Kultur

Morodalsfestivalen – en festival for alle

Kjell Grinden er grunnlegger og primus motor av Norges første og største festival for utviklingshemmede. Bilde av: Kaia Indiane Lilleseth

NORD-ODAL: I hjertet av bygdesamfunnet i Nord-Odal kommune er det mange som jobber på spreng for en årlig, inkluderende begivenhet – nemlig morodalsfestivalen.

Morodalsfestivalen er en årlig musikkfestival som er tilrettelagt for utviklingshemmede, men skaperen bak festivalen, Kjell Grinden (60), presiserer at festivalen er åpen for alle.

– Jeg tenkte det burde være mulig å gjøre noe for en god sak, men samtidig samle hele lokalsamfunnet og gi oppmerksomhet til bygda, forteller Kjell. Morodalsfestivalen ble først arrangert i juni 2009. I løpet av disse årene har festivalen bare vokst med antall besøkende og antall frivillige. Av musikalske opptredener har de en historikk bestående av blant annet Sputnik, Plumbo, Ole Ivars og mange, mange fler. Hvor mange jobber for å få alt klart i forkant av festivalen? – Akkurat nå er det et styre på 10 personer, disse jobber hele året med finansiering, struktur og for å få alt på plass. På selve festivaldagene har vi ca. 60 frivillige personer som jobber med ulike jobber som vakthold og renhold. Etter jeg sa opp jobben min som leder av festivalen tidligere i år, er det Stine Myrhoden Sannerud som nå er sjefen over skuta, humrer en blid Kjell Grinden.

Nesten 10 år med morodalsfestivalen: Kjell Grinden har gitt lederjobben for festivalen videre til Stine Myrhoden Sannerud. Foto: Kaia Indiane Lilleseth

Mangfold gjør opplevelsen rikere
Kjell er ikke alene om å ha det lidenskapelige ønsket om å samle lokalsamfunnet. Kona hans Kristin Bengtson (52) er også med i styret til morodalsfestivalen. Hun har ansvar for sceneplanlegging, grafisk distribuering av plakater og workshops. – Morodalsfestivalen er viktig for meg fordi jeg tror at festivalen kan utgjøre en forskjell i samfunnet, sier Kristin. Stikkordene som både Kristin og Kjell nevner er inkludering og menneskeverd. Det er ingen tvil om at de brenner for denne saken, samt å gi tilbake til den lille bygda si. De ønsker at alle besøkende skal oppleve glede, fordi festivalen er for folk fra alle sosiale lag – uansett musikksmak.
Kjell og Kristin oppfordrer folk fra hele Norge om å bli med på moroa.

Ønsker at hele Norge blir med på moroa
Når Kjell får spørsmålet om hvor navnet ”morodalsfestivalen” kommer fra, ler han godt. For flere år tilbake skulle Kjell introdusere seg selv til en ny mann på jobben, uvitende om at denne ukjente mannen var fra Finland. Kjell bablet i vei, og fortalte mannen at han kom fra Nord-Odal. Da Kjell hadde gått sin vei, snudde den finske mannen seg til sjefen deres og spurte om Kjell nettopp hadde sagt han kom fra ”Moro-dalen”. – Og moro er det! Sier Kjell med et bredt smil.

Morodalsfestivalen – en festival for alle

Mest lest

To Top