som helsedirektoratet har delt ut til ulike skoler. De skal være med på å informere om at små grep i hverdagen utgjør store forskjeller.

– Vi må sørge for å fange opp problemet og følge elevene opp i systemet. Det er så klart frivillig, men det er viktig at vi ikke gir opp dersom vi får et nei. Vi må forklare, dele kunnskap og motivere både elever og foresatte, sier Eriksen.

Ressursmangel
Det er viktig med tett oppfølgning for å endre en vane. Det er aktuelt for helsesøstrene å begynne med seminarer eller informasjonsmøter for elever og foresatte. De gjør mye på bestilling fra skolen og fremmer ønsker relatert til elevenes helse.

Grini og Eriksen har mulighet til å samarbeide om det meste som gjelder forebyggende helsearbeid og er villige til å gå i gang med det, men de må forholde seg til rammene som er satt av skolen.

– Hvis vi ikke sier ifra om hvordan vi vil ha det, vil det ikke føre til endringer. Bryt budsjettene, ler Eriksen.

– Nei da. Men vi hadde en brusautomat på skolen som nå er tatt vekk. Vi har vært med på å påvirke dette valget. Det har vært mye snakk om fedme og overvekt, og søte drikker er en stor årsak til nettopp dette. Ikke mange er klar over hvor mange kalorier det egentlig er i brus, forteller Eriksen.

Bredt samarbeid
Skolehelsetjenesten på Sofienberg skole har et godt samarbeid med fysioterapeuter i bydelen. Fysioterapeuter kan reise ut til skoler og veilede elever og foresatte om kosthold.

Are Lille-Mæhlum, fysioterapeut ved familiehuset i bydel Grünerløkka forteller at de har som mål å kunne bidra mer ut mot skoler. Det er naturlig å samarbeide med skolehelsesøster og skolens ledelse, for å få til et bredt samarbeid knyttet til både kosthold, fysisk inaktivitet og økt fysisk aktivitet.

– Som fysioterapeut er det fysisk aktivitet som er vårt hovedfokus, men årsaken til overvekt og fedme har aldri bare en årsak. Kostvaner i familien, sosioøkonomiske faktorer, inaktivitet og psykiske årsaker kan spille en rolle. Det er ofte et sammensatt bilde med mange årsaksfaktorer, påpeker Mæhlum.

Kan føre til sykdom
Dårlig kost kan føre til under- og overvekt, vitaminmangler og andre sykdommer. Det kan påvirke konsentrasjon i form av svingende blodsukker og skolehverdagen til barn og unge både fysisk og psykisk.

Ernæringsfysiolog Trine Larsen mener at elever og deres foresatte ikke bør være strenge men heller fokusere på å bygge gode fundamenter. Det kan være lurt å følge de nasjonale kostrådene, som to ganger fisk i uken.

Larsen har flere pasienter hun rådfører i forhold til de nasjonale kostrådene. Hun forteller at det er mange unge og godt voksene som aldri har hørt om de før.

– Har du tips til et sunt lunsjmåltid?

– Jeg mener at man bør tenke tallerkenmodellen på lunsj- og frokostmåltidene. Ha gjerne en mengde karbohydrater som brød, knekkebrød eller pasta hvis man har med seg salat. En del med proteiner i form av fisk eller kjøtt som pålegg kan være lurt, sier Larsen.

– Man bør alltid ha med seg litt frukt eller grønt, enten i form av pynt på skiven eller ved siden av. Det kan også være lurt å tilberede matpakken i forveien, for eksempel kvelden før, legger hun til.

Skolehelsetjenesten vil sette fokus på helse og kosthold

Mest lest

To Top