Kultur

Designerne gjør det igjen

Folksomt: De tre etasjene på Doga var fylt opp med ivrig publikum under årets julemarked

Oslo: Lørdag 2. Desember går igjen designernes eget julemarked av staben, og det for 19 året på rad. Over 140 utstillere fyller hele tre etasjer på Doga i Oslo, og kvinnene slåss både om produkter og plasser.

Designernes eget julemarked er et klart alternativ til den mer kommersielle julehandelen, sier sjefen for markedet, Bente Helstrøm

Mens hun tar imot inngangspenger fra den stadig voksende køen utenfor, forteller Helstrøm at de var fire venner som i 1999 bestemte seg for å lage sitt eget julemarked. Istedenfor å satse på mer tradisjonelle ting som nisser, gløgg og julebukker, ønsket vennene og sette fokuset på design. Responsen lot ikke vente på seg.

I begynnelsen var det 35 utstiller fordelt i et lite lokale på Grünerløkka. Men da køen bare vokste og vokste, forsto designerne fort at de ble nødt til å utvide. Nå, 19 år etter, fyller de hver eneste centimeter på Norsk Design -og Arkitektursenter (Doga) i Hausmanns gate i Oslo.

Bente sørger for at inngangspenger blir betalt og ønsker alle en hyggelig handel. FOTO: Astri Øverdal

Det tok ikke lang tid før også designere fra andre land, fattet interesse for markedet. I begynnelsen var det kun nordmenn som viste frem sine varer, men de siste årene har man kunne finnet design fra flere steder i Europa. Det samme gjelder publikum.
Tusenvis av publikummere ønsker å få med seg det unike julemarkedet, og flere sørger for å være ute i god tid.

-Jeg får ofte telefoner fra besøkende som ønsker å vite datoen for årets marked flere måneder før advent. De fleste av dem er kvinner, forteller Helstrøm.

For det er ikke til å stikke under en stol, at majoriteten på Doga denne helgen består av kvinner. Helstrøm sier hun ikke har noen ordentlig forklaring på hvorfor det er slik.

– “Jeg tror det skyldes vår natur” sier hun.

Kamp om plassene
En av designere og utstillerne på markedet er Tina Hay, som står bak det norske designermerket msHay. Hun tilbyr plakater, prints, håndklær og mye annet i nordisk og moderne stil.

Detaljer: Tina Hay stiller ut sitt design for tredje gang på årets julemarked. FOTO: Astri Øverdal

Hay forteller at på grunn av den store pågangen av besøkende på markedet, blir det også en stadig større konkurranse designerne mellom. Særlig blant de kvinnelige designerne

– “Hvert år er det lange ventelister for å delta. Det er vanskelig å få komme med, og vi betaler høye priser for det”, sier hun.

-” Det vanskeligste er å skille seg ut. De fleste kvinnelige designere spesialiserer seg innenfor klær, smykker og småting til huset, noe som vises godt ved deres boder. Jeg er svært fornøyd med å ha kommet med”, sier Hay.

Mest lest

To Top