Kultur

Emil Ohlsson leder Norges eldste klatreklubb på Grünerløkka

Kolsås Klatreklubb er en av Norges største og eldste klatreklubber, i tillegg drifter de Vulkan klatresenter som ligger på Grünerløkka. I år feirer de 50 års jubileum.

Midt på Grunerløkka ligger Vulkan klatresenter som ble startet i år 2000. I den daglige driften er det klubbleder Emil Ohlsson som har ansvar for at alt er som det skal. Han kan fortelle at det har vært litt av en reise fra han startet å jobbe på det populære klatresenteret. I dag har de medlemmer fra 4 år og helt opp til 80 år.

KOLSÅS KLATREKLUBB: Dette året feirer den veletablerte klatreklubben hele 50 år. FOTO:854569

Vokser i takt med Grunerløkka

– Da jeg startet å jobbe her i 2000 så var det helt annerledes. Grünerløkka var ikke etablert som den yrende bydelen den er i dag, så det var mye mindre folk og mindre arrangementer som skjedde her, sier Ohlsson. Han forteller at de trolig i har vokst i takt med Grünerløkka.

Han beskriver reisen til dit de er i dag som stigende rus, det har kommet flere medlemmer med årene, og det har bitt enda morsommere å jobbe på klatresenteret med alle engasjerte klatrerne. Per dags dato er det 1500 medlemmer i klatreklubben, men Ohlsson påpeker at man ikke må være medlem for å kunne klatre hos dem: – For oss er det viktig at alle kan komme og ha det gøy i veggen, ung som gammel, her finnes det klatre-ruter for alle. Videre forteller han at det er viktig med gode verdier og at klubben ønsker å inkludere alle, derfor har de også klatring for folk med ulike funksjonshemninger hver onsdag.

Tilbyr ulike kurs

På daglig basis er det fire fast ansatte på klatresenteret og alle med hver sine oppgaver. Hvert år rekrutteres det omtrent 5 nye instruktører til klatresenteret. Klubben tilbyr kursing innen blant annet topptaukort, brattkort, instruktørkurs, sportsklatring og kameratredning. Ohlsson forteller at det mest vanlige kurset er brattkort, da dette kreves for å kunne sikre og klatre på egenhånd. – Brattkort er litt det samme som oppkjøring på bil, det kreves at du har en viss kunnskap før du ferdes alene i veggen. Mens topptaukort er det ofte foreldre med barn som tar, da de kun ønsker å sikre barna sine, sier Ohlsson.

BRATTKORT: Ett av de mange kursene Kolsås Klatreklubb tilbyr er brattkortkurs. Dette kreves for at man skal kunne sikre inne på topptau og på LED. FOTO: 854569

Som klubbleder mener Ohlsson at det viktig å ta vare på medlemmene og forklarer videre at han ofte arrangerer ulike samlinger, slik at de kan øve teknikk og bli tryggere i veggen. Andre tiltak som gjøres er blant annet å skru om rutene på veggen eller å importere nye tak. – Det eneste vi mangler nå er vanskeligere tak til de av medlemmene våre som er i Norges eliten, sier klubblederen.

– Jeg klatrer fem ganger i uken

En av de som har vært et trofast og aktivt medlem de siste årene er Marte Henriksen (15) som startet å klatre her for 4 år siden. Nå er hun opptil fem ganger i uken og mener at dette er det morsomste å drive med på fritiden. – Det beste med klatring er at man stadig blir bedre og at man ikke merker at man trener. Også bor jeg på Grünerløkka, så det er kjempe fint for meg å reise hit på kveldene, det tar bare fem minutt, sier Henriksen.

 Grünerløkka omtales som en av de mest populære bydelene i Oslo og Ohlsson mener at dette absolutt er en fordel for både klubben og klatresenteret. Det å etablere seg på et sted hvor det hele tiden kommer nye mennesker og det alltid skjer noe har vært lønnsomt. – Vi ser jo at klubben har vokst enormt de siste årene, og det er mye fordi folk oppholder seg i nærheten, også kommer de innom av nysgjerrighet, sier Ohlsson.

50 års jubileum for den tradisjonsrike klubben

Kolsås Klatreklubb har lange tradisjoner og det har etablert seg en kultur med gode verdier. Det at de nå feirer 50 års jubileum omtaler klubblederen som stort og veldig gøy. Det skal blant annet feires med ulike klatre-arrangement og bedre medlemstilbud for de nye medlemmene i klubben. – Det at vi er blitt så store og at vi har en slik tradisjonsrik klubb tror jeg alle vi i staben er veldig stolt av, det sier litt om hvor grunnleggende godt arbeid som er lagt ned. Og hvor glad folk er i å klatre akkurat her, sier Ohlsson. Han legger til at medlemmene, hardt arbeid og Grünerløkkas utvikling er årsaken til at klubben og klatresenteret i dag er blitt så stort.

Emil Ohlsson leder Norges eldste klatreklubb på Grünerløkka

Mest lest

To Top