ALENE: Astrid har tilbringt mesteparten av tiden sin alene i studentboligen på Rodeløkka. Nå flytter hun til Bergen for å finne seg selv. Foto: 854767

OSLO/GRÜNERLØKKA: 16 PROSENT AV STUDENTER I OSLO OPPLEVER ENSOMHET. EN AV DE SOM HAR FØLT SEG MYE ALENE I STUDIETIDEN ER ASTRID ELISE OPSAHL (21) FRA KARMØY.

Av: 854767

I august 2015 trapper en spent jente opp til sin første dag i fadderuken, før hennes studietid ved Høyskolen Kristiania i Oslo skal begynne. Hvordan kommer denne uka til å bli? Hun har hørt at den som oftest er preget av drikking. Hvordan skal Astrid fortelle de andre at hun er avholds og kristen.

Det går ganske fint i starten. Da er det bare en liten oppstartsseremoni med rektor og andre studenter på scenen. Hun blir kjent med sine medstudenter.

Senere på kvelden er det klart for vorspiel. Astrid har pyntet seg med en gul sommerkjole. Hun er nervøs. Nervøs for hva de andre vil si.

Astrid er på vei hjem. Kvelden var ikke som hun så for seg. Hun koste seg noen ganger, men hun følte folk dømte henne. Dømte henne fordi hun ikke drakk. Drikkepresset var der hele tiden.

Astrid lukker døra bak seg, og er inne i studentboligen på Rodeløkka, som hun akkurat har flyttet til. Klær av seg og legger seg. Alene.

I studentenes helse- og trivselsundersøkelse publisert i 2014 (SHoT) kommer det frem at fadderordningen kan være avgjørende for å danne nære vennskap på studiestedet.

«45 prosent av de som ikke deltok på fadderordningen oppgir at de ikke har etablert fortrolige vennskap i studiemiljøet. I gruppen som deltok fullt ut på fadderordningen, svarer 3 av 4 at de har fortrolige venner på studiestedet», kommer det frem i undersøkelsen.

Saken fortsetter under bildet.

VONDT: Det har vært vondt for Astrid å se alle ha det så bra, mens hun selv har hatt det vanskelig. Foto: 854767

Kulturkræsj
Nå, tre år etterpå, er Astrid Elise snart ferdig på markedsføringslinjen ved Høyskolen Kristiania. Og selv om det har vært tre tunge år hvor Astrid har vært mye alene, har det også vært litt fint erkjenner hun.

– Om jeg ser tilbake, så har det vært fint, samtidig som jeg vet det har vært de tre lengste årene i livet mitt. Det har vært vanskelig å komme inn i kulturen og folkene som er her. Jeg har ikke funnet meg noen nære venner. Oslo er en fin by, og det er mye som skjer, men kulturen er ikke noe jeg vil være en del av, forteller hun å ser ut av vinduet.

Mye av problemene har vært kulturforskjellen. Astrid kommer fra Karmøy, en øy hvor kristendom står i høyt fokus. Noe hun selv har vært en del av. Selv om hun også har vært på fester der – er det først i Oslo hun har blitt dømt for å ikke drikke. 

– Det var et sjokk. Hjemme på Karmøy, og rundt omkring øya, har de fleste vært respekterende til at jeg er kristen, og lever en kristen livsstil. Her i Oslo virker det ikke som folk vet det fortsatt finnes kristne. Det har blitt veldig slik at jeg ikke trenger å være med på ting bare fordi jeg ikke drikker. Jeg føler jeg ble veldig eksludert med en gang egentlig, forteller hun tydelig skuffet.

Skolearbeid og Netflix
Da de andre festet i helgene satt Astrid igjen alene hjemme i studentboligen sin. Da ble det ofte ekstra tid til å jobbe med skolearbeid.

– I begynnelsen gikk mesteparten av tiden i helgene til å lese til eksamen å slike ting. Jeg var veldig fokusert på å ha de beste karakterene. De har også gått mye til å lage tankekart, men etterhvert fikk jeg med TV og Netflix, så mye av tiden har blitt brukt på å se meg igjennom utvalget der inne, erkjenner hun og ser over på tven.

Men det er ikke bare skolearbeid og Netflix hun har brukt helgene på. Lange turer rundt omkring i byen har også hjulpet på for å komme seg litt ut av leiligheten.

– Det å være i leiligheten hele tiden ble litt stusselig etterhvert, selv om jeg brukte tiden til kreative ting som å lage musikk. De dagene jeg har hatt fri har jeg egentlig bare gått rundt omkring i byen i timesvis bare for å få tiden til å gå. I ukene har jeg liksom skolearbeidet å bruke tiden min på, men i helgene kan det fort bli ganske ensomt. Det har ikke vært særlig mye sosialt liv.

Astrid er en person som elsker å ha mennesker rundt seg, så det å stå utenfor er noe hun ikke er vandt med. Spesielt på sommeren har ting vært vanskelig.

– Det å gå forbi folk som griller i parker på sommeren har vært vondt. Det ser liksom ut som om de koser seg så mye, mens jeg ikke har hatt noen å kontakte for å grille. Det må liksom alltid være alkohol inne i bildet. Heldigvis har foreldrene mine sponset hjemreiser til meg hver helg det siste halvåret for at jeg ikke skal sitte alene. Det har hjulpet mye, erkjenner hun.

Samme undersøkelse viser at emosjonell ensomhet er langt mer utbredt enn sosial ensomhet. Mer enn hver tiende student rapporterer om emosjonell ensomhet, mens 1 av 20 kan defineres som sosialt ensom.

Saken fortsetter under bildet.

FREMOVER: Nå ser Astrid frem til en ny start i Bergen.  SER ASTRID FREM TIL EN NY START I BERGEN. Foto: 654767

Engasjement
Astrid tror mye av grunnen til at hun har holdt ut er engasjement og stå på vilje. Hun har ikke lyst til å gi opp noe hun har påbegynt.

– Jeg har prøvd hardt å ha et positivt innstilt syn, og jeg har prøvd det meste for å bli kjent med nye mennesker. Jeg har vært i kirker, speider og diverse, men det har vært vanskelig å bli oppdaget som en av mange i disse miljøene også. Det var da jeg meldte meg inn i Studentunionen. For å ha noe å gjøre. Jeg fant ikke venner, men jeg hadde i hvert fall noe å gå til.

Det er det som har vært viktig for Astrid. Å ha noe å gå til. Noe å gjøre. Astrid savner at det er ikker er flere alkoholfrie arrangementer bare for studenter i Oslo. Det er studentbaren, men fokuset på alkohol ligger også der.

– Jeg skulle ønske det var flere forskjellige studenttilbud slik at vi som står litt utenfor har ting å delta på. Det arrangeres ting her og der, men alt inneholder alkohol. Hvor er de rusfrie arrangementene? Det kan være det finnes, men jeg har i hvert fall ikke funnet det, erkjenner hun med skuffelse i øynene.

Flytter til Bergen
Nå flytter Astrid til Bergen for å prøve å finne seg selv igjen.

– Nå skal jeg bare fullføre bacheloren her å flytte til Bergen. Der vet jeg at jeg har venner, og jeg hører studentmiljøet er bedre der. Jeg trenger et pauseår for å finne meg selv igjen. Oslo og Grünerløkka har vært fint, men det har liksom aldri vært noe for meg. Vestlandet og regn er mer min greie tror jeg, smiler hun.

Og selv om Astrid ikke har trivdes i Oslo har hun noen gode tips til andre som skulle slite med ensomheten:

– Delta på ting. Kjør på, bli kjent med folk selv om det kanskje ikke er de rette folkene. Jeg merket at jeg var litt kresen etterhvert, men jeg tenker så lenge du er med på det som skjer så får du sosialisert deg. Samtidig prøv mye forskjellige ting. For eksempel organiserte ting hvor egentlig ingen kjenner noen å må bli kjent med folkene de jobber med. Jobb er også viktig tror jeg for å skaffe et større nettverk. Jeg har ikke hatt tid til det, men jeg tror det kunne ha hjulpet mye.

Alene på studentbolig

Mest lest

To Top