Reportasje

Finner inspirasjon på livlige Grünerløkka

SELFIE: Ole Johannes tar over hundre bilder og videoer hver eneste dag. Her på Høyskolen Kristiania i Oslo der han til daglig studerer journalistikk FOTO: 854735

Grünerløkka: Ole Johannes Ferkingstad (22), under brukernavnet Olejoha, har blitt et kjent navn blant ungdommen de seneste årene. Gjennom YouTube og sosiale medier har han klart å bryte ut av A4-livet han var ment til å leve, og Grünerløkka skal ha mye av takken.

– På Karmøy, der jeg vokste opp, var det lite rom og forståelse for alt som var annerledes. Idealet for de fleste er ektefelle, hus, barn og fast jobb innen de er 22 år, så egentlig burde jeg vært gift nå, forteller Ferkingstad.

Ole Johannes har alltid vært tiltrukket av det kreative, og skjønte fort at YouTube kunne bli hans greie. Takket være klassekamerater på Danvik folkehøyskole i Drammen startet han sin egen kanal, og siden har det nesten bare gått oppover.

– Det var på Danvik at jeg endelig fant meg selv. Jeg ble mer voksen, og begynte å innse at jeg var nødt til å være meg selv i stedet for å herme alle andre, sier Ferkingstad.

Ut av skapet

Fuglene kvitrer over Birkelunden der Ferkingstad sitter avslappet på en benk med en iskaffe i hånden. Han har nettopp spilt inn sin seneste video til YouTube-kanalen sin. Her på Grünerløkka har han bodd i to år, og han finner ny inspirasjon hver eneste dag.

– Grünerløkka er et sted hvor det er rom for å være annerledes, det er masse forskjellige typer mennesker samlet på et sted, og det er lett å være seg selv. I tillegg er det massevis av farger og liv her som gir meg mye energi, forteller Ole Johannes entusiastisk.

Han forteller videre at han ikke lenger er redd. Da han kom ut av skapet i 2013 var Ole Johannes alltid usikker på hvordan han ville bli godtatt, og etter at han startet kanalen sin var han redd for å legge ut en viss type av video. Også ute på gata har han opplevd stirring og dømming.

BLID GUTT: Ferkingstad oppleves som en livlig og stort sett smilende gutt. FOTO: Privat

– Nå som jeg bor på Løkka skjer det aldri lenger. Her blir jeg godtatt for den jeg er, og kan gå litt mer inn i mengden. Det er noe jeg verdsetter etter alle årene hvor jeg stakk ut så mye. Jeg følte meg raskt hjemme her når jeg kom fra det kristne miljøet på Karmøy, forteller Ole Johannes.

Taklet det bra

I oppveksten på Karmøy visste Ferkingstad lite om homofili. Det ble lite snakket om, og han gikk konstant rundt med en følelse som han ikke visste hva var. Han skjønte han var annerledes, men stegnte følelsene ute. Til slutt kunne han ikke ignorere det lenger.

– Jeg kom til et punkt i livet der jeg innså at jeg ikke kunne skjule det lenger, verken for meg selv eller for andre. Jeg var i en kristen menighet, noe som gjorde det ekstra tungt fordi jeg var så hardt inne i troen og ville ikke erkjenne det, sier Ferkingstad.

Han falt inn i en slags depresjon der han hele tiden tenkte på hva som var grunnen til at han er som han er. Han forteller om en tid der han rett og slett måtte innse at han ikke kunne noe for det, og at man er født som man er.

– Livet generelt handler mye om hvordan vi som menneske takler situasjoner. Jeg føler jeg kom meg greit gjennom den perioden, og jeg har kommet ut som et mye sterkere menneske. Mennesker skal ikke defineres av ditt eller datt bare fordi bibelen eller noen andre sier det, og det tankesettet måtte jeg bryte ut av, forklarer Ole Johannes.

Lykkelig Løkkabeboer

YouTube har forandret Ferkingstads liv til det bedre. Han har gått fra å være sjenert og tilbaketrukken, til å bli mer åpen og tørre mer. YouTube-karrieren har gått opp og ned, men han har møtt mange nye mennesker på reisen. For øyeblikket bor han i et kollektiv med fire andre YouTubere ved Vulkan.

– Noe av det beste jeg vet er å sette meg langs Akerselva og bare nyte, i Sofienbergparken med en piknik-kurv, eller bare sette meg på en av de mange kafeene som finnes her. Livet på Grünerløkka gjør meg lykkelig, ler Ole Johannes.

 

 

Finner inspirasjon på livlige Grünerløkka

Mest lest

To Top