Nyheter

Snart forsvinner kjøtteterne

SUNNERE: vegetar trenden vokser og fler tyr til andre alternativer. FOTO Maja Martinussen

Oslo: Det har lenge vært et spørsmål om hvor lenge vegetar – trenden som har oppstått de siste årene vil vare. Nå spår man at denne livsstilen vil ta over i fremtiden, og bli alt annet enn en trend. 

Det har alltid vært vegetarianere i Norge, men de siste årene har denne type kosthold kommet mer frem og gjort seg synligere på markedet. Siden 90-tallet har over dobbelt så mange nordmenn blitt vegetarianere, og det blir mindre av kjøtteterne. Pål W. Thorbjørnsen som er informasjonsleder for vegetarforeningen mener det er en tredelt grunn til økningen.

Spisevanene er i endring

– Media er helt klart en stor faktor når det kommer til denne trenden. Det har blitt veldig viktig å spise sunt og riktig, noe som stadig vises på tv. Dokumentarer og avis artikler som handler om kosthold, samt hva man bør spise advarer mot for mye kjøtt hvis man vil leve sunnere. Dermed påvirkes publikum. Miljøet spiller også en stor rolle og for mange er det derfor de velger bort kjøttet. Samtidig har det blitt lettere å droppe kjøttproduktene ved at retauranter og butikker nå sleger lettvinte vegetarretter, altså mer tilgjengelighet påpeker Thorbjørnsen.

Ikke bare en I lands- trend

DROPPER KJØTT: Fler og fler velger vegetar. FOTO: Maja Martinussen

Miljøbevissthet er grunnen til at Silje Strat valgte å bli vegetarianer. Hun studerer på NTNU i Trondheim, og har vært vegetarianer i snart ett år.

–  Jeg valgte å bli vegetarianer fordi det er bedre for miljøet, slik artikkelen til Norsk vegetar foreningen tilsier. For meg er det viktig å spise mat som forurenser minst mulig, og dermed er det naturlig å kutte ut spesielt rødt kjøtt ettersom det er det kjøttet med mest miljøskadelig effekt. Selv om mange tenker at de ikke gjør noen forskjell her i lille Norge, tror jeg fler land i vesten vil henge seg på, det ser man jo allerede. I India er over 40% av befolkningen vegetarianere, og det har de vært lenge før oss, derfor vil jeg ikke si at det kun er en såkalt «I» lands- trend sier Strat.

Vegetar livsstilen har vokst sakte frem i nesten hundre år, og Thorbjørnsen er sikker på at dette vil bli en viktig del av befolkningens kosthold.

– Ettersom det er mindre belstaende for miljøet og billigere å være vegetarianer, vil jeg tro at folk vil endre levevanene sine. Man merker allerede en endring i kjøttproduksjonen, fler tyr til andre alternativer som erstatning for kjøtt. Det at vi blir flere på jorda spiller også en rolle i at vi må endre oss for at maten skal rekke. Derfor vil det nok ikke være så trendy i fremtiden, heller en veldig vanlig måte å leve på, forteller Thorbjørnsen.

 

 

Snart forsvinner kjøtteterne

Mest lest

To Top