Sport

Sikter mot pallen igjen

MOTIVASJONEN ER TILBAKE: Petter Alfheim sikter seg inn på en skisesong uten sykdom.

RANA: Den tidligere svært lovende skiskytteren Petter Alfheim (21) fra Båsmoen har planene klare. Han satser igjen på skiskyting, og målet er nå en sykdomsfri sesong, og noen gode skirenn som igjen beviser hvilket talent han er. 

– En sesong der jeg holder meg frisk mellom skirennene, og får den treningen og restitusjonen som jeg trenger er et mål i seg selv. Det vil gjøre mye med motivasjonen min, som har fått seg en knekk etter noen nedturer med mye sykdom i tidligere sesonger, sier Alfheim.

Opp- og nedturer 

Det har vært noen nedturer blant alle oppturene for Alfheim gjennom tiden. Som 15-åring pådrar han seg mononukleose, også kalt kyssesyken. En virusinfeksjon som skal ødelegge opptil flere sesonger for unge Alfheim.

– Kyssesyken, eller mononukleose på fagspråk er en virusinfeksjon som hyppigst rammer unge folk i alderen 10-20 år. Som oftest er symptomene veldig milde, men i noen tilfeller kan det bli alvorligere. Nesten alle som får kyssesyken får en leverbetennelse, noen få får påvirket immunforsvaret, både nedsatte blodplater og lave hvite blodceller kan forekomme, forteller lege Ingrid Eiterå, fastlege ved Ytteren legesenter.

Eiterå forteller videre at det er vanlig at symptomene går over i løpet av noen uker, men 10-30% har tretthet etter 6 måneder.

-Det er ikke påvist sikker sammenheng med tretthetssyndrom, men dette er noe det forskes videre på. Det finnes flere tilfeller der folk sliter i flere år etter kyssesyken, men det er ikke sikkert påvist at dette har noe med kyssesyken direkte å gjøre, sier Eiterå.

På tross av kyssesyken driver han aktivt med skiskyting i flere sesonger fremover etter han får påvist viruset, han starter på idrettslinjen ved Polarsirkelen videregående skole, og deltar i en rekke renn i de påfølgende sesongene.

Talent i ung alder 

Skiskytteren som går for Bossmo&Ytteren IL har flere store meritter fra sin juniorkarriere på tross av en virusinfeksjon. Han går inn til 3.plass under Young- star i Holmenkollen like før han får påvist virussykdommen i 2011. Alfheim har også 2.,3., og 4.plass i Norges cup samt flere topp 10 plasseringer i sesongene 2012-2013 og 2013-2014. Under NM I rulleskiskyting på hjemmebane i 2013 vinner Alfheim både 18årsklassen, samt superfinalen som besto av vinnerne av 17, 18, 19 og 20/21 årsklassene.

NORGESMESTER I SKYTING: Den tidligere Norgesmesteren i skyting har fortsatt stålkontroll på å få ned alle blinkene.

Dalende motivasjon 

De neste sesongene går ikke like på skinner for Alfheim. Etter å ha slitt mye med dårlig immunforsvar etter virussykdommen, går motivasjonen ned.

-Det er vanskelig å motivere seg til å trene og konkurrere når formen går så i daler. Jeg ble, og sliter fortsatt med det, svært fort syk og overtrent. Jeg kunne være inne i gode perioder med trening og motivasjon men så pådrar man seg sykdom som totalt setter deg ut av spill i noen ukers tid, og du må begynne arbeidet nesten fra start igjen, forteller Alfheim.

IDRETTSGLEDE: Petter Alfheim er glad for å kjenne gleden igjen av skiskyting.

Veien tilbake 

I sommer og høst har motivasjonen og formen igjen meldt sin ankomst noe som har ført til rutinerte og gode treningsøkter i opptreningen mot en ny sesong. Alfheim sliter fortsatt med at kroppen blir fort overtrent hvis han presser på for hardt, og belastningen blir for høy, men han er mer motivert nå enn han har vært på veldig lang tid.

– Jeg er på langt nær i så god form at jeg kan sikte på noen fantastiske resultater denne sesongen, men motivasjonen og lysten til å komme tilbake der jeg en gang var er der. Det betyr mye! Nå håper jeg bare på en sykdomsfri sesong, og at motivasjonen blir. Da kan jeg garantere resultater i senere sesonger, sier Alfheim.

Sikter mot pallen igjen

Mest lest

To Top