Kultur

FLERKULTURELLE KVINNER I SAMME BASSENG

Melvold folkebadet: bassenget står tomt, snart vil den være helt full av flerkulturelle kvinner som skal lære seg svømme. FOTO:Privat

AKERSHUS: Svømmekurs på Melvold folkebadet for flerkulturelle kvinner er med på å bidra i integreringsprosessen, samt forebygge drukningsulykker.

Garderoben er full av kvinner med ulik hudfarge, nasjonalitet og bakgrunn. Rett rundt  hjørnet står to middelaldrende kvinner som snakker om hvor deilig det er å komme seg bort fra småbarna og huset for noe timer, mens de skifter. I midten av garderoben står en gruppe med kvinner som gapskratter  og er veldig høylytte. En etter en- går de mot dusjen, noen har på seg helt vanlig strandbikini, mens andre har på seg burkini som er et plagg som dekker hele kroppen. Noen skal lære seg å svømme, mens andre er her for å ta en pause fra den vanlige hverdagen.

Storfornøyd: Ragnhild Halvorsen elsker jobben sin. Hun lærer nye ord på forskjellige språk og bruker det aktivt gjennom kurset. FOTO:Privat

– Dette tilbudet er for kvinner fra alle nasjoner. Det er Flerkulturell møteplass i Sørum kommune som står bak tiltaket, sier svømmeinstruktør Ragnhild Halvorsen.

Halvorsen setter seg ned på trappene rett over bassenget og roper på damene som ikke kan svømme. De setter seg  i en sirkel rundt henne, viser hun øvelser som skal gjøres i vannet ved hjelp av flytende materiale, gjentatte ganger. De unge damene hopper ut i vannet og gjør som de har fått beskjed om, mens noen av de eldre damene blir sittende med ett fjernt utrykk i ansiktet. Svømmeinstruktøren går til dem og begynner å snakke sakte og bruker kroppsspråket aktivt for å forklare dem, når de da har forstått hva de skal gjøre, går de ned til vannet før å gjøre øvelsene.

– Det er viktig å kunne svømme for å kunne redde liv. Mange kvinner tør ikke å ta med barna sine for å bade, fordi de ikke kan svømme selv og dette ønsker vi å snu på, påpeker Halvorsen.

Redde seg selv og andre

Innvandrere og flerkulturelle har vært økende i mange år. Det har vært flere drukningsulykker med barn og unge som ikke kunne svømme de seinere årene og mange av de berørte tilhørte en annen kultur og nasjonalitet.

– Vi ønsker at flerkulturelle kvinner og unge skal lære seg å ferde i-og ved vann med respekt og at de skal være trygge. Vi ønsker også at de skal kunne få lære muligheten til å redde både seg selv og andre om uhellet skulle være ute, sier Halvorsen.

Formålet

Målet med dette tiltaket er å skape et samlingspunkt for kvinner fra ulike kulturer og nasjonaliteter. Dette tiltaket skal være med på å bidra i integreringsprosessen, samt at flere kvinner og jenter lærer seg å svømme.  Det skal også være med på med på redusere drukningsulykker i Norge.

– Kvinner som kommer hit for å lære seg å svømme- går ikke på offentlige bad med begge kjønn. Det er tilrettelagt for at det kun skal være kvinner. Dette tilbudet skal være med på å skape et godt felleskap mellom kvinner fra andre etnisiteter og forbedre helsen, påstår Halvorsen.

Det er billig og lærerikt

En ung jente med lang mørkt hår, kommer opp av vannet. Hun har på seg en mørke blå bikini som fremhever de grønne øynene hennes.

– Jeg lærte å svømme litt på barneskolen, da jeg kom i puberteten og fikk litt former, fikk jeg lenger ikke lov til å svømme med det motsatte kjønn av foreldrene mine. Av den grunn sluttet jeg helt med svømmingen. Men så hørte jeg om dette tilbudet fra en venninne og da måtte jeg benytte meg av sjansen. Pluss det er billig, og det er garantert at man lærer seg å svømme, sier Laila Rahimi.

Da dagens økt er over, samler kvinnene seg i badstuen og tar en koselig prat om hverdagslige ting.

Mest lest

To Top