Nyheter

Stort fokus på miljø blant de yngste i bydelen

Oslo: Det er rettet flere tiltak for at barn i lokalmiljøet skal lære om miljø og klima. Blant tiltakene er det kommende Klimahuset og en festival for barn med stort fokus på miljø.

Miniøya, som er barnas egen festival i Tøyenparken, gikk av stabelen denne helgen. Festivalen har stort fokus på miljø, og det er blant annet kildesortering med ulike installasjoner, slik at det skal være gøy for barna å ta gode valg når de skal kaste søppel. I år var det hav-tema, med ulike utstillinger og aktiviteter for å lære barn om havet og utfordringene knyttet til det. Festivalbåndene bestod av resirkulert plast, og i år var det også innført ballongfri festival.

– Det er viktig for oss å være gode forbilder for barna. Det er vi som må ta ansvar og lære dem gode vaner, og å ta gode valg når det kommer til miljø, sier Marius Larsen, en av de frivillige på festivalen.

Økt kunnskap med årene
Trine Kolstad (36) og sønnen Sebastian (8) er bosatt på Kampen, og var på miniøya i helgen. Trine, som til daglig jobber som sykepleier, er positivt overrasket over det økte fokuset.

– Det er fantastisk at de går frem som gode eksempler, så barna lærer dette fra tidlig alder. Det ville jo vært selvmotsigende å skulle belære barna om all plastikken i havet, for så å selge hundrevis av ballonger, sier 36- åringen.

Hun minnes fra hun selv var på alder med sønnen, og fokuset på miljø og klima var tilnærmet null. Ingen kildesortering, søppelplukking eller snakk om å kjøre mindre bil.

– Jeg har også en sønn på 17 år, og jeg husker han plukket søppel før 17. mai da han gikk på barneskolen, men det var jo bare for å ha ren skolegård på feiringen. Det var ikke noe informasjon utover det, sier hun.

Barna lærer bort
Trine innrømmer at fokuset på kildesortering og miljø ikke kom før hun ble mor. Nå er det et viktig og ofte diskutert tema hjemme, og hun ønsker at barna skal lære seg gode vaner fra starten av. Hun forteller at yngstemann, Sebastian, var ute og plukket søppel og lærte om plast, forurensning og kildesortering allerede i barnehagen.

– Det var nok ikke før Sebastian kom hjem fra barnehagen og lurte på hvor ditt og datt skulle kastes og sånn at jeg fant ut at vi måtte ta tak. Vi har jo fått økt kunnskap om miljøet og ikke minst klimaendringene de siste årene, så det er vel derfor fokuset har økt, sier tobarnsmoren.

Sebastian går i 3. klasse, og er storfornøyd med å kunne lære foreldrene og storebroren ting han kan om klima og miljø. I vår- og sommermånedene er familien ute og plukker søppel flere ganger i måneden. Selv er han med i miljøagentene, en miljøvernorganisasjon for barn.

– Noen ganger må jeg kjefte på mamma fordi hun bruker plastkopper når vi er ute. Da sier jeg at vi heller kan ta med hver vår drikkeflaske og bruke den om igjen, sier Sebastian og smiler lurt mot moren.

– Ja, vi får virkelig høre det noen ganger, ler Trine.

 

Mest lest

To Top