Nyheter

Møteplass for de yngre eldre

Sofienberg: Den nye helsefremmende møteplassen Løkka+ ble sett på som et behov for eldre i bydelen Grünerløkka. Få tar i bruk tilbudet og lokalene står ofte tomme.

  • Skrevet av 854742

To mennesker sitter rundt et bord på Sofienberg i Løkka+ sine lokaler. Begge er der fordi de vil lære mer om hvordan dagens samfunn tar i bruk både mobiltelefon og datamaskin.

 – Det er ganske dramatisk for oss gamlinger, utbryter Birte Marie Kittilsen som er en av to kursdeltakere.

De to deltakerne har satt seg rundt det store bordet og inn kommer Birgitte Guttormsen, ansatt hos Kirkens bymisjon og ansvarlig for Løkka+.

– Hello damer, bryter hun ut i det nærmest tomme rommet med bredt smil, etterfulgt av en kort latter. Guttormsen legger mye tid inn i tilbudet og gir alt uavhengig av hvor mange som møter opp. Hun skulle ønske flere stod på døra, klare for å ta i bruk tilbudet.

Fremtidens seniorer
Løkka+ er en del av Oslo+, en aldersvennlig by. Et sentralt mål er at fremtidens seniorer skal kunne være selvstendige, aktive og trygge i Oslo. Vi skal jobbe for å mobilisere samfunnets samlede omsorgsressurser, opplyser Oslo Kommune på sine hjemmesider.

Løkka+ er et lavterskel-tilbud som skal være billig. For de fattige, enslige og ensomme som vil holde seg aktive, forteller Guttormsen. De har tidligere også hatt besøk av yngre ungdomsgrupper som har tatt i bruk lokalene. Målet er å skape samlingssteder for flere generasjoner.

 – Først og fremst er Løkka+ for de over 60 år, som ikke er gamle nok for seniorsenter, forteller Guttormsen og smiler ut mot den tomme gangen. Hun viser treningsrommet, kontorene og de mange møterommene Helgesensgate 62A har å by på.

Mange ideer for møteplassen
Bydelen Grünerløkka har sin egen facebookgruppe med i overkant av 7,300 følgere. Denne siden er en av grunnene til at mange vet om Løkka+.

Tilbudet har kun holdt åpent siden 7 mars i år og de som deltok på åpningen fikk komme med forslag på hva Løkka+ kan bli. Det har også kommet inn forslag gjennom facebooksiden til bydelen.

Forslag: På denne plakaten kan man skrive ned hva man ønsker at Løkka+ skal være. FOTO: Løkka+ (gjengitt med tillatelse)

Blant ønskene var  kostholdskurs, slutte å røyke-kurs, kokkekurs for single og malekurs. Noe av det første de planlegger å gjennomføre er malekurs. Det vil skje allerede i sommer.

Det er få som melder seg på kursene. Ledelsen tror det henger sammen med at mange ikke vil gjennomføre ideene sine, kun fordi de er redde for at ingen møter opp.

– Selv om det kan føles litt tungt for noen bidrar det til mye frihet og de eldre kan få være kreative, sier Guttormsen.

Teknologisk utvikling
Tross få påmeldt på datakurset var de to deltakerne strålende fornøyd. De to venninnene småkrangler om hvem som kan mest.

– Jeg må skaffe meg den mobilen du har, sier Birte og titter bort på Bente som sitter i sin egen verden med mobiltelefonen. Foran seg har de hvert sitt ark med en liste over ting de vil lære. Birte ramser opp og kurslederen Benedikte flirer underveis.

Fokusert: Bente følger nøye med når Benedikte går igjennom mobilens ulike bruksområder. FOTO: 854742

– Dette vil jo ta en hel uke, bryter hun ut. Rommet er fylt med en lattermild stemning i det telefonene åpnes og tastingen er i gang.

Birte er kunstner og kom på datakurset fordi all informasjon fra fagorganisasjonen Norske Kunsthåndverkere kommer på mail. Hun har lite kunnskap om datamaskinens funksjoner.

– Alt dette har jeg unngått ved å leke med leire. Nå er det for sent, forteller hun med telefonen i hånden, brillene på tuppen av nesen og et blikk som peker mot datamaskinen.

Benedikte forteller at hun ikke er ekspert på det tekniske men er i følge seg selv veldig god til å finne frem på internett. De yngre eldre er engasjerte og følger spent med. Man ser en tydelig begeistring for at de får gjøre dette sammen. I slike tilfeller syntes alle parter det er greit å være færre på kurs, da får de lært så mye som mulig.

Plutselig ringer det og Bente puster tungt ut før hun svarer.

– Hva? Jeg vil vel ikke være med på fisketur. Det har jeg aldri i livet mitt gjort før, fysj! Sier hun og legger fort på. Latteren bryter atter en gang i hele rommet.

Etter en hel time på datakurs går de to venninnene fornøyde ut av lokalene. De skal på mobilshopping slik at begge har samme telefon og kan hjelpe hverandre med fremtidige vanskeligheter.

Til sommeren håper Løkka+ at det vil strykes mer enn to malerkoster over lerretet på kurs og at flere prosjekter kommer i gang.

Møteplass for de yngre eldre

Mest lest

To Top