Nyheter

Har gjennomgått 20 operasjoner siden hun var 9 år

Kristine Ruim Fredheim

Helene studerer til å bli sykepleier. FOTO: KRISTINE RUIM FREDHEIM

OSLO: Hun var bare tre år gammel da mor Karianne oppdaget at det ene skulderbladet stakk litt mer ut, mens datteren badet. 

De dro til legen og det ble fastslått at Helene (21) hadde skoliose. Skoliose rammer en halv – til fem prosent av alle barn og unge, kun en tiendedel av disse trenger behandling. Helene er blant de som trengte behandling.

Et rosa korsett

– Jeg husker når vi skulle bade, da fikk jeg se korsettet. Jeg syntes det var så fint. Et babyrosa korsett med bier på, hvorfor hun gikk med det tenkte jeg ikke mye over, sier en av Helenes barndomsvenner.

To operasjoner i året

– Som niåring var jeg en av de første som fikk operere for skoliose og satt inn to metallstenger som et innvendig korsett. Hvordan det var etter første operasjon husker jeg ikke. Men det var nok litt skummelt for en niåring å gjennomgå en så stor operasjon som jeg hadde, sier Helene.

Ryggen bærer tydelig preg av alle skoliose operasjonene. FOTO: KRISTINE RUIM FREDHEIM

Hun forteller også at det var smertefullt og vondt i lang tid etter operasjonene og det tok en stund før hun greide å stoppe med smertestillende. Hun gjennomgikk i snitt to operasjoner i året for å justere på metall-stengene i ryggen hennes. Operasjonene har derimot ikke hindret henne i å drive med idrett.

– Jeg har ikke latt ryggen stoppe meg med det jeg ønsker å oppnå, men jeg må jo innse at jeg ikke kan gjøre hva som helst. Jeg gikk på fotball før og etter operasjonene, men slutten fordi det begynte å bli litt voldsomt og jeg var redd for slag mot ryggen, forteller hun.

I flere år gikk hun på Taekwon-Do, det var mulig å gjennomføre nogenlunde, men da de skulle begynne med «kamper» mot hverandre, sluttet hun. I frykt for slag mot ryggen. Flere år i turn endte også ettersom det ble vanskeligere å utføre turn-øvelsene.

Student på fulltid

Helene går nå andre året på sykepleier-studiet, og er ferdigutdannet sykepleier våren 2019. Ved siden av studiet jobber hun i hjemmetjenesten (hjemmesykepleien) i Oslo kommune.

– Hadde jeg hørt på hva folk sa var mest fornuftig å gjøre når det kommer til yrke, hadde jeg ikke valgt å bli sykepleier. Mye av jobben man utfører tærer på ryggen, men hvis man løfter og utfører jobben på riktig måte går det som regel helt fint. Det er hvert fall ingenting som skal stoppe meg når det kommer til hva jeg vil her i livet.

 

NOEN TEGN PÅ SKOLIOSE:

  • Sett bakfra kan ryggen ha en C-form eller S-form
  • Ett av skulderbladene kan stikke mer ut
  • Ulik høyde på hoftekammene
  • Ulik høyde på skuldre
Har gjennomgått 20 operasjoner siden hun var 9 år

Mest lest

To Top