Kultur

«Vogueball» til Norge

God stemning: Fullt hus under vogueballet søndag 3. desember. FOTO: Tida Sommerfelt

Oslo: Dansestilen «voguing» kombinerer mote, høy intensitet, rette linjer og poseringer og har sine røtter i undergrunnsmiljøet i New York på 60-, 70- og 80-tallet. Søndag 3. desember gikk The Candyland Kiki Vogueball av stabelen til fullt hus. 

Høres begrepet kjent ut? Voguing ble mer kjent for massene på 90-tallet da dokumentaren «Paris Is Burning» (1990) satte ballromkulturen og dragmiljøet på kartet. Madonna kom også med hit-sangen «Vogue» samme år som en hyllest til danseformen, men blir kritisert for  å ikke sette lys på selve kulturen og historien bak. Dansestilen ble hovedsakelig utviklet av homofile, lesbiske og transpersoner i det såkalte dragball-miljøet og skulle imitere poseringene til modellene i Vogue Magazine.

En måte å vise samhold
– Voguing var en måte å vise samhold på hos en folkegruppe som så ofte følte seg utstøtt, forteller Daniel Elahi.

Han er utdannet danser og medlem av dansekompaniet Meraki som spesialiserer seg på voguing. I år var han med å arrangere The Candyland Kiki Vogueball.

– Det ble for første gang arrangert i Norge under Pride i sommer, også av medlemmer av Meraki dansekompani.

STEMNINGSFULLT: Publikum jubler for danserne før de vurderes av dommerne. FOTO: Tida Sommerfelt

Helgen 2.-3. desember kunne folk melde seg på workshops og delta som dansere eller publikum på Vogueballet som fant sted på utestedet Elsker i Oslo. Rosa diskolys, parykker og dundrende dancemusikk preget kvelden som dessuten gikk over all forventning, ifølge Elahi.

– Det var en utrolig vellykket kveld! Helt fullt hus, gliser han opprømt.

Viktig å gi tilbake
Elahi mener det er viktig å hedre opprinnelsen til dansestilen og huske på alt det LGBT-miljøet har vært igjennom. Derfor valgte de å gi halvparten av billettinntektene til HIV Norge.

– Det er viktig å ikke glemme å gi tilbake, sier han og opplyser samtidig om at de er i gang med å planlegge flere vogueball for sommeren 2018.

«Vogueball» til Norge

Mest lest

To Top